Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 24. 12:56

Virtuális valóságban is megjeleníthető anatómiaatlaszt fejlesztettek Szegeden


Hirdetés

A szegedi Mozaik kiadó oktatásra is alkalmas, interaktív, háromdimenziós, VR-ban is megjeleníthető újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztett a Szegedi Tudományegyetem Anatómiai és Fejlődéstani Intézetének munkatársaival közösen, uniós támogatással.

A 443,7 millió forintos beruházás – aminek a költségeiből 195,17 millió forintot uniós támogatás, 97,59 millió forintot visszatérítendő hitel fedezett – célja egy olyan újgenerációs e-anatómiaatlasz fejlesztése volt, ami alkalmas a betegségek laikus megértésére, az anatómiai elváltozások leképezésére, egyes műtéti technikák megismerésére, az anatómiai képletek nevének begyakorlására.

A 2019 tavaszán indult fejlesztés eredményeképpen létrejött egy a felsőoktatásban, főként az orvosképzésben alkalmazható, de a betegedukációban és az ismeretterjesztésben is jól használható platform, ami interaktív, többnyelvű és VR-ban is megjeleníthető.

A platformon elérhető a felsőoktatásban az alapvető anatómiaoktatáshoz szükséges, több száz 3D-s objektum strukturált adatbázisa.

Tartalmazza az anatómiai képletek pontos megnevezést, felépítését, szerkezetét, a megfelelő pedagógiai és didaktikai működése révén pedig elősegíti az ismeretek elsajátítását. Megkönnyíti a képalkotó eljárások (CT, MR) diagnosztikai alkalmazását azzal, hogy egyedülálló képi anyagával, valódi testszeletek fotóival, segít azonosítani a felvételeken látható képleteket és elváltozásaikat.

Olyan animációk is elérhetők, amelyek támogatják a betegségek mélyebb megismerésében, megértésében a laikus felhasználót. Az orvos-beteg kapcsolatban alkalmasak arra, hogy jelentősen csökkentsék azt a kommunikációs szakadékot, amit az orvosok által használt szakkifejezések és a betegek szókincse között fennálló eltérés okoz egy-egy kórkép ismertetése és a tervezett terápia megbeszélése során.

Ezt írják a 3D anatómia atlaszról

2021 szeptemberében induló digitális anatómiai platform több mint száz 3D-s objektumon keresztül mutatja be az emberi test anatómiai felépítését, lehetővé teszi az elváltozások vizuális követését és az egyes műtéti technikák megismerését. A platform az orvos-szakmai felhasználás mellett új generációs anatómia oktatást tesz lehetővé az orvosképzésben, a diplomás ápolók, gyógytornászok, képzésében, és a középiskolai emelt szintű biológia oktatásban is. Hétköznapi IT eszközökön (laptopon, tableten, okostelefonon) is használható, így az anatómia iránt hobbiszinten érdeklődő vagy a betegségek mélyebb megismerésére és megértésére vágyó laikus felhasználók is hozzáférhetnek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mozaik Kiadó anatómia atlasz beruházás e-anatómiaatlasz Európai Unió Szegedi Tudományegyetem Anatómiai és Fejlődéstani Intézet virtuális valóság Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés