Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Azért vagyunk itt, mert kormányt akarunk váltani!” – Megnéztünk egy előválasztási szavazóhelyet Szegeden
Szegeden 2021. szeptember 20. 21:32

„Azért vagyunk itt, mert kormányt akarunk váltani!” – Megnéztünk egy előválasztási szavazóhelyet Szegeden

Alaposan rácáfolva a kormánypárti várakozásokra kifejezetten nagy érdeklődés és részvétel mellett zajlik az ellenzéki előválasztás. Nincs ez másként Szegeden sem.

Hirdetés

Ha számlálóval lehetne mérni, akkor igen jelentős eltérést mutatna, hányan keresték és keresik fel Szegeden az ellenzéki előválasztás szavazóhelyeit és a kormánypárt aláírásgyűjtőit. Erről ki-ki maga is meggyőződhet.

Nem a legkedvezőbb előjelekkel folytatódott hétfőn az ellenzéki előválasztást. Szombaton a hírek szerint terheléses támadás érte a választás informatikai rendszerét, ezért aznapra és vasárnapra az Országos Előválasztási Bizottság leállította a voksolást, hétfőre ígérve a folytatást.

A hét első munkanapján vigasztalanul esett az eső, ami köztudottan nem kedvez a szavazási hajlandóságnak, ám az előválasztás szegedi eseményei ennek ellentmondani látszanak.
 
A Kárász utca Széchenyi tér felőli oldalán található sátraknál szinte egész nap folyamatosan érkeztek a szavazni kívánók. A helyszínen szerzett tapasztalataink alapján az aktivisták sokaknak nyújtottak segítséget, mert tisztázni kellett, hogy a lakcím alapján ki melyik választási körzetben adhatja le szavazatát.

Ez, valamint az Ellenzéki értéknyilatkozat kitöltése kicsit növelte az adminisztrációs időt, de az emberek türelmesen, egymással beszélgetve várták, hogy kitölthessék a szavazólapokat.

Szembetűnő volt, hogy minden korosztályt láttunk a voksolás helyszínén. A kerékpárról lepattanó Zsolt még a fejvédőt sem vette le, úgy várt a sorára. Nagyon bízom a kormányváltásban, és most azt érzem, hogy sokan vagyunk így – válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért érzi fontosnak a részvételét az előválasztáson.

Korrupció, korrupció, korrupció – válaszolta, amikor arról kérdeztem, mit tart az Orbán-kormány legnagyobb hibájának. A NER emblematikus neveit sorolta, akikről úgy vélekedett, nem üzleti rátermettségük miatt nyerik sorban a közbeszerzéseket, hanem más miatt. Mi miatt? – próbálkoztam, amire egy ironikus mosoly kíséretében a „Tudja azt mindenki” választ kaptam.

Évente egyszer látom az unokáimat, a fiamék Németországban dolgoznak, és azt mondják, egy ilyen országba nem akarnak visszajönni – panaszkodik egy idősebb hölgy. Milyen ország az, ahol a Facebookon nem mer az emberek nagytöbbsége olyan bejegyzéseket lájkolni, amiben a kormányt kritizálják? – tette fel a kérdést. Szerinte csak papíron létezik a szabad véleménynyilvánítás, a gyakorlatban viszont alig-alig.
 
Egy, a beszélgetésbe bekapcsolódó középkorú férfi úgy fogalmaz, hogy fél a kormány a tavaszi választástól, szerinte a szombati informatikai támadás is ennek a jele. Mások arról beszélnek, hogy a kaszinók, autópályák és a gyorsforgalmi utak tervezett harmincöt éves koncesszióba adása is azt a kapkodás mutatja, ami mögött a Fidesznek az a felismerése munkálhat, hogy az országgyűlési választást elveszthetik.

Egy informatikus hallgató szerint az egyetemek alapítványi kézbe adása számára egyértelműen mutatja, hogy a kormány a hatalmának átmentésében gondolkozik. Egy hónap alatt döntöttek erről. Nem érdekes? – tette fel a kérdést.

Ne kérdezzen butaságokat! Azért vagyunk itt, mert kormányt akarunk váltani. Elég volt. Elszámoltatást akarok – mondja egy idősebb férfi, aki meghallgatta, miről érdeklődtem a várakozóktól, és így kapcsolódott be a beszélgetésbe

Hosszan beszél, közben körbe mutat, hogy a rossz idő ellenére milyen sokan szavaznak. Szerinte a kormányfő már régen elvesztette a realitásérzékét, nem a valóságban él. Amikor vitatkozni igyekszem vele, egyszerűen leint, és úgy fogalmaz: ezt ő jobban tudja, sok mindent látott már az életben.

Megkérdeztem tőle, hogy kell-e bátorítani az embereket, hogy jöjjenek szavazni. Előzetesen úgy gondoltam, hogy igen, de elnézve a sorban állókat, olyan érzésem van, hogy jönnek az emberek maguktól – kaptam a gyors választ.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki előválasztás előválasztás Kárász utca Széchenyi tér választás választás 2022 Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés