Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 17. 10:43

Hús és vér, emberi hang, meg ilyenek – Ceglédi Zoltán jegyzete

Hadd értékeljem egy picit más szempontból a minap lezajlott miniszterelnök-jelölt-jelölti vitát. Ezért a hülye cím is. Az ideálképem egyébként az a polgármester, akit meg lehet szólítani egy sima szerda délelőtt az utcán.

Hirdetés

Úgy áll a dolog, hogy én már meglehetősen rossz véleménnyel vagyok az online világról, különösen annak közéleti szeletéről. Paradox, igen, tudom, mivel ez itt egy internetes cikk, amit ön valamelyik Facebook-oldalon megosztva is találhatott, de higgye el, komolyan gondolom, és friss bizonyítékom is van rá. Az ATV-n lezajlott előválasztási vita győzött meg arról, hogy beszélni kell erről. Mi derült ki ugyanis ezen a hétvégi estén a tévé előtt?

Az, hogy ezeket az embereket még sosem láttuk. Mármint persze, de, igen, láttunk valakit, hiszen ott van mindegyiknek a sok tíz- vagy akár százezres Facebook-oldala. Aham. Retusált képekkel, vágott videókkal, vagy olyan rendezvényfotókkal, ahol százból válogatták ki azt a kettőt, amin a legszebb. És a posztok, hát, khm, úgymond vendégszövegekkel. Van aztán instagramjuk, ahol az influenszerektől lesett technikákkal mutatják be önnön celeblétük pompázását. Van tiktokjuk, ami már tényleg minden, csak nem az ember. És ja, igen, járnak ők tévébe, igen, de jellemzően 8–10 perces beszélgetésekre, ahol elmondják a paneleket, meg hogy összefogtak. És igen, adnak hosszabb lapinterjúkat is, amelynek nyers szövegét magyar szokás szerint az újságok a „jó viszony fenntartása okán” megküldik az alanynak előzetes cenzúrára, és a sajtóosztály ezzel élve kivesz minden éles mondást, és beteszi helyette a paneleket, meg hogy összefogtak.

Ezért mondom, hogy most legalább valamennyire rácsodálkoztunk erre az öt emberre. Még akkor is, ha sem ők egymást, sem őket a műsorvezető nem kérdezte úgy fel, ahogy sokan szerették volna.

Igen, értem az erre irányuló igényt, osztom is, csak épp a magam példájából tudom, hogy mit kap az, aki nem bánik kesztyűs kézzel az ellenzéki potentátokkal. Így is tanulságos volt látni, hogy másfél órában, élőben, a korrekció lehetősége nélkül kell megmutatnia magát a miniszterelnöki munkára jelentkezőknek. Látni, hogy ki fagy le időről-időre, vagy épp ki csinál a legrosszabb „német focit” ebből is, ugyanazt tolva folyamatosan; kit doppingol a stressz, és ki az, akinek okoz gondot koherensen érvelni ekkora időtartamban és ennyi témával.

Nálam egyébként az estet, ha a személyes teljesítményt nézzük, Fekete-Győr András nyerte, méghozzá azzal, hogy az alapvetően félrehordó kampánya után most lubickolt a lehetőségben. De ebben vállaltan és duplán nem vagyok objektív, mivel neheztelek is rá, hogy lám, ilyet is tud, mégis elinfluenszerkedte a mögöttünk hagyott heteket. Most viszont jól kiszúrt magával, mivel mutatott olyat, ami miatt megint magas elvárásaink lettek felé, ergo nem léphet vissza. Másfelől viszont, ha nem a politika lenne a munkaterületem, akkor az összkép alapján lehet, hogy azt mondanám, hogy jöjjön egy kiszámítható, háttérben zakatoló Dobrev-kabinet, hogy oda se kelljen néznem, hanem foglalkozhassak a valóban izgalmas ügyekkel. Az este tanulsága az is, hogy lenne még feladat a fővárosban és a kerületekben is, ami főállású főpolgármester kívánna. Rácsodálkozhattunk aztán arra, hogy Jakab Péter még a tepsiben csücsülő meggyes piskótának is ordítva, nekifutásból, hólapáttal nyúlna alá, és hogy Márki-Zay Péternek még akkor is (vagy pont azért) sokat kell dolgoznia a nyilvános profilja szerethetőségén, ha e poszt alatt is megjelennek majd az őt harciasan túlvédelmezők.

De a lényeg az, hogy ide kéne visszahozni a politikát. Hús és vér szereplők diskurzusává, a lehető legpőrébben és leggyakrabban. Élőben és személyesen.

  • Olyan jó lett volna, ha az elmúlt évtizedben is mernek és tudnak az ellenzéki politikusok vitázni, nekünk, értünk és előttünk – nem pedig csak a paneleket hajtják, meg hogy „szerkesztő úr, mi összefogtunk”.
  • Olyan jó lenne, ha azt tanulnák meg ebből az estéből, hogy nem szabad visszabújni a csinált, virtuális világba.

Mennyivel előrébb lennénk, ha ezek a viták már hónapok óta folynának! Megjegyzem, a Momentumnak volt arra irányuló javaslata, hogy megyénként legyenek viták, sok-sok vita a miniszterelnök-jelöltek közt egy úgymond gördülő kampány keretében; bár ehhez a kiváló ötlethez ragaszkodtak volna úgy, mint... mindegy. Ami fontos, hogy egyszerűen nincs más út, mint visszarakni a politikát a leginkább személyközi pozícióba, emberek műveljék emberekkel, ne algoritmusok a telefonképernyőkön. Legyen ez a tanulsága az előválasztásnak, hogy hús és vér, emberi hang, ilyenek, így nézzen ki a politika!

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ATV Ceglédi Zoltán Dobrev Klára ellenzéki előválasztás előválasztás Fekete-Győr András Jakab Péter jegyzet Karácsony Gergely Márki-Zay Péter politikai vita választás 2022 vélemény Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés