Hirdetés
Művház 2021. szeptember 25. 12:02

A halál árnyékában írt könyvet Keresztury Tibor

Tíz éve érlelődött benne a könyv megírásának ötlete, ám amikor orvosai közölték vele, hogy nagy valószínűséggel menthetetlen kór támadta, végig kellett végig gondolnia: milyen munkát kell elvégeznie a távozás előtt. Így született a most Szegeden is bemutatott könyv.

Hirdetés

Már a címe is beszédes, Hűlt helyen. Önéletrajzi regényéről az elmúlással való ismerkedésről, annak elfogadásáról, és arról a fájdalommal, keserűséggel és ugyanakkor humorral kikövezett útról beszélt a szerző a Grand Caféban Balog József vendégeként a Magyar Könyvkiadók Napjának kísérőprogramjában.

Esterházy Péter fogalmazott úgy, hogy az a prózaszerző, aki harminc éves koráig nem írja meg első regényét, reménytelen eset. Erre szereznék rácáfolni – válaszolta Balog József kérdésére.

Több körülmény magyarázhatja, miért fogott hozzá viszonylag későn a szépíráshoz Keresztury. A miskolci születésű szerző még a debreceni egyetemet sem végezte el, amikor az egyik legrangosabb, Debrecenben kiadott irodalmi folyóirat, az Alföld szerkesztője lett. Két évtizeden át dolgozott a lapnak, és lett az egyik legeredetibb hangú kritikusa és értelmezője a kortárs magyar prózának és lírának.

Mérföldkőnek számított munkásságában az 1998-ban Petri Györgyről megjelent monográfiája, ami jelzi, hogy komoly tudományos munkát végzett a kritikaírás és a szerkesztés mellett. Érdeklődését és szorgalmát mutatja, hogy a Hűlt helyen előtt tíz kritikai kötete jelent meg. Hat éven keresztül szerkesztette a Szép verseket, külső munkatársa volt Magyar Narancsnak, amelyben állandó rovata volt Ego Trip címmel.

Hat éven át – 2006-2011 között – volt a stuttgarti Magyar Intézet igazgatója, majd az online irodalmi portál, a Litera főszerkesztője.

A Miskolcon született és ott felnőtt Keresztury Tibor nem minden humor nélkül állítja magáról, hogy nagyon korán közeli kapcsolatba került a halállal. A kórház szülészeti osztályáról világra jövetele után néhány nappal a patológiára vitték. Itt dolgoztak ugyanis orvos szülei.

A Grand Caféban folytatott pódiumbeszélgetésben elmondta: az Avas-lakótelepen nőtt fel, és az ottani késes támadások következtében több hullát látott kisgyerekként, mint más egész életében.

Életrajzi és egyszerre fikciós könyv a Hűlt helyem, aminek minden kulcsmozzanata kapcsolatos a halállal. Moderátori kérdésre válaszolva elmondta: igyekezett távol tartani magától az elmúlt években megjelent két író – Esterházy Péter és Szilasi László – a maguk betegségéről szóló könyveitől, a Hasnyálmirigynaplótól és a Luther kutyáitól. Mint fogalmazott: írás előtt és közben számba kellett vennie, mi van még hátra számára, és mit kell fennmaradó időben elvégeznie.

A Hűlt helyen egy betegség története egy beteg országban – fogalmazott tömören Keresztury, ám arra ügyelt, hogy a kortárs irodalmi élet alakjai kimaradjanak a könyvlapokról. Balog József ezt firtató kérdésére ez utóbbit azzal magyarázta, hogy nem ez volt a kötet célja.

Az országról olyan rossz a véleményem, hogy az le sem tudtam írni – tette hozzá az elmondottakhoz. De ezt az alkotói döntést magyarázta az is, hogy nem akart politizálni. Majd a közönséghez fordult, és a csöppet sem vidám beszélgetés közben úgy fogalmazott, hogy úgy érzi most magát, mintha siralomházban lennénk.

Noha a Hűlt helyen a fájdalom és a keserűség mellett frivol, ironikus és humoros könyv is, amiből 2500 példány már elkelt, jön a második kiadás. Kilenc kritika jelent meg eddig róla, öt nagyinterjú készült a szerzővel – sorolta az eddigi eredményeket a kötetéből a szegedi estjén több részletet is felolvasó Keresztury Tibor.

B. P.

(Fotó: B42 - DiY/Grand Café)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszélgetés Grand Café Magyar Könyvkiadók Napja regény Keresztury Tibor Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés