Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 20. 16:32

Partizán-vita a Móra-múzeumból, 1. rész: Binszki József–Szabó Sándor

Képriport
Szeged mindkét körzetében megrendezték a Partizán előválasztási vitáját. Előbb az 1-es körzet jelöltjei mutatkoztak be. Időnként egész kemény volt a vita, komolyan vették, nem simogatták egymást a jelöltek.

Hirdetés

Véget ért a Partizán vitája.

Záróbeszédek

18:00 Binszki kezdi: Nemcsak választást tud nyerni, hanem szerinte eredményes, hatékony képviselője tud lenni Szegednek. Olyan képviselő kell, aki nemcsak a falig megy el, hanem átmegy a falon is, ha arra szükség van. Olyan képviselő kell, aki biztosítja azokat a feltételeket, amikkel nemcsak Szeged, hanem a környező települések a XXI. századi fejlődési pályára állhatnak.

Szabó Sándor: – Örülök, hogy Szeged példáját követi a város, összefogott az ellenzék országosan is. Meggyőződésem, hogy kormányváltás lesz, és az új kormány nem akadályozza a fejlődést, hanem ad a városoknak, a falvaknak. Kétszer megmutattam már, hogy képes vagyok nyerni, és határozott meggyőződésem, hogy jövőre is le tudom győzni a Fideszt. De ehhez az kell, hogy az előválasztáson is támogassanak. Ehhez kérem a támogatásukat.

Jön a harmadik vitablokk: demokrácia, alkotmányozás, elszámoltatás

17:56 Miben különböznek egymástól?

Szabó Sándor beszélhet először: „a szegedieket akarom képviselni”. Közben azt hallotta Binszki Józseftől, hogy Szeged vesztese az uniós ciklusoknak. Neki értelmezhetetlen, hogy baloldali szövetségesként miért tesz olyan állításokat, hogy az elmúlt időszak vesztese a város. Ezt át kellene gondolnia Binszki Józsefnek, jegyezte meg Szabó Sándor.

Binszki József szerint a pohár félig üres. Az emberek szerinte sokkal nagyobb fejlesztéseket várnak, ő olyan képviselő akar lenni, aki nem a városháza eredményeivel dicsekszik.

Szabó két másodpercben:  Több, mint 408 javaslatot nyújtottam be a parlamentben.

17:53 Mit tudnak ígérni az elszámoltatással kapcsolatosan? Milyen szintű, mélységű elszámoltatást tartanak megvalósíthatónak?

Szabó Sándor: Csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez. Mi azt valljuk, az elszámoltatás leghatékonyabb módszere az, ha egyből elzárjuk a közpénzeket a kormányváltás után. Keménynek kell lennünk abban, ha Mészáros Lőrincnek vagy Tiborcz Istvánnak börtönbe kell mennie, akkor börtönbe kell menniük.

Binszki József szerint is az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az első lépés. Majd a mamelukokat kell eltávolítani. Mindenkin kattanni fog a bilincs, aki bűncselekményt követett el. Nem lesz lényeges, ki, kinek a veje vagy a barátja. Mindig volt szó az elszámoltatásról, de ténylegesen nem tettek semmit.

17:46 Hogyan lehet majd az alkotmányos rendet visszaállítani a jelöltek szerint?

Elsőnek Szabó Sándor válaszol: egy olyan országot kell létrehozni, ahol szabad a sajtó, ahol független az igazságszolgáltatás, ahol nem vegzálják a civileket, a tudósokat. Ezeket csak egy új alkotmány tudja megerősíteni. Ezt népszavazásra kell bocsátani. Akkor lesz hiteles, ha a magyar nép többsége elfogadja ezt. Fontos a köztársasági elnök személye, az államfőt is a népnek kellene megválasztania.

Binszki József megjegyzi, Szabó Sándor annak az MSZP-nek a pártpolitikáját hajtja végre, amit Botka László otthagyott. Majd arról beszél, hatályon kívül kell helyezni az alaptörvényt. Olyan passzusok vannak az alaptörvényben, amelyek leválthatatlanná teszik a Fideszt. Binszki József szerint a következő alkotmányt népszavazásnak kell megerősítenie, így hatályon kívül helyezhető a mostani alaptörvény.

17:44 Botka László, Szeged polgármestere valóban önt támogatja? – kérdezte Szabó Sándort Gulyás Márton.

Igen, felelte Szabó Sándor.

17:41 Mi változott Tóth Péter jobbikos képviselő kapcsán?

Binszki szerint ez a kérdés meghaladott. Tóth Péternek is joga van változni, változott is. Szeged népe Tóth Pétert rehabilitálta.

Második vitablokk: a szegedi fiatalok jövője

17:37 Mi a helyzet a bérlakáshelyzettel, az albérletpiaccal?

Binszki József szerint nem okozhat nehézséget egy kollégium, egy társasház építése. Ha lesznek kollégiumi férőhelyek, akkor felszabadulnak az albérletek, pezsegni fog a piac, így csökkenhetnek a bérleti díjak. Az állami bérlakásokat nyomott bérleti árakkal a fiataloknak, előtakarékosságra kötelezés mellett adná ki.

Szabó Sándornak mindegy, ki építi, a lényeg, hogy szabályosan, szerződés szerint teljesítsen. Mészáros Lőrinc viszont még így sem lesz, lehet kivitelező. Mészáros Lőrincnek szerint első útja a bíróságra vezet majd.

(fotók: Iványi Aurél)

17:30 A kollégiumi férőhelyekkel mi lehet a helyzet? Mit lehet elérni egy négyéves cikluson belül?

Meg kell tenni mindent, ami lehetséges, mondta elsőnek Binszki József. Szerinte állami segítséggel kollégiumot kell építeni az SZTE-nek.

Szabó szerint is drasztikusan kell növelni a kollégiumi férőhelyek számát. Ő volt kollégista, tudja mit jelent kollégiumban lakni, szemben az albérletekkel. Valóban kevés a férőhely, ebben egy új kormány élen fog járni.

Binszki szerint a kollégiumépítés értékválasztás kérdése. Kevesebb stadion épül majd, nem épül majd Afrikában kórház a mi pénzünkből, itthon épül kollégium.

Szabó Sándor szerint az Eximbanknak nem kell annyi pénzt adni, megvan, meglenne a költségvetésben ez a pénz.

17:25 Milyen módon lehet esetleg visszafordítani az SZTE alapítványi fenntartását? Elsőnek Szabó Sándor válaszol.

Az Orbán-kormány tíz év alatt visszafejlesztette a felsőoktatást, kancellárokat, komisszárokat helyezett ki az egyetemekhez. Majd végigsöpört az egyetemeken az alapítványi átalakítás, aminek az volt a lényege, hogy az állami vagyon a fideszes kuratóriumok kezébe kerülhessen. Semmilyen érdemi párbeszéd nem volt erről, nem voltak valódi érvek. Nem a közjót, a fideszes túlsúlyt akarták elérni. Az új kormány elsődleges feladata lesz az egyetemi autonómia visszaadása lesz. A szenátusok kezébe kell visszaadni a döntéseket. Vissza kell állítani a tudás rangját.

Nem tud vitatkozni Binszki Szabó gondolataival. Szerinte a Fidesz az egyetemek kapcsán ellopta az állami vagyont. Azt vissza kell adni az államnak. Senki ne gondolja tehát, hogy magánosítás történt, a kormány ellopta az egyetemeket. Beszélt a közalkalmazotti jogviszonyok megszűnéséről is. Szerinte komoly elbocsátási hullám is várható, ha marad az Orbán-kormány.

A nyitóbeszédek után jön az első vitablokk: Zöldebb, élhetőbb Szeged

17:21 Levegőminőség kérdése Szegeden: Szeged az egyik legszennyezettebb levegőjű magyar város. Mivel lehetne csökkenteni a finom por koncentrációját?

Binszki véderdővel venné körül Szegedet, át kell állni az elektromos közlekedésre. Az autópályákhoz új felhajtók kellenek.

Szabó Sándor is aláhúzza a zöld fejlesztéseket. Többre már nem maradt ideje ebben a vitablokkban.

17:17 A harmadik hídnak milyen kell lennie? – kérdezte Gulyás Márton.

Binszki előbb reagált Szabó Sándorra: Szegednek közúti híd kell, a nemzetgazdaságnak vasút is kell, az EU vegyes hídra ad támogatást.

Szabó Sándor is reagált Binszki kritikájára. Szerinte szándék kérdése csak a híd megépítése. Amit országgyűlési képviselőként megtehetett ebben a kérdésben, azt megtette.

Szabó eztán válaszol Gulyás kérdésére: a városnak a közúti híd elsődleges, de a regionális kapcsolatok szempontjából egy vegyes forgalmú hídban kell gondolkodni.

17:14 Szabó Sándor arra emlékeztetett, Orbán Viktor többször is megígérte már a harmadik Tisza-híd megépítését. Egyetért azzal, hogy az új kormány megépítheti a hidat. Emlékeztetett arra, hogy Szeged elkészített a megvalósíthatósági tanulmányt.

Szabó Sándor arra emlékeztetett, Orbán Viktor többször is megígérte már a harmadik Tisza-híd megépítését. Egyetért azzal, hogy az új kormány megépítheti a hidat. Emlékeztetett arra, hogy Szeged elkészített a megvalósíthatósági tanulmányt. Fenntarthatóság, biztonság, korszerűség, környezettudatosság – ennek a négy szónak kell megvalósulnia Szegeden a közlekedéssel. Folytatni kell az elektromos közösségi közlekedés fejlesztését. Korszerű járműbeszerzésekre van szükség.

17:10 Elsőként Binszki József beszélhet. Gulyás Márton a harmadik Tisza-híddal kezdi. Binszki kijelentette, a választási ciklusban megépül a harmadik híd. Bárki is lesz a képviselő, annak első számú célja kell lennie a harmadik híd megépítése.

Ezután további közúti, vasút fejlesztéseket sorol. Üzembe kell állítania szerinte a Ro-La-terminált. Modernizálni kell a repteret.

Újszeged és Szeged dinamizált, harmonikus közúti kapcsolataiért az Orbán-kormány semmit nem tett Binszki József szerint.

* * *

17:08 Binszki József nyitóbeszédében arról beszélt, egy a szegediek közül, végzett fizikai munkát, vezetett hivatalt, komoly vezetői tapasztalatai is vannak, most ügyvédként dolgozik.

17:06 Sikeres, szabad, zöld, szolidáris országot szeretne megvalósítani, folytatni szeretné a munkát Szabó Sándor.

Kisorsolták a megszólalás sorrendjét: először Szabó Sándor szólalhatott meg, az ő nyitóbeszédével indult el a vita.

17:03 Gulyás Márton ismerteti a „játékszabályokat” van egy nyitó- és egy záróbeszéd, és lesz három blokk, ekkor vitatkozhatnak egymással.

Gulyás Márton moderátor köszönti a nézőket, majd arra kér mindenkit, aki a teremben ül, ismerje el az önkéntesek munkáját. Megtapsoltatja a termet, majd kitartást kíván a munkájukhoz.

 

Korábban írtuk:

Itt vagyunk a Móra Ferenc Múzeumban, tartsanak velünk. A Partizán videóját is átvéve közvetítjük Binszki József és Szabó Sándor vitáját.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Binszki József Demokratikus Koalíció Jobbik MSZP Párbeszéd Szabó Sándor választás választás 2022 LMP – Magyarország Zöld Pártja Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés