Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Évtizedek óta érlelődnek a pszichiátria gondjai – harmincéves csökkenés után emelkedett 10 százalékkal az öngyilkosok száma
Szegeden 2021. szeptember 23. 17:43

Évtizedek óta érlelődnek a pszichiátria gondjai – harmincéves csökkenés után emelkedett 10 százalékkal az öngyilkosok száma

Legalább harminc éve csökken hazánkban az öngyilkosságok száma. Nagyon komoly jel, hogy ez a covid-járvány alatt 10 százalékkal megugrott. A megyei és a szegedi pszichiátriai ellátás komoly gondokkal küzd. Kanka Andor pszichiáterrel, az orvoskamara megyei elnökével beszélgettünk.

Hirdetés

A pszichiátriai ellátás gondjai nem új keletűek sem országosan, sem megyében. Ám az tény, hogy a koronavírus-járvány a korábbiaknál is sokkal nehezebb feladat elé állítja az orvosokat és a betegeket.

A koronavírus-járvány előtt a megyében három kórházi (klinikai) osztályon folyt az ellátás. Szegeden a pszichiátrián 168 ágyon gyógyítottak, a makói kórházban 50 ágyon, míg Szentesen 60 ágyon – sorolta Kanka Andor.

Mára a helyzet alaposan megváltozott, mert Szegeden a korábbi 168 ágy helyett 40 ágyon gyógyítanak. A makói kórházban megszűnt a pszichiátriai osztály, Szentesen visszaállt a járvány előtti kapacitás, de itt nagyon súlyos az orvoshiány.

A szentesi gondokat tovább súlyosbítja, hogy egy közel százéves épületben folyik a pszichiátriai betegek gondozása, amelyet utoljára valamikor az 1960-as években újítottak fel. Az épület állapota sok kívánnivalót hagy maga után – tudtuk meg a kamarai elnöktől, aki hozzátette: ugyanakkor egy új épületszárnyat is kapott az itteni pszichiátria.

A megyében és részben Szegeden is hasonlóak a gondok – fogalmazott Kanka Andor. A pszichiátriákon dolgozó orvosok közül sokan nyugdíjasok vagy közel állnak a nyugdíjhoz. Ez a tény azt jelenti, hogy 2-3 éven belül elfogynak az orvosok, éppen ezért sürgősen tenni kellene valamit.

Döbbenetes statisztikával szembesít az orvosi kamara megyei elnöke. Az 1990-es évek középén még évente 200 vagy akár annál több pszichiáter tett szakvizsgát és lett szakorvos. Ez a szám mára évi 20-30-ra csökkent le. Hiányszakma lett a pszichiáter – ez a legenyhébb megfogalmazás.

Azonnal tenni kellene valamit a képzésben, hogy 5-6 év múlva emelkedhessen a szakvizsgára jelentkező pszichiáterek száma – vontható le a fentiekből a következtetés.

Kanka Andor szerint a klinikákat működtető Szegedi Tudományegyetem tisztában van a pszichiátriai szakmát érintő gondoknak, és a megoldási módozatokat keresi.

Arról már más forrásból értesültük, hogy a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Munkacsoportja az országos kórházigazgatóságnak írt levele is szerepet játszhat abban, hogy a gondokkal az egészségügyet irányító kormányzati szereplők is tisztában vannak, és ők is a mostani helyzetből keresik a kiutat.

Kanka Andor pszichiáter külön kitért arra, hogy nagyon nyugtalanító, hogy az elmúlt évben 10 százalékkal emelkedett hazánkban az öngyilkosságok száma. Hozzátette: ugyancsak növekedhetett az öngyilkossági kísérletek száma is, de ezekről nem rendelkezünk statisztikával.

A rendszerváltás óta folyamatosan csökkent a magyarországi öngyilkosságok száma, vagyis tavaly egy legalább harminc éves tendencia fordult meg – hallottuk a szakorvostól.

Három faktor állhat ennek a hátterében – elemezte a helyzetet. Maga a covid-járvány, a velejáró tartós stresszhelyzet és az ugyancsak a járvánnyal együtt járó egzisztenciális bizonytalanság eluralkodása.

Szerinte az öngyilkosságok számának mostani emelkedése az egész pszichiátriai ellátórendszer problémáira irányítja rá a figyelmet. A krízishelyzetben lévők nem jutnak hozzá a szükséges ellátásához.

A mostanra kialakult helyzet hosszú évek óta érlelődött – nyomatékosított Kanka Andor. Úgy vélte, hogy a pszichiátria háttérbe kerülése kórházi ágyszám-leépítésekkel kezdődött, folytatódott az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-es bezárásával. Mindennek betetőzése az a tény, hogy az évente szükséges kétszáz pszichiáter helyett azoknak nagyjából a tizede áll munkába.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kanka Andor öngyilkosság pszichiáter pszichiátria Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés