Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 25. 14:06

Rekordrészvétel az előválasztáson pénteken

Eddig összesen 350 ezernél többen szavaztak az ellenzéki előválasztáson, ami szeptember 28-ig tart.

Hirdetés

Pénteken 74 ezer 721-en voksoltak valamelyik sátornál vagy online az ellenzéki előválasztáson – közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

A pontos statisztika szerint interneten 14 ezer 423-an, sátorban 60 ezer 298-an voksoltak, ami mutatja, hogy valóban helyreállt az előválasztás online rendszere is.

Az előválasztást online hátterét biztosító aHang és az Országos Előválasztási Bizottság közölte, a múlt hétvégén elmaradt szavazási lehetőség miatt feltettek pótidőpontokat. Így aki akar, az biztosan szavazhat szeptember 28-ig.

A pénteki előválasztási vitát a Závecz Research szerint Dobrev Klára (DK) nyerte 31 százalékkal, míg Karácsony Gergelyt (MSZP, Párbeszéd, LMP) 24 százalék látta a legjobbnak. Márki-Zay Pétert (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 18 százalék, Jakab Pétert (Jobbik) 11 százalék, Fekete-Győr Andrást (Momentum) 4 százalék ítélte győztesnek.

Vélhetően nagyon számít, hogy kit sikerül megkérdezni, ugyanis például a Telex olvasói szerint magasan Márki-Zay Pétert nyerte a pénteki vitát 43 százalékkal, míg a második Karácsony Gergely lett 17-tel, Fekete-Győr Andrást 16 százalék hozta ki győztesnek, akit Dobrev Klára követ 14 százalékkal. Jakab Pért csak 10 százalék hozta ki győztesnek.

Az ellenzéki előválasztás szeptember 28-áig tart, eddig lehet szavazni a helyi ellenzéki jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre. Amennyiben a miniszterelnök-jelöltek közül senki nem kapja meg a szavazatok felét plusz egy szavazatot, tehát az abszolút többséget, akkor második fordulót rendeznek október 4. és 10. között, amin az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt vesz részt, feltéve, hogy ott elértek legalább 15 százalékot.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előválasztás internetes szavazás szavazás Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés