Hirdetés
Művház 2021. szeptember 19. 13:45 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Brunner Krisztián Hartay-prózákat ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Brunner Krisztián – pénzügyes a civil életben és hétvégente rádiós műsorvezető a Rádió 88-nál – többek között Hartay Csaba prózai írásait ajánlja a Szegedi Tükörben.

Hirdetés

Kiskorom óta egy elvonulás számomra az olvasás a világ dolgaitól egy másik világba, amelyben végre nem nekem kell megtennem dolgokat, hanem a főszereplő(k)nek.

Talán ezért is élvezem annyira ezt a lelki semmittevést, ami mégis izgalmas!

Rendszeresen és sokat olvasok. Olvasok bankban, buszon, és mindenhol, ahol öt percnél többet kell várakozni, és természetesen a világ legnyugodtabb helyén: az otthoni mellékhelyiségben is.

Szeretem a könyvek illatát is, de mostanában inkább mobilon viszem magammal az olvasnivalót, mert az legalább mindig nálam van, ritkábban hagyom otthon, mint az aktuális könyveket.

Egy barátom megtanított arra, hogy a könyvet olvasás közben szépen tartjuk, nem törjük össze a borítóját, vigyázunk rá! Az effajta tiszteletet még mindig megkapják tőlem az aktuális olvasnivalóim.

Kimondottan kedvenc könyvem nincs. Stephen King könyvei a favoritok nálam, illetve a fantasy és sci-fi művek. Bejönnek a M.A.G.U.S. sorozatok, a régi Terminator sorozat, egyes Star Wars könyvek és most éppen a Shadowrun világában játszódó könyvek és társaik. Másik gyengém a képregények, amiket a 90-es évek óta szeretek, a mostani Marvel- és DC-őrület erre csak rátett egy lapáttal! Hartay Csaba barátom prózái is a kedvenceim a humoruk (Köszönöm a befogadást, Nem boci) és adott esetben az együtt (Lerepül a hülye fejetek), vagy az életkorunk miatt külön, de párhuzamosan megélt sztorik, emlékek, élmények (Rajongók voltunk) miatt.

* * *

Hartay Csaba 1977-ben született Gyulán. Költő, író, blogger, jelenleg Szarvason él. Hartay prózájának (és humorának) erőssége elsősorban a nyelvben rejlik. Na, nem nyegle nyelvi poénkodásokról van szó, hanem olyan éleslátásról, ami a megszólaló stílusában kamatozik. Hartay prózája le se tagadhatná, hogy szerzője költő – olvashatjuk Köszönöm a befogadást! című könyvéről a Magyar Narancs online könyvajánlójában.

A Lerepül a hülye fejetek című regényt 2021-ben, megjelenése után nyolc évvel újra kiadta a Scolar Kiadó. A történet szereplői átlagos középiskolás srácok, akik képességükhöz, tehetségükhöz mérten boldogulnak az iskolában, vagy vesznek részt közös kalandokban, húzzák ki egymást a necces helyzetekből és nagyon sokat szórakoznak, szórakoztatnak. Csavargások, horgászás, bulik, küzdelem a kerületet uraló nagykutyákkal, ellenkezés a szülőkkel, csínytevések, iskolakerülés, de a jövőre nézve elgondolkodtató részek is vannak a könyvben, ami összefoglalja a rendszerváltáskor szocializálódott fiatalok életét, gondjait, örömeit és terveit – írja az olvasoterem.com a könyvről készült kritikában.

Hartay Csaba verseskötetei és prózai írásai kölcsönözhetők a Somogyi-könyvtárból.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hartay Csaba irodalom könyv könyvajánló Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör Brunner Krisztián Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés