Hirdetés
Művház 2021. szeptember 22. 16:35

Szegedi könyvünnep a minőségvédelemről

Ezzel a megállapítással kezdte megnyitóbeszédét Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja az V. Magyar Könyvkiadók napján a szegedi egyetem BTK-épületnek konferenciatermében.

– Euripidész talán ott követte el a hibát, hogy az istenek után felengedte a színpadra a tanulatlan embereket – utalt az ókori görög tragédiaíró munkásságára, érzékeltetve, hogy valami ekkor elveszhetett a művészet valaha volt tisztaságából.

A művészet és az irodalom évszázados történetében az újkorban belépett a szerzők részéről a külső elvárásoknak való megfelelés elfogadása, amely egyszerre eredményezett ürességet, a tömegigény kiszolgálását és a gyors teljesítés igénytelenségét. A szórakoztatás igénye teljesedett ki a művészi nevelés helyett, és ennek kapcsán egyszerre utalt Schopenhauerre és Hegelre Gyenge Zoltán.

Az irodalom nem tanít és nem moralizál, noha lehet tanulni belőle, és erkölcsi alapokra épül.

Az elmúlt hónapok magyarországi egyetemi vitáira utalva idézte fel a bölcsészkar dékánja, hogy felmerült ennek kapcsán az is, hogy a bölcsességtől és a bölcselettől egyáltalán elvárható-e a hasznosság, a haszonelvűség. Bár nem felelt a kérdésre, kiérződött szavaiból, hogy az ilyen fajta megközelítéssel aligha képes azonosulni.

A megnyitó után Kolozsvártól Szegedig címmel, a százéves Szegedi Tudományegyetem első éveiről (1921–1925) rendkívül élvezetes és adatgazdag előadást tartott Vajda Tamás, az SZTE Szaklevéltárának igazgatója. Majd az idén februárban nyolcvanadik születésnapját ünneplő Bodor Ádámnak írt antológiaiáról beszélgetett a szerkesztő Vass Norbert és a moderátor Klajkó Dániel.

Ezt követően mutatták be az idei év alighanem „legsúlyosabb”, 2,9 kilós tanulmánykötetét, A székely írás emlékei címűt, amelyet a Benkő Elek–Sándor Klára–Vásáry István szerzőhármas írt. A szegedi egyetem oktatója, Sándor Klára a helyszínen, Vásáry István online kapcsolódott be a témáról folyó beszélgetésbe.

  • Délután mutatták be Gács Anna A vágy, hogy meghatódjunk című kötetét, a szerzővel Rálik Szilvia beszélgetett.
  • Szarka Károly Az én hibám címűfrissen megjelent könyvéről a szerzőt Pikó András Gáspár kérdezte.
  • A magyar irodalom egyik nagyöregjéről, a Vajdaságban élő szintén 80 éves Végel Lászlóról Ladányi István és a Szervhorvát György beszélgetett.

A szegedi V. Magyar Könyvkiadók ünnepe kora este a Grand Caféban folytatódik Stekovics Gáspár fotóművész magyar írókról és költőkről készült fotóinak bemutatásával. Ezt követően előbb Keresztury Tibor, majd Spiró György folytat pódiumbeszélgetést. Előbbi Balog Józseffel, utóbbi Szabó Gáborral, a BTK oktatójával.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balog József dékán Grand Café Gyenge Zoltán irodalom könyv könyvkiadók Könyvkiadók Napja Spiró György SZTE SZTE Bölcsészettudományi Kar Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés