Hirdetés
Művház 2021. szeptember 23. 15:24

Kardos Sándor operatőr egymillió darabos gyűjteményből nyílt fotókiállítás

Képriport
A Kossuth-díjas operatőr fotógyűjteményéből nyílt kiállítás a Fekete Házban a Bomlás virágai címmel a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál programjaihoz kapcsolódóan. Kevés ilyen fotókiállításon jártunk.

Hirdetés

A napok óta futó szegedi filmfesztivál homlokterében áll Kardos Sándor életműve. Nem titok, hogy szombaton ő kapja a fesztivál életműdíját, amelyet minden évben egy-egy operatőrnek ítélnek oda.

Kardos filmjeiről szerdán délelőtt rendeztek szakmai kerekasztalbeszélgetést, és az életműve előtt tisztelegve mutatják be egyik leghíresebb és legismertebb filmjét, a Jeles András rendezte és Kardos fotografálta Kis Valentinót.

Ezért is volt kézenfekvő, hogy a tavaly a Műcsarnokban kiállított fotókiállításának anyagát elhozza most Szegedre, amelyet a Bonlás virágai címmel tártak a közönség elé. A fővárosi kiállítása világjárvány miatt kizárólag online volt megtekinthető, Szegeden egészen más a helyzet.

A kitűnő operatőr létrehozta a Hórusz Archvímunot, amely privát és talált képeket foglal magában. Ha nem is teljesen egyedülálló leletmentés, de a kevés ilyen irányú kísérletek egyike.

A privát fotók világszemléletet, művészi tehetséget, olykor ügyetlenséget, sutaságot foglalnak magunkban, ám mindenképpen megjelenítenek egy kort, és azt bizonyos módon reprezentálják is.

Kardos Sándor elgondolása szerint a milliós nagyságrendű fotó akarva-akaratlanul kirajzolhatja a személyes tudattatalant, amelynek létezéséről elsőként Carl Gustav Jung írt. A privát fotók a töredékesség fotói, fontosságukat, és ha tetszik művészi értéküket ez adja.

A kiállított fotóknak éppen erről az aspektusáról beszélt megnyitó beszédében Szilasi László József Attila-díjas író. Kardos Sándor a fotókról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy sok fénykép sérült, de ez is egyfajta értékkel ruházza fel azokat.

Egyrészüknél a penész támadta meg a fotópapírt, mások esetében kiégették annak egyik részletét, de akad olyan is, amelyen kisatíroztak bizonyos női arcokat. Egy féltékeny feleség tettéről van szó ebben az esetben – elevenítette fel a fényképek mögött meghúzódó privát történelmet Kardos Sándor.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó kiállítás fotókiállítás Kardos Sándor kiállításmegnyitó Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés