Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Partizán-vita a Móra-múzeumból, 2. rész: Mihálik Edvin–Tóth Péter–Tóth Szabolcs
Szegeden 2021. szeptember 20. 18:15

Partizán-vita a Móra-múzeumból, 2. rész: Mihálik Edvin–Tóth Péter–Tóth Szabolcs

Szeged mindkét körzetében megrendezték a Partizán előválasztási vitáját. Bemutatkoztak a 2-es körzet jelöltjei is.

Hirdetés

Véget ért a vita a Móra Ferenc Múzeumban.

Záróbeszédek

20:10 Tóth Péter az első. Arra kér mindenkit, hogy támogassa őt, végre lehetőség van arra, hogy egy irányba menjenek az ellenzéki szavaztok. Garancia akar lenni arra is, hogy mindenkit elszámoltatnak. Fel kell számolni az orbáni rezsimet. „Szeretem a hazámat, azt akarom, mindenki itt éljen és boldoguljon!” Az adó- és járulékterhek csökkentését is ígéri, szerinte meg kell felezni az áfát is. Köszöni Dobrev Klára és Jakab Péter támogatását.

Tóth Szabolcs köszöni a családja és az önkéntes segítői munkáját. Nagyon szeretné, ha az ország legtöbb körzetéből szakemberek kerülnének be a parlamentbe. „Azt szeretném, ha a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltjére, Márki-Zay Péterre és rám szavaznának.” Úgy látja a körzetben élőket kell képviselni, a képviselet valóban képviselet legyen. A mai képviselők viselkedése nem méltó a Parlamenthez. Szerinte ő a legjobb jelölt, mert nem pártember, nem megosztó.

Mihálik Edvin köszöni a kampánycsapatának a nyolc hónapos munkát. Több ezer emberrel találkoztak. Biztos benne, nem várhatunk tovább. „Nincs újabb négy évünk arra, hogy várjunk a klímaváltozásra, hogy a nyugdíjasok százezer forint alatti nyugdíjból éljenek meg. Nem nézhetjük tovább a közpénzmilliárdok megnyerését, az egészségügy rendbetételét sem lehet elodázni. Egy összefogás jelöltjeként nyertem, az önkormányzati választáson, legyőztem a fideszes jelöltet. Alkalmas vagyok a parlamenti képviselői munkára.”

Harmadik blokk: demokrácia; kormányváltás vagy rendszerváltás?

20:09 Mihálik Edvin garanciát vállalt arra, hogy visszaszerzik az egyetemet. Megszűnik a kuratórium, az alapján dőlnek el a dolgok, mi az egyetemi közösség érdeke. Meg kell állítanunk a haverok térnyerését 2022-től.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca fotóit!

20:08 – Mi a három legfontosabb elszámoltatási pont, amit tűzön-vízen át képviselnek?

Mihálik Edvin: – Csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, a magyar korrupcióellenes ügyészséget is megalapítjuk. Magyarország egy sokkal tisztább ország lesz 2022 után.

Tóth Péter: – Az egyetemi korrupció ellen fel kell lépnünk, el kell érni a déli Tisza-híd megépítését. És megvizsgáljuk az Aquapolis kérdését is.

Tóth Szabolcs: – Korrupcióellenes ügyészég felállítása, bíróság és ügyészség függetlenítése. Legyen független az Alkotmánybíróság is.

20:01 Miben különböznek egymástól?

Mihálik Edvin: – Szerintem csak úgy lehet új alkotmányunk, ha egy széles körű népszavazás után lesz új alkotmányunk. Az Orbán rendszer már attól összeomlik, hogy a vezér kiesik. El kell számoltatni a jobboldalt.

Tóth Szabolcs: – Teljes korrupciómentességre van szükség. Rendet kell tenni az országban. Ha nem lopnák el a plusz pénzeket, akkor például sokkal több autópályánk lenne. Szociális intézményeket kellene inkább építeni stadionok helyett. Dühítenek a médiahadjáratok, a kirekesztő politika az ország butítása.

Tóth Péter: – Nincs színe a korrupciónak, mindenkit el kell számoltatni, erre Jakab Péter a garancia.

19:56 Tóth Szabolcstól azt kérdezi Gulyás Márton, hogy Márki-Zay Péter kikelt az adótörvények változása ellen. Márpedig többletbevételeket kell beszedni. Nem kockázatos-e ilyen kijelentéseket tenni?

Tóth Szabolcs szerint meg kell nézni a kormányváltás után, mi marad a kasszában. Akkor lehet erről érdemben gondolkozni.

– Milyen legitimációt eredményezhet egy új kormánynak az, hogy nem teríti ki a kártyáit?

– Nem látom értelmét a felelőtlen ígéreteknek. Az intézkedéscsomagokat látatlanban nem merem itt és most megígérni.

– Tóth Péter mit válaszol azoknak, akik szerint inkább a Mi hazánkban kellene politizálnia? – kérdezte Gulyás Márton.

Tóth sosem támogatta Toroczkait. Azt mondja, ha a két legtávolabbról érkező pért együtt tud működni, akkor sikerülni fog a kormányváltás.

19:54 Mihálik Edvintől azt kérdezi Gulyás, a felcsúti perrel robbant be a Momentum, de azóta erről kevés szó esik. Mi lesz ezzel.

Az lesz a lényeg ebben, hogy ne jusson eszébe senkinek, aki politizál, hogy közpénzhez nyúljon. Hadházy Ákos, Paróczai Anikó jelent a garanciát arra, hogy igenis lesz elszámoltatás Magyarországon.

19:48 Gulyás Márton Tóth Péter 2013-as kijelentéseire emlékezteti, a cigánysággal kapcsolatos „megoldásait” hogyan értékeli?

Tóth Péter szerint a legfontosabb üzenet a cigányságnak is, hogy legyen társadalmi szolidaritás.

Ezután Gulyás a faji képviseletre kérdez rá, Tóth Péter egy szerencsétlen szóhasználattal magyarázta ezt. Majd a homoszexuálisokkal kapcsolatos nézeteire kérdez rá. Tóth Péter már nem tekinti genetikai hulladéknak a homoszexuálisokat. Tóth szerint itt is szerencsétlen szóhasználat volt. Gulyás azt kérdezi, mikor történt meg a fordulat. „Élmények hatására történt meg”. Az elmúlt időszakban tudott beszélgetni ilyenekről érintettekkel, ezért változott meg a nézete.

Második vitablokk: bevándorlók Magyarországon

19:41 A határőrség esetleges visszaállítása a téma. – Használjanak-e éles lőszert a határőrök? – kérdezte Gulyás Márton Tóth Pétert.

Tóth Péter azt hangsúlyozza ne a régi határőrségra gondoljunk, amikor vissza akarják állítani a határőrséget.

Tóth Szabolcs a Frontexről beszél: „Inkább csak megfigyelők voltak, pedig jogos igény a plusz támogatás az Uniótól.” Egyetért azzal, hogy Orbán Viktor kihasználja a migránskérdést, Szerinte sehol nem beszélünk azokról a migránsokról, akik dolgozni jönnek.

Mihálik Edvin újra azt hangsúlyozza, ezt az egész világnak kel megoldani, ez egy globális probléma, ezt a magyar kormány egyedül soha nem fogja tudni megoldani a menekültválságot. Gulyás Márton a Frontex kapcsán megjegyzi, volt, hogy erőszakosan viselkedtek a képviselőik. Mit lehetne tenni ezek ellen? Az, hogy magyar vezetői legyenek itt.

Tóth Péter azt mondja, az emberi jogokat abban az országba is el kellene vinni, ahonnan elindulnak a bevándorlók. A gazdasági bevándorlók kapcsán az Egyesült Államok és Mexikó példáját hozza fel.

19:37 Mivel nem értenek a kormány migrációs politikájával?

Tóth Szabolcs arról beszél, nagyon el van keseredve a tizenegy éve zajló folyamatokat, Mindig csak egy picit feszíti túl a húrt Orbán Viktor. Nagyon problémásak a letelepedési kötvények. Igen komoly terrorizmushoz is köthető személyek lettek uniós állampolgárok. Ráadásul ez valakinek nagyon jó üzlet is volt. Azt is elítélem, hogy a tényleges menekültek helyzetét kihasználva gyűlöletpolitikát folytat a kormány.

– Jól értettem, hogy Orbán Viktor Adolf Hitlerhez hasonlította? – kérdezett vissza Gulyás Márton.

– Nagyjából igen.

Mihálik Edvin a menedékjogi eljárások emberségességéről beszél. „A tranzitzónában erre nem volt példa. Az Orbán-kormány a megoldások előtt kitáncol. Most újra arra készül, hogy ijesztgetéssel, a migránsokkal való ijesztgetéssel akar választást nyerni.” Szerinte arról kellene beszélni, hogyan lehet megakadályozni a háborúkat, ezek ellen globálisan kell fellépni, nem politikai eszközként felhasználni Magyarországon.

19:30 Tóth Szabolcs az első. Gulyás Márton a tranzitzónákra kérdez rá, mit gondol a bírósági ítéletről, és annak végrehajtásáról?

A tranzitzóna Tóth Szabolcsot koncentrációs táborra emlékeztette, egyetért azzal, hogy fel kell számolni azt. A valódi menekülteknek humánus bánásmódban kell részesülniük.

Tóth Pétertől megkérdezi Gulyás Márton, hogy szerinte is koncentrációs táborhoz hasonlít-e a tranzitzóna. De nem erre válaszol, hanem arra, hogy a kerítésen hogyan juthatnak át a bevándorlók. A bevándorláshoz kapcsolódó súlyos bűncselekményt, az embercsempészetet meg kell akadályozni. Most egy tucat rendőr dolgozik a harminchét kilométernyi határon.

Szerinte Törökországról is beszélni kell, addig zsarolja majd Törökország az EU-t, amíg nem kap újra pénzt azért, hogy feltartja a menekülteket. Gulyás visszakérdez a tranzitzónára. Tóth Péter szerint az egy olyan hivatalos hely, ahol tudjuk ellenőrizni a bevándorlók kilétét.

Mihálik Edvin szerint az embercsempész-hálózatokat fel kell számolni, a határon védelemre van szükség, de ezt nemcsak a magyaroknak kell megcsinálni, a Frontexet újra meg kell erősíteni, a közös határvédelmet. A civil jogvédőkre is nagyon nagy szükség van.

Első vitablokk: élet a Homokhátságon

19:26 Milyen típusú átalakításra van szükség a mezőzgazdaságban a Momentum szerint?

Azt is támogatni kell Mihálik Edvin szerint, aki a területe egy részét elárasztja vízzel pont azért, hogy lehessen öltözni. Támogatni kell a kistelepüléseket abban is, hogy meg tudjanak jelenni ne csak a térségben, hanem mindenhol az országban.

Tóth Péter ezután a fosóhomokról beszél, ahol tényleg nehéz megkötni a vizet, a Délvidéken meg a finom gyümölcsökből még finomabb pálinka készült. A spárgát marha drágán vesszük a boltban, miközben Öttömösről Németországig jut el. „Ilyenekre vigyáznunk kell” – mondta Tóth Péter.

Tóth Szabolcs szerint össze kell fogni a termelőknek, marketinggel segíteni munkájukat.

19:20 Az agrároligarchák földjeit elvenné a Jobbik, 500 hektár lehet a maximális a földméret. Tartják magukat még ehhez?

Tóth Péter kezdi a választ: Igen, szükség van egy új földosztásra. Egy családnak ötven hektár is elég lenne, azzal fenn tudná tartani magát és hasznot is tudna termelné. Az 500 hektár már olyan gépesítést követel meg, ami nem biztos, hogy megvan az átlagos gazdáknak.

Mihálik Edvin azt mondja, a fiatal gazdákat kell támogatni. Gyorsan kell segíteni a gazdáknak. A jelenlegi vízmennyiséggel is lehetne segíteni, nem tartjuk meg a vizeket.

Tóth Szabolcs szerint nem olyan egyszerű a Homokhátságon megtartani a vizet, de mindenképpen kell vele foglalkozni.

19:11 Mihálik Edvin az első. A FAO, az ENSZ mezőgazdasági szervezete sivatagos területnek nyilvánította a Homokhátságot. Hogyan tudnák segíteni, tenni ez ellen? – kérdezte Gulyás Márton.

Mihálik Edvin azt hangsúlyozta, a Homokhátság minden országgyűlési képviselője most fideszes, mégsem történt semmi. Szerinte a legfontosabb a vízmegtartó programok támogatása. Támogatnunk kell, hogy a gazdák tegyenek azért, hogy az általuk művelt területnek legyen vízellátása. „Támogatnunk kell a környezetkímélő technológiák elterjedését. Ez komoly szakmai támogatást is jelent. Sok a jó külföldi példa, át kell vennünk azokat. A Homokhátság nyolcszáz településének a megsegítésére lenne forrása az országnak, de inkább vadászati kiállítást szervez a kormány.

Tóth Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a csatornatársaságok sem úgy működtek, ahogy kellene, a nagygazdák sok csatornát beszántottak. „Átfogó vízgazdálkodásra van szükség.” Hangsúlyozza a szomszédos megyében, Bugacpusztán megszűnt a mezőgazdaság, nem tudnak öntözni. Az ásott és fúrott kutakra is kellene megoldást találni.

Tóth Szabolcs is a klímakatasztrófára hívja fel a figyelmet: „Egyre nagyobb a szárazság, csökkenteni kellene az üvegházhatást.” Kormányváltás esetén vissza kell térnünk az EU normáihoz. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy az ötvenes években a kiépített csatornákat arra használták, hogy a belvizeket elvezessék a Dunába és a Tiszába. „Egy fordított teknő a terület, ezért egy hosszanti csatornára lenne szükség, ebből az öntözést is meg lehetne oldani. Néhány növény már teljesen eltűnt, kukoricát is rozst is már éppen csak termelni tudnak. A tanyákról elköltöznek az emberek. Rossz gazdálkodás az is, hogy mindent termőföldet odaadtak a nagygazdáknak.”

Nyitóbeszédek

19:04 Most is sorsoltak, Mihálik Edvin az első.

A Zöld város tanácsnok mutatkozik be a nézőknek. Szegednek és a Homokhátságnak egyaránt érdeke a Homokhátság. „Mindent vissza Szegednek, és valódi érdekképviseletet a Homokhátságnak!” – ez a mottóm. Azt gondolom, az elmúlt két évben nyújtott teljesítményem alkalmassá tesz arra, hogy a parlamentben is képviseljem Szeged és a térség érdekeit.

Tóth Szabolcs a következő. Elmondja, kisteleki önkormányzati képviselő, az emberek kérték fel, hogy induljon el az önkormányzati választáson a kisvárosban. Szegedi lakosként jár ki Kistelekre. Neki a legfontosabb a család, a szakma, majd a sport és más szabadidős tevékenységek. Kisteleken a pénzügyi és gazdasági bizottságot vezeti. A gyűlöletkeltő politika ellen akar fellépni, ezért lépett be a politikába.

Tóth Péter beszédében elmondta, erősítsük meg Európa déli kapuját. A 2015-ös migrációs hullámra emlékszik vissza. Azt mondja, elsőként javasolta a honvédség levezénylését a déli határra. Szükség van szerinte a határőrség visszaállítására. A Homokhátság elsivatagosodására is felhívja a figyelmet. Komoly áttörés szerinte a Duna–Tisza-csatorna megépítése, ez a Jobbik korábbi programjában is benne volt. Megtapasztalta azt is kisgyermekes apukaként, hogy az oktatás nincs felkészülve a XXI. századra, ezért azt fejleszteni kell.

 

* * *

19:03 Gulyás Márton ismerteti a szabályokat. Most is vannak, lesznek, nyitó- és záróbeszédek, és most is lesz három vitablokk, ahol kérdezhetnek, hozzászólhatnak egymás gondolataival.

19:00 Kezdődik Szeged 2-es választókerületének vitája. Gulyás Márton moderátor köszönti a jelenlévőket, a közvetítés nézőit. A délutáni vitánál is megkérte, tapsoljuk meg az ellenzéki aktivistákat, akik a sátrakban helyt állnak, álltak. „Nélkülük nem lenne lehetséges az előválasztás.” Tapsol a terem.

 

Korábban írtuk:

Továbbra is itt vagyunk a Móra Ferenc Múzeumban, tartsanak velünk. A Partizán videóját is átvéve közvetítjük Mihálik Edvin, Tóth Péter és Tóth Szabolcs vitáját.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció ellenzéki előválasztás előválasztás Gulyás Márton Jobbik LMP – Magyarország Zöld Pártja Mihálik Edvin Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd Partizán Tóth Péter Tóth Szabolcs választás választás 2022 Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés