Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 24. 16:01

Az USB-C nyert, ez az egyféle töltő maradhat az Európai Unióban

Eljön az a korszak végre, amikor nyugodtan kölcsönkérhetjük bármilyen kütyü töltőjét, mert az pont olyan lesz, mint amit otthon felejtettünk.

Hirdetés

Nem csupán kényelmi szempontból fontos az Európai Bizottság döntése arról, hogy csak USB-C csatlakozóval lehet forgalomba hozni mobilokat az Európai Unióban. Az egységesítéssel rengeteg hulladéktól is megszabadulhatunk, ugyanis nem kell nyolcféle töltőt gyártani, használni, venni a kütyükhöz.

Az egységes csatlakozók bevezetése a környezetvédelem szempontjából nagyon fontos lépés.

A becslések szerint azzal, hogy csak USB-C-porttal rendelkező töltők maradhatnak az unióban, évente közel ezer tonnával csökkenhet az elektronikai hulladék mennyisége. Ráadásul a vásárlók évente mintegy 250 millió eurót spórolhatnak, mert nem kell fölösleges töltőket venniük.

Az Európai Parlament egyébként tavaly januárban megszavazta az egységes töltők és csatlakozók használatát, akkor elsöprő többséggel, 582 igen és mindössze 40 nem mellett hozták meg a döntést. A jogszabálytervezet ezután került az Európai Bizottság elé, ami tegnap bejelentette:

„a mai javaslattal a töltőport és a gyorstöltési technológia harmonizálódik: az USB-C lesz az összes okostelefon, táblagép, kamera, fejhallgató, hordozható hangszóró és kézi videojáték-konzol szabványos portja. Ezenkívül a Bizottság javasolja a töltők értékesítésének szétválasztását az elektronikus eszközök értékesítéséből. Ez javítja a fogyasztók kényelmét, és csökkenti a töltők gyártásával és ártalmatlanításával járó környezeti lábnyomokat, ezáltal támogatja a zöld és a digitális átmenetet”.

Az elektronikus eszközök harmonizált, közös töltőportja tehát az USB-C lesz. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a készülék márkájától függetlenül ugyanazzal az USB-C töltővel töltsék fel készülékeiket.

A csütörtöki javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még el kell fogadnia. Amint ez megtörténik, az ipari szereplőknek két évük lesz alkalmazkodni az új szabályozáshoz. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2023 végétől már csak USB-C-s porttal rendelkező kütyüt lehet eladni az Európai Unióban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió környezetvédelem egységes csatlakozó egységes töltő mobiltelefon töltőport USB-C Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés