Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál: minden földrészre eljutott Szeged, minden földrész eljött Szegedre
Művház 2021. szeptember 21. 16:33

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál: minden földrészre eljutott Szeged, minden földrész eljött Szegedre

Képriport
A város Oscar-díjas operatőrének nevét viselő nemzetközi filmfesztivál öt napra a filmek magyarországi fővárosává teszi Szegedet. Öt év alatt kétezer filmet mutattak be, egy kivételével valamennyi kontinensről.

Hirdetés

A hagyományoknak megfelelően Zsigmond Vilmos szegedi szülőházának falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött meg a róla elnevezett nemzetközi filmfesztivál. Döbbenetes, hogy csak öt éve halt meg a világhírű, a magának Hollywoodban óriási karriert építő operatőr.

– A szegedi filmfesztivál annak ellenére, hogy idén mindössze öt éves minden földrészre eljutott, és a minden földrész eljutott Szegedre – mondta el az Alsóvároson található Dobó utcai szülőháznál rendezett megemlékezésen Tóth Károly önkormányzati képviselő. Tény, hogy eddig száznál több országból, öt kontinensről érkeztek versenyművek, és nincs ez másként az idén sem. – Talán az is elmondható, hogy a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak a legszebb magyarországi mozi, a Belvárosi Mozi ad helyet, amelyet valahányszor itt járt, felkeresett a világhírű operatőr.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Zsigmond Vilmos helyét a világ filmtörténetében mindennél jobban mutatja, hogy beválasztották minden idők tíz legjelentősebb operatőre közé – kezdte megemlékezését Bokor Balázs, korábbi Los Angelesi-i főkonzul, a Magyar Hollywood Társaság elnöke. Kitért arra, hogy az 1977-ben Oscar-díjat kapott filmes szakember nyolcvanöt évesen, 2016-ban még soron következő filmtervein gondolkozott, így ragadta el a halál. A végtelenül szerény operatőr az utolsó percig dolgozott. Olyan életművet hagyott maga után, amit feltétlenül meg kell ismertetni a felnövekvő nemzedékkel.

Bokor Balázs némileg szomorúan tette hozzá, hogy Zsigmond Vilmost és filmjeit még mindig jobban ismerik az Egyesült Államokban, mint Magyarországon. Úgy vélte a szegedi filmfesztivál is hozzásegíthet bennünket abban, hogy Zsigmond Vilmos hazai ismertsége növekedjen.

– Az operatőr öt éve halt meg, és öt éve rendezzük meg a róla elnevezett szegedi filmfesztivált – vette át a szót Jávorszky Iván, a fesztivált társalapítója, aki nagy utazásra hívta a fesztivál nézőit. Ő említette meg, hogy az elmúlt öt évben kétezer filmet neveztek a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra, ilyen módon azok nézői beutazhatták a világot. Az operatőr utoljára 2015-ben járt Szegeden, éppen a Belvárosi Moziban forgatott.

Jellemző esetként mesélte el Jávorszky Iván, hogy a forgatás végeztével nem sajnálva az időt közel kétórás interjút adott a Szeged Televíziónak. Zsigmond Vilmos rendkívül büszke volt magyarságára és szegedi születésére – erre valamennyi emlékező kitért az ünnepségen elmondott beszédében.

A Dobó utcai emléktáblát megkoszorúzta Tóth Károly, Bokor Balázs, valamint Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetője, a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál alapítója és fesztivál művészeti vezetője, valamint Jávorszky Iván társalapító.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jávorszky Iván koszorúzás megemlékezés Zsigmond Vilmos Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Bokor Balázs Dobó utca Magyar Hollywood Társaság Szabó Éva Tóth Károly Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés