Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • El tudná képzelni, hogy időnként megszerezzünk néhány belvárosi parkolóhelyet az autóktól? Erre való a parklet!
Szegeden 2021. szeptember 22. 23:14

El tudná képzelni, hogy időnként megszerezzünk néhány belvárosi parkolóhelyet az autóktól? Erre való a parklet!

Annyira új ez az egész, hogy nincs még rá jó magyar szavunk. De egyelőre nem is ez a fontos, hanem, hogy valahogy átvegyük, megszerettessük, elterjesszük Szegeden. Mondjuk tavasztól, késő őszig, időnként, vagy akár a teljes turistaszezonban. Megoldásokat a SASMob projektben részt vevő cégek mutattak be az autómentes naphoz kapcsolódóan.

San Franciscóból indult a parklet, nem is olyan régen, 2005-ben kezdték a létező legősibb módszerrel: egyszerűen megvették azt a parkolóhelyet, ahol megcsinálták az első parkletet. A vásárlás azért volt egy kicsit bonyolult, mert ekkor még klasszikus, érmés parkolóórát kellett apróval etetni, de megcsinálták – innen indult a parkletezés. Amerikát szépen meghódította, Európában is terjed, és egészen menő lenne, ha Szeged is az európai terjesztők között lenne.

San Francisco, a parklet szülővárosa, Mekkája, mindene. Íme egy megoldás (fotó: Wikipédia)

Parkletezni igazából nagyon egyszerű.

  • Eldöntöm, hogy elfoglalok egy parkolóhelyet (jellemzően) a belvárosban.
  • Viszont ez a parkolóhely-foglalás nem azt jelenti, hogy oda parkolok a gépkocsimmal.

Hanem máshogy hasznosítom.

A legkönnyebb helyzetben a vendéglátóhelyek vannak, hiszen kiraknak a parkolóhelyre két asztalt, köréjük székeket és máris parkletelnek. De ezt meg lehet valósítani vendéglátás nélkül is, vagy azt mondjuk, ezen a parkolóhelyen most rajzoljanak gyerekek egy hétvégén, vagy rakjunk ott föl egy bogrács pörköltet, a lényeg, hogy csináljunk valami mást a parkolóhelyen, bármit, csak ne egy autót „tároljunk” ott.

Az is parkletezés, ha a gyerek telerajzolja azt a parkolóhelyet, ahol máskor autó áll

Ennek a parkletezésnek az első kísérleti megoldásait a szegedi autómentes napon a SASMob projektben résztvevő szegedi cégek mutatták be. Erdei Ágnes, az evosoft Hungary Kft. szegedi telephelyének vezetője arról beszélt, hogy tényleg nem kell sok ahhoz, hogy megvalósítsanak egy ilyen kitelepülést.

– Ezek a bútorok mindennapos használatban vannak nálunk, most kihoztuk ide a Jókai utcába. Ránk bízták a SASMob koordinátorai, hogyan veszünk részt ebben a parkletezésben, a cél az volt, hogy mi is kipróbáljuk, megmutassuk, mit, hogyan lehet ebből a dologból kihozni – mondta Erdei Ágnes.

A szabványraklap tényleg mindenre jó. Arra is, hogy látványosan elfoglaljunk vele parkolóhelyeket. Vegyék észre a Picknél a bicikliláncból kirakott cégnevet!

A célja nyilván nem az a parkletnek, hogy még tovább idegesítsék az autósokat azzal a résztvevők, hogy a járművezetők még nehezebben találnak parkolóhelyet. A parklet is része lehet annak a szemléletformálásnak, amivel egy város, egy városrész, néhány utca, vagy éppen csak egy utcának egy szakasza felhívja a figyelmet arra, hogy lehet ám máshogy is közlekedni, nemcsak autóval. Hanem fenntarthatóan, zölden. És akkor valószínűleg van arra időnk, hogy egy kicsit lassabban közlekedjünk, nem sietünk, de közben meg tudatosan, előre jól megtervezetten közelítjük meg úticélunkat. A parklet itt tud kapcsolódni a föntiekhez – a másik oldalról. Lehetőséget kínál arra, hogy jól, még jobban érezzük magunkat az utcán – gépkocsi nélkül.

A Deutsche Telekom IT Solutions demonstrációja. A deskbike-okra sincs jó szó még, de akinek van, az lassan nem akar máshogy dolgozni, csak azon ülve. Erre is jó lehet a parklet: a munkahely egy kicsit kiköltözik az utcára

Ezeket megélni, tényleg azt jelenté, fenntarthatóbban élünk, közlekedünk. És van időnk – például arra, hogy leüljünk ott, ahol máskor mondjuk kiszállni szoktunk. Ez lenne a parklet, a parkletezés. Jó lenne, ha Szeged minél hamarabb „hozzákezdene” ehhez is.

Garai Szakács László

Nyitóképünkön az evosoft parkletmegoldása látható

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autómentes nap fenntarthatóság SASMob zöldfelület parklet San Francisco Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés