Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 16. 20:04

Megölelték a Szegedi Tudományegyetem központi épületét

Képriport
Az egyetem Szegedre költözésének 100. évfordulója alkalmából az egyetem dolgozói és hallgatói megölelték az épületet, amit az SZTE elődje Szeged városától kapott.

Hirdetés

Eredetileg reáltanoda volt a Dugonics tér 13. alatt található, ikonikus épület, később itt volt az Somogyi-könyvtár, működött benne az egyetemi könyvtár is. Manapság – rektori hivatalként – elsősorban az egyetem működtetésének és protokolláris események helyszíne az épület, ami városképi jelentőségű.

A Szegedi Tudományegyetem szegedi létének 100. évfordulóján több tucat hallgató, oktató és egyetemi dolgozó – szalagok segítségével – ölelést szimbolizálva körbeállta a Dugonics téri főépületet.

„440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért.” A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

A mai rektori Skalnitzky Antal tervei alapján Arleth Ferenc vezetésével épült klasszicista elemeket is tartalmazó koraeklektikus stílusban. 1873-ban adták át, innentől főreáltanoda működött benne. 1979. március 12-én a nagy árvizet is kiállta, menedéket nyújtva sok ezer szegedinek. 1882-ben költözött bele az 1883-ban megnyíló Somogyi-könyvtár, 1894-ben, a város újjáépítése után az ítélőtábla otthona volt.

Mai funkcióját 1921-ben nyerte el, ekkor költözött ide és más épületekbe a Kolozsvárról Szegedre érkező egyetem.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: flashmob Szegedi Tudományegyetem SZTE egyetemöleles Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés