Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Dobrev Klára a Szeged Televízióban: Alkotmányellenes az Alaptörvény, ezért feles többséggel is hozzá kell nyúlni a kétharmados törvények egy részéhez
Szegeden 2021. szeptember 23. 11:41 Forrás: Szeged Televízió

Dobrev Klára a Szeged Televízióban: Alkotmányellenes az Alaptörvény, ezért feles többséggel is hozzá kell nyúlni a kétharmados törvények egy részéhez

Jóval magasabb a részvételi arány az előválasztáson, mint amire előre számítani lehetett. A miniszterelnök-jelöltek minden pillanatot kihasználnak a kampányra, Szegeden Dobrev Klára tette ezt szerdán. A DK ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje azt monda, a neheze a választások után jön, amikor már leváltották Orbán Viktor kormányát, és le kell bontani a rendszerét. 

Hirdetés

Az első két napon mintegy 140 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson. Dobrev Klára a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában szerdán azt mondta, hatalmas számról van szó, ő előzetesen a 300 ezer szavazóval is elégedett lett volna az előválasztás végére, de vélhetően jóval többen lesznek ennél. 

A DK ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje szerint sokkal többen mennek el szavazni arányaiban, mint például az Egyesült Államokban vagy Franciaországban az előválasztásokon szokás, ami azt jelenti, hogy az embereknek elegük van Magyarországon. 

„Tele van a hócipőjük az embereknek. Hónapok óta járom az országot: nagy város, kis város, nagy falu, kis falu, rengeteg emberrel találkoztam. Azt látom, az embereknek arra van igényük, hogy beszéljünk arról, hogyan fog kinézni holnap, holnapután vagy egy év múlva az életünk”

– mondta Dobrev Klára, aki úgy látja, a választók nem arra vágynak, hogy a politikusok a 10, 30, 50 vagy 100 éve történtekről vitatkozzanak, és nem is arra, hogy gyönyörű víziókat vázoljanak föl, mi lesz harminc év múlva, hanem arra kíváncsiak, mi történik a következő időszakban, mert az Orbán-kormánytól nem kapják meg ezt a létbiztonságot.

Dobrev Klára emlékeztetett, mindenki önkéntesként vesz részt az előválasztási munkában, és nincsenek százmilliárdjaik arra, hogy minden professzionálisan működjön. Ezért türelmesebbnek kell lennünk.

A fiatalokról azt mondta, a Demokratikus Koalíciónál sokat dolgoznak azon, hogy bevonják őket a közéletbe, foglalkozzanak a politikával. Bátorítaná a 600 ezer külföldre távozót, akiknek a többsége fiatal, szavazzanak az előválasztáson és tavasszal is.

Szerinte nőként érzékenyebb olyan témákra, mint az egészségügyi szakdolgozók, ápolók, otthoni ápolásban dolgozók és a pedagógusok rossz helyzete, akik között nagyon sok gyereket nevelő nő van. Róluk megfeledkezett a kormány Dobrev szerint.

A DK jelöltje elmondta, egyeztetett a rendvédelmi dolgozók szakszervezetével is, azt látja, zavarja az embereket, hogy az Orbán-kormánynak csak négyévente, a választások előtt jutnak az eszébe.

Dobrev Klára szerint igenis mindenki látja, hogy a kormány gyakorlatilag kegyként oszt olykor pénzt, ami megalázó. „Van ennek a kormánynak egy olyan stílusa, ami kiveri a biztosítékot az orvosoknál is, a rendőröknél is. Nem lehet már elfedni ezeket a konfliktusokat egyszeri osztogatásokkal”

– tette hozzá.

Dobrev Klára szerint nem az a feladatuk, hogy egyszer legyőzzék Orbánt, hanem az, hogy le tudják bontani a rendszerét. Szerinte a kétharmados törvényekkel az a Fidesz célja, hogy vereség esetén Orbán néhány hónap után visszatérhessen a hatalomba.

A kétharmados törvényekkel kapcsolatosan osztja azoknak az alkotmányjogászoknak a véleményét, akik azt mondják: az Alaptörvény a mostani formájában alkotmányellenes, bármennyire is furcsán hangzik ez.

„Az alaptörvényben benne van az a mondat, hogy egyetlen egy csoport – jelen esetben a Fidesz, mint párt – sem törekedhet a hatalom kizárólagos gyakorlására. Ebben az esetben mindenkinek nemcsak joga, kötelessége is fellépni ellene. A Fidesz az elmúlt tíz évben számos olyan törvényt hozott, aminek egyetlen célja van: a Fidesz hatalomban tartása” 

– mondta a DK ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje. 

Hozzátette: tenni kell majd valamit, mert kormányváltás esetén az új kabinet nem tudja valódi közjogi erővé formálni a nép akaratát, hiszen lassan mindent bebetonoztak a kétharmados törvényekbe, ami egyértelműen a Fidesz és Orbán Viktor hatalmának megtartásáról szól.

„Az a miniszterelnök, aki nem megy majd neki feles többséggel is azoknak a kétharmados törvényeknek, amik egyértelműen azért születtek, hogy az új kormány ne tudjon kormányozni, az meg fog bukni.”

Az interjú végén Dobrev Klára elmondta: a 2006-os őszi zavargásokról szóló Elk*rtuk című filmet nem nézi meg, de nagyon várja az új James Bond-részt és Marci fia is menne már moziba, ő a Gru legújabb részét nézné meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK Dobrev Klára ellenzéki előválasztás kampány Szeged Televízió Téma választás választás 2022 Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés