Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 24. 07:45

Jövőre tovább nőnek az élelmiszer- és üzemanyagárak

A Magyar Nemzeti Bank megemelte ez idei inflációs előrejelzését, és jövőre sem lesz sokkal jobb a helyzet.

Hirdetés

Idén 4,1 százalék helyett 4,6–4,7 százalékkal, jövőre 3,4 és 3,8 százalék közötti pénzromlással számol a Magyar Nemzeti Bank – derült ki a legutóbbi Inflációs jelentésből.

A pénzromlás „húzóágazatai” között találjuk az élelmiszeripart, ahol a jegybank szerint az átlagos infláció 3,2 százalékos, igaz egyes fogyasztói kosarak eltérnek ettől az értéktől, hiszen vannak termékek, amiknek az árai 10–20 százalékkal is drágult.

Felfelé nyomja az inflációt az üzemanyagok ára, ahol 20,4 százalékos lehet az idei emelkedés, de az alkohol és a dohány átlagosan 10,4 százalékos drágulása is rontja az inflációs adatot.

Jövőre ugyanakkor 4,8 százalékos átlagos élelmiszerár-növekedéssel számol a jegybank, ami 1,6 százalékkal lesz nagyobb, mint az idei. Ismét érdemes megjegyezni: átlagról van szó, tehát egyes termékeknél ennél akár jóval nagyobb áremelést is tapasztalhatunk a boltokban.

Drágulhatnak a szolgáltatások is, itt átlagosan 4,6 százalékos emelkedést várnak, az üzemanyagok pedig a 2021-es árszintnél is drágábbak lesznek 6,8 százalékkal, tehát lassacskán tényleg általános lesz az 500 forintos literenkénti benzinár a kutakon.

Nem kell okleveles közgazdásznak lenni ahhoz, hogy belássuk, a 6,8 százalékos üzemanyagár-növekedés további áremelkedések táptalaja lesz ezután is.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelés áremelkedés élelmiszer infláció Magyar Nemzeti Bank üzemanyag Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés