Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Egyetértés Orbánék elszámoltatásában, Dobrev Klára körülzárása; Karácsony elengedte Tóth Csabát Zuglóban – ilyen volt a második ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita
Túl a városon 2021. szeptember 25. 10:34 Forrás: RTL Klub

Egyetértés Orbánék elszámoltatásában, Dobrev Klára körülzárása; Karácsony elengedte Tóth Csabát Zuglóban – ilyen volt a második ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita

A második ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelölti vitát ezúttal az RTL Klub közvetítette Rábai Balázs híradós moderálásával. Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az első alkalomnál jóval többször bonyolódtak valódi vitába.

Járványkezelés

Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) azt mondta, felháborító, hogy Mészáros Lőrinc legalább 160 milliárd forintot keresett a járványon, ezt odaadná a vállalkozásoknak. A Fidesz-kormány járványkezelését az utolsó cseppnek tartja a pohárban, mert olyan alapvető eszközökkel nem éltek, mint a tömeges tesztelés és a kontaktkutatás.

Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP) nem kötelezné maszkviselésre az embereket a tömegközlekedésben, csak, ha máshol is kötelező lenne. Karácsony leginkább főpolgármesteri intézkedéseiről beszélt, köztük az ingyenes antitesttesztről, ami kimutatta, hogy a kínai oltás nem igazán működik az időseknél. „Így kényszerítettük ki a kormánytól, hogy vezesse be a harmadik oltást.”

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) a lélegeztetőgép-beszerzést hozta föl, amiből szerinte Szijjártó Péter és barátai gazdagodtak meg. A rekordszámú halottat ő a tesztelés hiányának tudja be. „Csak Peru előz meg bennünket ebben a szomorú statisztikában”. Ausztriát és Németországot hozta példaként a helyes járványkezelésre. Szerinte a fideszes oligarchák gazdagodása a kormány célja, nem a kontaktkutatás.

Jakab Péter (Jobbik) azt mondta, a kormány egy nap alatt elüldözött 5500 egészségügyi dolgozót. Azt kérte, mindenki oltassa be magát, de nem tenné kötelezővé a vakcinát, mert ez mindenki szabadságjoga eldönteni. Ő is ingyenes tesztet biztosítana mindenkinek, hetente egyszer.

Fekete-Győr András (Momentum) nem zárná le az országot, az oltások számát növelné. Korlátozásokat csak azoknak vezetne be, akik nem vették föl az oltást.

Dobrev Klára azt mondta még, az egészségügy összeomlott. Szerinte azzal, hogy a kormány nem fizette ki a teljes táppénzt, elérte: az embereknek betegen is dolgozniuk kellett.

Fekete-GyőrPikó András józsefvárosi polgármestert említette, ahol 10 ezer forintot kapnak az oltakozók. Fekete-Győr szerint a vadászati kiállítás árából 800 ezer embert lehetett volna így ösztönözni az oltásra.

Itt hangzott el az első „önkritika”: Márki-Zay Péter az ellenzéket is elővette egy kicsit, mert szerinte nem tájékoztatták megfelelően a rossz kormányzati járványkezelésről a lakosságot. Ez abból látszik szerinte, hogy az ellenzéki választók 20 százaléka elégedett az Orbán-kormány járványkezelési munkájával.

Karácsony szerint is lehetne ösztönözni az oltást, de a magyarok nem bíznak a kormányban, ez vetül ki az oltásra is. Megemlítette, a kabinet egy hajléktalanokat ellátó kórházat akart bezárni a járvány idején, hogy aztán odaadhassa az ingatlan Habony Árpád körének.

Jakab Péter hozzászólt: szerinte Orbán bedobta a gyeplőt, emiatt sok vállalkozás ment tönkre. Ő munkahelyvédelmi alapot hozna létre, ebből mindenkinek legalább 80 százalékos bért adna ilyen krízis esetén. Megemelné az álláskeresési járadékot is 3-ról 9 hónapra.

Egyben tartható az ellenzéki összefogás?

Karácsony Gergely úgy látja, Budapest és Hódmezővásárhely is jó példa arra, hogy az ellenzék egységes tud maradni, nem esik szét, tud együtt dolgozni.

Fekete-Győr András örül annak, hogy szivárványkoalíciónak csúfolják az ellenzéket, mert a szivárványra mindig úgy reagálnak az emberek, hogy „Váó!”. Büszke arra, hogy ennek az egységnek a része a Momentum. Az új politikai generáció részeként olyan célokat tűznek majd ki, amik az országot előre viszik. A korrupcióellenességet, a környezetvédelmet és az oktatásfejlesztést sorolta föl az összefogás legfontosabb feladatiként.

Dobrev Klára megrögzött koalíciópárti. Szerinte várhatók viták, néha veszekedések is, nehéz lesz a koalíciós kormányzás, de a lényeg, hogy ne legyen szakítás a dologból. Sok ezer szervezetet és tízmillió magyart kell koalícióban tartani majd. Felhozott egy felmérést, ami szerint a nők jobban egyben tudják tartani a politikai koalíciókat.

Márki-Zay Péter 22 év vállalatvezetői tapasztalttal azt látja, tízmillió magyar lesz a miniszterelnök főnöke, ezért szakértői kormányzás kell, ami profi módon végrehajtja a pártok közös programját.

Jakab Péter emlékeztetett: munkát kell osztani, nem pozíciókat. Az ellenzéknél már most is úgy hoznak döntéseket, hogy ezekről előzetesen megegyeznek. „Nem kell félni a koalíciós kormányzástól, mert pont olyan lesz, mint amilyen Magyarországot szeretnénk: egységes, de sokszínű” – mondta Jakab, aki szerint ingatag Orbán rendszere, mert egy emberre, Orbán Viktorra épül.

Fekete-Győr András felhívta Dobrev figyelmét arra, hogy az őszödi beszéddel a háta mögött kevésbé tudná legyőzni Orbánt, mint bármelyikük. Ő már csak tudja, hiszen a 2006 környékén kezdett politizálni, részben épp emiatt.

Dobrev Klára odaszúrt ellenfeleinek: szerencsére nem Fekete-Győr dönt majd. Emlékeztetett: a választók döntik el, ki legyen az ellenzéki jelölt, „hálistennek”. Elmondta, Fekete-Győr András 2006-ban még a Fideszre szavazott, Karácsony Gergely kormányzati tanácsadó volt, Jakab Péter és Márki-Zay Péter ekkor még nem politizált. De együtt kormányoznak majd, ha megnyerik a választást. Szerinte azért lesz erős a koalíció, mert több a közös bennük, mint ami elválasztja őket. Nagyon sokat járta az elmúlt hónapokban a vidéket, amiből azt szűrte le, hogy az emberek arra kíváncsiak, mi történik 3 éven belül Magyarországon.

Karácsony Gergely próbálta tompítani a pengeváltást, azt mondta, nem hagyhatják, hogy Fidesz témákat használjon föl az ellenzék ellen. A bizonytalanokat is meg kellene szólítani, nem elég csak az elmúlt 12 év leváltásával foglalkozni. Ő újra szeretné egyesíteni a megosztott országot.

Márki-Zay Péter továbbra is szakértőkkel kormányozna. Szerinte sem kellene visszahozni a 2010 előtti kormányzati hibákat. Olyan konszenzusos jelölteket kell találni, akik képesek megszólítani a vidéket, a bizonytalanokat és a kiábrándult fideszeseket.

Dobrev Klára szerint senki nem akar 2010 előtti Magyarországot, mert a 2021-2024-es Magyarországgal kell foglalkozni.

Költöznének a várba?

Fekete-Győr András nem kormányzati központot, hanem korrupcióellenes ügyészséget csinálna a budai várból.

Jakab szerint el kell vinni a miniszterelnöki hivatalt a várból.

Márki-Zay szerint nem a hely a lényeg, bár jó lenne, ha közelebb lenne az emberekhez.

Dobrev Klárának tetszett Fekete-Győr ötlete. Gyökeres ellentét kell az Orbán-kormány gonoszságának. Ő sem tartaná meg a Karmelita kolostort kormányzásra.

Karácsony: aki szolgálni akar, és nem lenéz a várból. „Ott kell lenni az emberek között.”

Homofóbtörvény

Fekete-Győr András úgy látja, a kormány gyűlöletpropagandával sújt fél millió magyart, akik másként szeretnek. Olyan európai Magyarországot építene föl, ami a jogegyenlőségen alapszik. Emlékeztetett, ő volt az első ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki Budapesten kívüli Pride-on vett részt (Pécsen). Szerinte jelölttársai elmismásolják a témát, nem foglalnak állást, pedig kellene. Eltörölné a homofóbtörvényt, engedélyezné az azonos neműek házasságát és az örökbefogadást is az azonos neműeknek.

Itt is nézetkülönbség alakult ki a felek között, mert Jakab Péter jelezte, sem a házasságot, sem az örökbefogadást nem engedné a melegeknek. Azt viszont megígérte, hogy semmilyen kisebbséget nem tesz majd a gyűlölet céltáblájává, ezt megígérte, de elégnek tartja a bejegyzett élettársi kapcsolatot a melegeknek. Ferenc pápa iránymutatását tartja jónak, gyereke egy anyának és egy apának lehet, két apának nem.

Márki-Zay Péter katolikusként kiáll amellett, hogy az egyház szabályozza az egyházi házasságot, az állam meg azonos jogokat biztosítana mindenkinek. Ez nagyjából azonos a Jakab Péter által elmondottakkal, ami a házasságot illeti. Márki-Zay Péter olyan államot szeretne, ahol a fideszesek is vállalhatják magukat, ha melegek.

Dobrev Klára szerint az a fontos, hogy a gyerekek szerető családban és ne árvaházban nőjenek föl.

Karácsony Gergely eltörölne minden diszkriminatív törvényt. Emlékeztetett: ő volt, aki először kitűzte közintézményre a szivárványos zászlót, épp a székely zászló mellé, ami szerinte jól megfér egymás mellett. Minden magyar ember elleni támadásnak értékeli a szexuális kisebbségek elleni támadást, mert szerinte bárki sorra kerülhet, ha Orbán marad.

Megtisztuló ellenzék

Fekete-Győr András megkérdezte Dobrev Klárát, a DK hogy támogathatja Csongrád-Csanád megyében azt a jobbikos Tóth Pétert, aki korábban „liberális söpredék” és „genetikai hulladék” elleni „végső harcot” emlegetett.

Dobrev Klára szerint mindenki megváltozhat, megváltozhat a vélemény, nincs értelme egymás ellen etikai vizsgálatot indítani.

Karácsony Gergely egyetért Dobrevvel, nem az etikai eljárások viszik előre az ellenzéke. Egy mini „igazságbeszéddel” öntött tiszta vizet a pohárba. Azt mondta, hibák vannak, ezeket a Fidesz felhasználja ellenük, de itt az ideje, hogy minden kiderüljön, ez viszont egy fájdalmas folyamat. Ő például már kiállt a zuglói MSZP-s jelölt, Tóth Csaba mögül, mert vélhetően „olyan vagyont próbál leplezni” Tóth Csaba, ami vélhetően az övé. De megemlített offshorecég-tulajdonos DK-s jelöltet, karlendítő jobbikos ózdi alpolgármestert és az árvízkárosultakon üzletelő momentumost is.

Jakab Péter arról beszélt, a Jobbik megtisztult, akik nem voltak hajlandók szakítani a szélsőségekkel, azok többnyire a Fidesz környékén kötöttek ki. Megvédte Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármestert, aki korábban azt mondta, az ominózus fotón nem karlendített, csak a barátainak integetett, hogy álljanak össze egy közös fotóra. Jakab szerint Farkas szakított a szélsőségekkel. Hisz neki, hogy integetett, és nem karlendített.

Márki-Zay Péter úgy látja, csak egy megtisztult ellenzék válthatja le Orbánt, de örül a folyamatnak, mert szerinte tisztulnak. „Már megérte az előválasztás!”

Ezúttal Dobrev Klára nyugtatott: régen láttunk már politikai vitát, ezért szokatlan, de a lényeg, hogy ne legyen szakítás a vége.

Fekete-Győr András kihasználta Karácsony „vallomását” Tóth Csabáról, megkérdezte a főpolgármestert, kire szavazna.

Karácsony azt mondta, Hadházy Ákosra. De az offshore-ozó DK-sra sem szavazna és a devizakárosult momentumosra sem.

Fekete-Győr András, mindenkinél rákérdezett, hogy akkor beállnak-e Hadházy Ákos mögé. Nem kapott egyértelmű választ.

13. havi nyugdíj

Karácsony megtartaná, de felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte az infláció miatt ez is kevés.

Dobrev Klára nyugdíjasszegénységről beszélt, szerinte GDP-arányosan Magyarország költi a legkevesebb nyugdíjakra az unióban, ezért ő visszahozná a svájci indexálást, aminek a lényege, hogy 50 százalékban az inflációt, 50 százalékban pedig a nettó bérnövekedés mértékét veszik figyelembe az éves nyugdíjemelés kiszámításánál.

Márki-Zay Péter szerint is több kell a 13. havi nyugdíjnál. Emlékeztetett, 2006-ban Orbán még 14. havit is ígért, de 11 év sem volt elég neki, hogy bevezesse a 13. havit. Olyan rendszer kell, ami tisztességes nyugdíjat ad, egy rugalmas rendszerben.

Jakab Péter szerint Orbánék ellopták a sok pénzt, 3000 milliárd forint nyugdíjmegtakarítást eltüntették.

Fekete-Győr András sem venné el a 13. havi nyugdíjat.

Dobrev Klára konkrétumokat mondott: szerinte van 2000 milliárd forint, amit a kormány a Fudan egyetemre, a Budapest-Belgrád vasútvonalra, Paks 2-re, és a Fidesz-párti médiára akar költeni, ebből nyugdíjemelést, egészségügyi fejlesztéseket és pedagógus-béremelést kellene finanszírozni.

Márki-Zay: a Fidesz a választások előtt lesöpri a padlást, üres lesz a kassza. Szerinte hitelből nem szabad működési költségeket finanszírozni.

Segély helyett munka

Jakab Péter szerint normális bérek és megélhetés kellene, nem segély meg közmunka, mert az árak már nyugati szinten vannak, itt az ideje a bérek emelésének. Felrótta a kormánynak, hogy miközben milliárdokkal támogatták a multikat, azok alamizsnát fizetnek a magyaroknak. Adó- és járulékcsökkentésre lenne szükség, így látja a helyzetet Jakab.

Karácsony Gergely minimum a szlovák bérszínvonalat elérné. Távlati elképzelései között van a mindenkinek járó alapjövedelem, de ezt nem lehetne azonnal bevezetni szerinte. Egyetért Dobrev Klárával, szerinte se éljen senki a létminimum alatt.

Fekete-Győr András minimumjövedelmet vezetne be, aminél kevesebbet nem kereshetne senki. Szerinte ez az összeg a létminimumnak megfelelő 100 ezer forint lenne, amit a minimálnyugdíjasoknak és a közfoglalkoztatottaknak is meg kellene kapniuk. A kezdő tanárok minimumbérét nettó 145 ezerről 250 ezer, a felsőoktatási dolgozókét 270 ezer forintban állapítaná meg, ez alatt nem kereshetnének. Emelné az egészségügyi szakdolgozók bérét is, az orvosi bérek legalább 60 százalékára.

Márki-Zay Péter egy kicsit megállította az ígérgetést, és közgazdászként felelősségre intett: ha a gazdaság növekszik, a bérek is emelkedni fognak. Szerinte akárki lesz kormányon, emelnie kell a tanárok bérét, mert alig maradtak a pályán.

Mi lesz a CSOK-kal és a családtámogatásokkal?

Dobrev Klára azoknak a családoknak is elérhetővé tenné a CSOK-ot, akik nem tudták fölvenni. A családok 90 százaléka ilyen. Ők nem hitelképesek, de segíteni kell, hogy fölvehessék a CSOK-ot. Megemelné a családi pótlékot és önrész nélküli panel- és társasház-felújítási programot indítana.

Fekete-Győr András arról beszélt, hogy Fidesz több mint félmillió egyedülálló szülőről megfeledkezik. A minimálbér duplájára emelné a gyed maximumát. A gyed maximum jelenleg bruttó 234 ezer 360 forint, a minimálbér pedig bruttó 167 ezer 400 forint, ez azt jelenti, hogy Fekete-Győr András 334 ezer forintos gyed-maximumot ígért.

Jakab Péter legnagyobb baja a CSOK-kal, hogy a piac elviszi: amennyit kap egy család, annyival drágulnak az ingatlanok. Meghagyná a CSOK-ot, de olyan rendszert építene ki, amiben a piac nem verhetné föl az árakat.

Márki-Zay Péter jelezte Jakabnak, rossz híre van, a piac mindig beáraz, ez automatikus. Ő is megőrizné a CSOK-ot és a családtámogatásokat, sőt bővítené azokat. Elmondta, Hódmezővásárhelyen a helyi Fidesz nem támogatta a fecskelakás-programot, amiben fiataloknak adtak ki bérlakásokat. Gyopáros Alpár államtitkár egyetlen aláírása hiányzik egy olyan programról, amiben például 33 fiatal család kapna lakást Vásárhelyen.

Karácsony Gergely azt mondta: nagyon fontos az önkormányzati bérlakásprogram, és a panelek, társasházak, családi házak felújítása, ezeket uniós forrásból is lehetne finanszírozni. A tömeges felújítás a piacnak is jót tenne, és a klímavédelemmel is összeegyeztethető.

Nyomorban a cigányság

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány nem véletlenül tartja nyomorban a romatelepeken élőket, mert így négy évente olcsón meg lehet szerezni a szavazatukat. Nem véletlenül vitt a parlamentbe egy zsák krumplit Orbán Viktornak, azt akarta vele jelezni, hogy a miniszterelnöknek valójában ennyit érnek az emberek. Jakab elmondta, olyan országot szeretne, ahol nem éri meg bűnözni, dolgozni éri meg. Arra a felvetésre, hogy korábban tett cigányellenes kijelentést, mint például, hogy „Igénytelen életvitelt folytatnak a romák”, azt mondta, nem véletlenül tanított olyan iskolában, ahol többségében romák jártak, szeretett volna embert faragni belőlük.

Dobrev Klára az oktatásra költene többet. Arra hívta föl a figyelmet, hogy 100 gyerekből 14 tud kitörni a mélyszegénységi spirálból az oktatás révén, ez baj. Ezen változtatni kell, meg kell fizetni a pedagógusokat. „Százezer forintért nem fogunk a kis falvakba találni pedagógust!”

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyt hozta föl, ahol PETRA Felzárkóztató Modellprogram néven a cigányság részére teljes felzárkóztató programot indítottak a születésüktől a felsőoktatásba jutásig. „Jelentsük ki közösen, hogy amikor listát állítunk, annak az első 30 helyén legalább 3 roma ember helyzetbe hozunk.”

Fekete-Győr András partner ebben.

Jakab Péter azt mondta, nem a kvóták híve, nem tudja, mi alapján döntik majd el, hogy ki a cigány vagy nem cigány. Úgy tudja, Márki-Zay például listázná a romákat.

Márki-Zay Péter emlékeztetett: nem listázásról beszélt, önbevalláson alapuló statisztikáról, ami az Egyesült Államokban is működik.

Fekete-Győr András a civil szervezetek segítségével emelné föl a hátrányos helyzetű embereket, valamint integrált oktatást erősítené, 18 évre emelné föl a tankötelezettség határát.

Karácsony Gergely az uniós forrásból az oktatást fejlesztené, mert csak így lehet. Átfogó gyerekszegénység-elleni programot alkotna. Karácsony is egyetért, hogy lennie kell romáknak a közös listán.

Dobrev Klára is egyetért ezzel.

Rezsicsökkentés

A G7 gazdasági portál szerint 3-szor annyiba kerül az áram a piacon, mint amennyit a fogyasztók fizetnek érte.

Márki-Zay Péter arra hívta föl a figyelmet, hogy a tőzsdei ár valóban nagyon megugrott. Szerinte csak piaci folyamatokkal lehet fenntartható árpolitikát folytatni, ugyanis a rezsicsökkentést valaki mindig megfizeti, hosszú távon. A kormány átterheli az ipari fogyasztókra a drágulást, amivel csak azt érik el, hogy a magyar gazdaság kevésbé versenyképes. A piaci körülmények bevezetésével lehet csak szó a környezetvédelmi beruházások megtérüléséről, de az energiaszegénység megakadályozására fenn kell tartani egyfajta védőhálót. Rövidtávon nem lehetne eltörölni a rezsicsökkentést, de sok esetben a piaci ár kedvezőbb lett volna, mint a „rezsicsökkentett” ár. Most épp drágább az enegia.

Fekete-Győr András teljesen másként csinálná, mint Orbánék. Úgy véli, nem a rezsiárakat kell befagyasztani, hanem az lenne a valódi rezsicsökkentés, ha növelnék a hatékonyságot az energetikai korszerűsítéssel, és csökkentenék a túlfogyasztást. Két dolgot javasolt: minden évben 100 ezer lakást korszerűsítenének energetikailag, és 50 ezer napelemes rendszert telepítenének a családi házak tetejére.

Jakab Péter panelprogramot indítana, ez lehetne a lába a valódi rezsicsökkentésnek. Azt mondta, az Orbán-féle rezsicsökkentés átverés, mert szerinte a Magyar Energetikai Társaság számláját gazdagította gyakran az a különbözet, ami az éveken át alacsony földgázár és az ennél magasabb hatósági ár között volt. „Ezt a piacot is meg kell tisztítani a NER-cégektől, és akkor valóban lehet érdemben rezsit csökkenteni.”

Dobrev Klára: a rezsicsökkentés nem történt meg. A magyar lakosság jelentős része energiaszegénységben él, ennek lényege, hogy nagyon sokat költ energiára. Panelprogram és társasház-felújítási program kell önrész nélkül, tömegek számára. Bevezetné az energiaminimumot, amiben valamennyi energia – víz, gáz és áram – mindenkinek járna alanyi jogon. Azokkal fizettetne többet, akik nagyon sok energiát használnak lakossági fogyasztóként.

Karácsony Gergely úgy véli, segíteni kell az embereket az energiafogyasztás csökkentéséhez, erre van uniós pénz, csak az Orbán-kormány miatt nem kaptuk meg. A kisfogyasztók rezsikiadásait csökkenteni kell, de a medencék fűtését nem támogathatják ugyanúgy, mint a szoba-konyhás lakások fűtését.

Paks2

Karácsony Gergely Paks2-ről azt mondta, borzasztó rossz beruházás, a hazaárulás kategóriája ezt az elavult orosz technológiát idehozni. Leállítaná Paks 2-t.

Fekete-Győr András: Zöld utat kell adni a szélerőműveknek, megújuló energiákban kell gondolkodni. „Paks2 jelen formájában nem épülhet meg” – mondta a Momentum jelöltje.

Jakab Péter óvva intett: nem tudják pontosan mi történik majd Paks2 nélkül, mert az atomenergia adja az energiamix több mint felét jelenleg. A 30 évre titkosított Paks2-szerződést nyilvánosságra hozni. Szerinte nem lehet kiváltan az atomenergiát 2035-re.

Márki-Zay szerint nem gazdaságos a szélerőmű Magyarországon, megismételte, energiatakarékosság kell.

Dobrev Klára úgy vélte, ki lehet váltani Paks 2-t, és egyértelműen felmondja majd a szerződést az oroszokkal, ha kormányra kerül.

Bevándorlás

Jakab Péter nem támogatja a bevándorlást, ő megerősítené a határőrizetet, sőt, visszaállítaná a határőrséget. Meghagyná a kerítést, és bevezetné a magyar kvótát, ami segítségével csak azokat a magyar cégeket támogatná, amik vállalják, hogy 90 százalékban magyarokat foglalkoztatnak. Megemlítette Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, ahol a MOL épít üzemet 2000 török vendégmunkás segítségével, miközben a magyarok a munkanélküliség miatt elhagyják a környéket. Hazahozná a külföldre ment magyarokat, mert nem gazadásági bevándorlókra van szüksége az országnak.

Fekete-Győr András szerint, ha az unió úgy dönt, hogy el kell osztani a menekülteket, akkor Magyarországnak is be kell fogadnia, ahogy ezt az Orbán-kormány is megtette néhány éve. Ő a közös uniós határvédelmet erősítené, támogatná a közös európai hadsereget, megvédené Európa határait, meghagyná a kerítést, de humánusan állna a háború elől menekülőket, nem úgy, ahogy az Orbán-kormány teszi. Egyetért Jakab Péterrel, kivándorlási válság van Magyarországon, nem bevándorlási. Visszahozná azokat, akik elmentek, ehhez euró kell, négynapos munkahét kell, európai bérek, finn típusú iskolarendszer és szabad, európai légkör kell.

Márki-Zay Péter is meghagyná a kerítést, de a letelepedési kötvényeseket átnézné, minden idemenekült bűnözőt kiadna Magyarországról.

Dobrev Klára: marad a határkerítés, egyikük sem támogatja az illegális bevándorlást. „Mint ahogy a Jancsikákat sem fogják Juliskára operálni és fordítva az óvodákban” – tette hozzá a DK jelöltje.

Karácsony Gergely szerint a gazdasági okból bevándorló külföldiekre nem a magyar munkaerőpiacnak van szüksége, hanem azoknak a cégeknek kellenek ők, akik nem akarnak tisztességes bért adni a magyaroknak. A szándékos gonoszságot, amit az Orbán-kormány a menedékkérőkkel szemben mutatott, visszautasítja. Meg kell különböztetni a háború elől menekülőket, többségük Európába tart, a gazdasági okból érkezőktől.

Jakab Péter kérdésre válaszolva azt mondta, rengeteg jól képzett munkaerő van, csak Nyugaton vannak sokan közülük.

Karácsony azt mondta, az uniós országokat nézve, a máshová elvándoroltak közül a magyarok képzettsége a legnagyobb. „Az agyelszívás Magyarország számára hosszútávon nemzeti tragédiává válik, ezért kormányváltás kell. Olyan országot kell teremteni, ahová érdemes hazajönni” – tette hozzá.

Dobrev Klára szerint épp ezért kell hozzányúlni a kétharmados törvényekhez. Ezért ő egyszerű többséggel is eltörölné a kétharmados törvények egy részét.

Karácsony Gergely: Nem vezethet sehova, hogy Orbán Viktorabbak lesznek Orbán Viktornál. Nincs Magyarországon olyan jogász, Vörös Imre sem, aki szerint meg lehet csinálni, amit Dobrev mond. „Ez egy politikai humbug” – mondta Karácsony.

Fekete-Győr András: A Momentum 25 pontos tervet tett le az asztalra arról, hogyan bontják le majd az Orbán-rendszert, és hogyan építenek egy európai jogállamot. A honlapjukon ezt bárki elolvashassa.

Jakab Péter: az Orbán-rendszer csak az erőből ért, nem hisz a szelíd forradalomban. „Nem kell, hogy megremegjen a kezünk és a lábunk. Vissza kell bontani a pártállamot és fel kell építeni a jogállamot” – mondta Jakab, ezzel rákapcsolódott a Dobrev Klára által elmondottakra.

Márki-Zay Péter: elszámoltatás kell, ehhez hiteles miniszterelnök-jelöltre van szükség.

Kortesbeszédek

Dobrev Klára: a demokratikus, európai Magyarországot akarók többen vannak. Leváltják a kormányt, európai Magyarországot építenek, látszik, hogy a rendszer kiszolgálói már menekülnek külföldre. Le fogják bontani Orbán rendszerét, érzi magában az erőt, a tudást és a bátorságot ehhez.

Fekete-Győr András: azért vállalta a jelöltséget, mert nem lehet a régi arcokkal lebontani Orbán rendszerét. Ehhez új, tisztességes politikai generáció, lendületes emberek kellenek, új megoldásokkal. „Ha valódi változást akartok, akkor szavazatok a Momentum jelöltjeiére és szavazzatok rám, mert nélkülünk nincs kormányváltás, de csak velünk van korszakváltás” – tette hozzá.

Jakab Péter arról beszélt, azért kell rá szavazni, mert ő a garanciája a rendszerváltásnak. Elmondta: az édesapjának anno jólétet és szabadságot ígértek a rendszerváltáskor. Jakab szerint pont ez a kettő nincs, de ő meg fogja teremteni. „Az ellenzéki összefogás megszületett, most pedig a folytatáshoz kérek felhatalmazást. Ahhoz kérek felhatalmazást, hogy miniszterelnök-jelöltként legyőzhessem azt az embert, aki a saját szavai szerint még húsz évig itt akar ülni, a nemzet nyakán. Egyetértek a húsz évvel, meg azzal is, hogy üljön, de ne itt, hanem a Csillagban.”

Karácsony Gergely azt kéri a választóktól, képzeljék oda Orbán Viktort, és válasszanak olyan jelöltet, aki le is tudja győzni. A bizonytalanokat igyekezett megszólítani: szeretne azoknak közös nevezője lenni, akik jövő áprilisban is szeretnék magukat győztesnek érezni Magyarország egyesítésében.

Márki-Zay Péter szavazásra buzdított, de azt kérte, a hiteles jelöltekre szavazzanak, akik valóban le tudják győzni a fideszes jelölteket, valóban elszámoltatják az Orbán-rendszer fenntartóit. Lesz elszámoltatás, legyen szakértői kormány, és ne csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év rendszerét váltsák le. „Abból a gödörből, amibe Orbán Viktor kormányozta az országot, a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem fölfelé.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki előválasztás ellenzéki összefogás politikai vita RTL KLub DK Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Jobbik Karácsony Gergely LMP Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés