Hirdetés
Művház 2021. szeptember 18. 17:47

Tessék engem elrabolni!: vastaps a szegedi film díszbemutatóján

Képriport
Bemutatták a Szeged Televízió és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában készült tévéfilmet a Belvárosi Moziban.

Hirdetés

Szeged történetében kivételes eseményként rögzülhet a Tessék engem elrabolni! című film szombat délelőtti díszbemutatója, amire csaknem teljesen megtelt a Belvárosi Mozi legnagyobb terme, a Zsigmond Vilmos.

Talán legjobban akkor fogalmazhatunk, hogy a Szegedi Pinceszínház és a Szeged Televízió közös filmjére a nyolcvan perc csoda kifejezést alkalmazzunk. 

A tévéfilmnek készült alkotást elsőként a város mozijában mutatták be, ezt követi szeptember 25-én a Szeged Televízióban történő sugárzás. A szombati díszbemutató valódi ünnep volt.

Még több fotó a nyitóképre vagy ide kattintva látható (fotók: Szabó Luca)

Már félórával a vetítés előtt megtelt a Belvárosi Mozi előtti tér és a mozi előtere. Feltartóztathatatlanul érkeztek a nézők, így nem csoda, hogy a vetítést tizenöt perces késéssel lehetett kezdeni. 

A film előtt Janik László, mozgóképes alkotás forgatókönyvírója és társrendezője mondott rövid köszöntőt, megidézve abban elhunyt színházi mesterét, a legendás Ruszt Józsefet, aki színpadi munkáival erőteljesen kötődött Szegedhez. 

Márton Klára ifjúsági regényéből készült színdarabot 2019-ben állította színpadra a Szegedi Pinceszínház. Ez lett a szinte teljes egészében szegediek készítette tévéfilm alapja, és nem az 1980-ban bemutatott film – ahogyan ezt egy nemrégiben a témával foglalkozó cikkünkben Klucsik Edit rendező elmondta.

Mestermunka született. Egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak a filmet létrehozó színészek, operatőrök, hangmérnökök, vágó, világosítók. Hihetetlen belső szellemi és technikai tartalékai vannak annak a városnak, amelyben létrehozható egy olyan színvonalú alkotás, mint a nemrégiben elkészült Tessék engem elrabolni!

Sokat elmond a filmről, hogy aligha lehet rangsorolni a színészi teljesítményeket, annyira egyenletesen magas színvonalon teljesített Büky Bea, Janik László, Kis Kata, Kancsár Orsolya, Kálmán Zsófia, Rácz László és Gargya Balázs és Tóth Károly.

Egy vidéki állami gyerekotthonban játszódó cselekmény középpontjában Misi áll (megformálója Vajda Vince), aki nincsenek szülei, ám mindennel jobban vágyik arra, hogy legyenek. Az otthonban ő az egyetlen gyerek, akit vasárnaponként nem látogat meg senki. 

A fiú elhatározza, hogy változtat a helyzeten. Levelet ír a helyi piacon látott, számára rokonszenves középkorú hölgynek, aki sokáig nem tudja, mert nem is tudhatja, kitől kapta a levelet.

Ez a nyomozás jelenti a történet egyik szálát, a másikat pedig a gyerekotthonban dolgozó pedagógusok közül két nő és egy férfi szerelmi háromszöge, amelynek megvannak a találkozási pontjai az árva fiú történetével. Röviden talán így foglalható össze a szüzsé.

A legelemibb emberi értékekről és érzésekről beszél az erről szóló regény és a belőle készült film, csöppet sem didaktikusan és közhelyesen. Az ilyen történetre mondhatja az a stáblistát olvasva nézője, hogy szép történet.

Klucsik Edit, a film rendezője

A Belvárosi Moziban már a film végét jelző stáblista futott, amikor kitört a vastaps, és színpadra léptek egymás után a film alkotói. A véget nem érő taps miatt sokára tudott megszólalni Klucsik Edit rendező és Janik László forgatókönyvíró, társrendező, aki keresetlen őszinteséggel bevallották, hogy bár sokszor látták a filmet, nagyon izgultak a mostani bemutató előtt.

Igazi városimázsnak is megteszi a film, amelyet Szegeden forgattak. A város sokszor felismerhető filmben, amelynek producere Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház vezetője volt.

A tévéfilm indulhat országos hódítóútjára, aminek egyetlen feltétele, hogy a helyi tévék átvegyék sugárzásra. Mint korábban Klucsik Edit nyilatkozta: jó esély mutatkozik arra, hogy műsorára tűzze a M5 is.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film gyerekek Janik László Kancsár Orsolya Klucsik Edit mozi premier Szeged Televízió Szegedi Pinceszínház színész tévéfilm vetítés Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés