Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 20. 11:57

Jön az autómentes nap: reggelizzen az Anna-kútnál és hagyja otthon az autóját!

Szeged minden évben csatlakozik az Európai Mobilitási Héthez, ezen belül idén szerdán rendezik meg az autómentes napot. A központi helyszín most is a Dugonics tér, eljönnek a bábszínház óriásbábjai, szó lesz az elsősegélynyújtásról és koncertezik a Csiga Duó. Reggel az Anna-kútnál bringásreggelivel indul a nap.

Hirdetés

Szeged Magyarország egyik legzöldebb városa. Az itt élők egyötöde rendszeresen kerékpározik a munkahelyére vagy az iskolába. A hazai hasonló nagyságú településekhez képest itt nagyobb a tömegközlekedést igénybe vevők aránya és lényegesen alacsonyabb a gépkocsihasználat is.

Szeged tizenkilenc évvel ezelőtt, 2002-ben csatlakozott ahhoz az európai kezdeményeshez, aminek célja, hogy autómentessé – vagy legalább is autómentesebbé – tegyék a városokat.

Ennek jegyében szeptember 22-én, szerdán idén is megrendezik az Európai Autómentes Napot, ami az Anna-kútnál indul, ahol reggel 7-től 9-ig reggelivel várják a bringásokat.

A programok központja napközben a hagyományoknak megfelelően a Dugonics tér.

Itt lesznek a Magyar Államvasutak képviselői is, akik tájékoztatást adnak a személyszállítási szolgáltatásokról, a gyerekeket pedig vonatos színezőkkel és kvízjátékkal várják. Lesz még KRESZ totó és bárki kipróbálhatja a részegszemüveget.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya játékos egészségfejlesztési feladatokkal várja a szegedieket, a munkavédelmi szakemberek interaktív programok segítségével mutatják be az egyéni védőeszközöket és azok használatát.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Megyei Szervezete pedig elsősegélynyújtó bemutatóval és újraélesztési gyakorlatokkal várja az érdeklődőket.

A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány érzékenyítő játékokkal érkezik a térre: lesz vakszoba, kerekesszékes akadálypálya és interaktív foglalkozás egy vakvezető kutya segítségével. A Szegedi Vadaspark pedig hüllősimogatóval és játékos feladatokkal mutatkozik be.

Délelőtt 10 órától színpadi programok is várják a térre kilátogatókat: lesz Csiga Duó- és Peter Pan gitárduó-koncert, valamint bemutatkozik a Kroki-Roki Akrobatikus Rock and Roll Tánciskola és a Kozmosz Egyesület.

Idén is érdemes lesz otthon hagyni az autót, aforgalmival megint ingyen utazhatunk!

Sokéves hagyomány, hogy Szegeden az Autómentes nap azt is jelenti, hogy a helyi, menetrend szerinti, közösségi közlekedési járműveken ingyen utazhatnak azok, akik az autójuk forgalmi engedélyét felmutatják felszálláskor. De nemcsak ők, hanem a családjuk is: minden autós még egy felnőttet és három, tizennyolc éven aluli gyereket is magával vihet szeptember 22-én, szerdán.

rag

Nyitóképünk illusztráció, a tavalyi bringásreggelin készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autómentes nap Dugonics tér Európai Mobilitási Hét bringás reggeli járműbemutató Anna kút kerékpár közösségi közlekedés mobilitás Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés