Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Gurmai Zita: Az „összehangolt védelmi tevékenység” törvénybe iktatásával a kormány az országgyűlés nélkül vezethet be különleges jogrendet
Túl a városon 2021. szeptember 22. 14:14 Forrás: Szeged Televízió

Gurmai Zita: Az „összehangolt védelmi tevékenység” törvénybe iktatásával a kormány az országgyűlés nélkül vezethet be különleges jogrendet

A kormány szerint az újabb járványhullám miatt lenne szükség a különleges jogrend fenntartására, az ellenzék szerint viszont az Orbán Viktor visszaél a hatalmával. A veszélyhelyzetet a kormány 2022. január 1-jéig szeretné meghosszabbítani.

Hirdetés

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról Gurmai Zita a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorának azt mondta: nem egy, hanem két törvényről van szó. Az egyik az októberig hatályos veszélyhelyzetet hosszabbítaná meg 2022. január 1-jéig, a másik viszont, ami az „összehangolt védelmi tevékenységekről szól”, több már meglévő jogszabályba épülne be. 

Gurmai Zita szerint ez utóbbi – magyarra lefordítva – arról szól, hogy a Fidesz lehetőséget kaphat egy állandósított rendkívüli állapot fenntartására.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő a parlamentben kedden úgy fogalmazott, a kormány az „összehangolt védelmi tevékenység” fantázianevű új válsághelyzeti szabályozás működtetéséhez szükséges rendelkezések beépítését tervezi az egyes ágazati törvényekbe, ami túl nagy hatalmat biztosít az Orbán-kabinetnek.  

„Mi már tavasszal, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény vitájában is kifejtettük, hogy ez az új válsághelyzeti szabályozás elfogadhatatlan. Ebből következően hasonlóképpen elfogadhatatlan az ennek működtetése érdekében most előterjesztett törvényjavaslat is” – mondta Gurmai Zita.

A képviselő szerint az „összehangolt védelmi tevékenység” törvénybe iktatásával ugyanis a kormány az országgyűlés döntése és érdemi kontrollja nélkül kap lehetőséget különleges jogrend bevezetésére.

Gurmai Zita a Szeged Televíziónak elmondta, a törvénymódosítással a kormány például

 • korlátozhatja az államhatár átlépését,
 • az ország egyes területeit érintő személy- és áruforgalmat,
 • de korlátozhatják intézmények és rendezvények látogatását is;
 • behívhatóvá válnak a rendészeti szervek nyugdíj előtti rendelkezési állományába tartozók;

Sőt, a törvényi felsorolás csupán néhány példát tartalmaz,

a kormány lényegében bármilyen intézkedést hozhat parlamenti döntés nélkül.

„Persze szerepelnek a törvényben a jogállamokra jellemző szokásos korlátozó formulák, mint a szükségesség és az arányosság követelménye vagy az alapjogkorlátozás tilalma. Ezeknek azonban olyanok, mintha nem is lennének, hiszen a kormány döntéseinek jogosultságáról a Fidesz által feltöltött Alkotmánybíróság dönt. Teljesen világos, hogy önök ismét vissza akarnak élni egy válsághelyzettel. Bunkósbotként használják ezt, hogy agyonverjék vele a demokráciát.”

– mondta a szocialista országgyűlési képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a törvény szerint az intézkedések legfeljebb három hónapra vezethetőek be, ezek hatályát a kormány „szükség szerinti alkalommal” akárhányszor meghosszabbíthatja három hónappal.

Az MSZP-s képviselő szerint a Fidesz-kormány a rendeleti kormányzás paravánja mögött 

 • megváltoztatta a választási törvényt,
 • alaptörvénybe iktatta a közpénzek ellopásának lehetőségét
 • több ezer milliárd forintot szórtak szét űrkutatásra, stadionokra meg Mészáros Lőrinc gazdagítására

A járványra hivatkozva fenntartott különleges jogrend segítségével

 • Több tízezres nézőközönség előtt tartották meg a foci-EB meccseit
 • korlátozás nélkül látogatható vadászati világkiállítást és
 • Eucharisztikus Kongresszust rendeznek több tízezer ember részvételével.

Gurmai szerint a törvény csak a hatalom megtartásáról és arról szól, hogy a kormány kizsigerelhesse az ellenzéki önkormányzatokat, csorbítsa a munkavállalói jogokat és sok ezermilliárd állami pénzt tömjenek a haverok zsebébe.

A kormány előterjesztését Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára védte meg a parlamentben.

„Mintha tévedésben lennének. Itt egy általános kormányellenes kritikát fogalmaztak meg, pedig ez a törvény az alaptörvénnyel kapcsolatos, az alaptörvény kilencedik módosításával, ami a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénnyel való összhang megteremtését, és így a magyar emberek biztonságát szolgálja. Ezt szeretném leszögezni, ezért is kérek minden frakciót, hogy támogassa”

– fogalmazott az államtitkár, majd megismételte a kormány ígéretét a másik jogszabállyal kapcsolatosan, miszerint, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, kezdeményezni fogják a veszélyhelyzet megszüntetését a január 1-i hatályvesztés előtt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gurmai Zita MSZP törvénymódosítás veszélyhelyzet Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés