Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 16. 18:51

Donáth Anna: Nekünk, magyaroknak kell megharcolnunk itthon a demokráciánkért!

A Momentum EP-képviselője párttársát, Mihálik Edvint támogatandó látogatott Szegedre. Szerinte lehet érdemben változtatni az Unió működési mechanizmusain, ahogy az is nagyon fontos, hogy sikeres legyen az ellenzéki összefogás, új miniszterelnöke legyen hazánknak, és megnyerje együtt a hat párt a 2022-es parlamenti választást.

Hirdetés

– Hivatalosan Edvin hamarabb volt párttag mint én, mert a kezdet kezdetén, amikor még „föld alatti mozgalom voltunk”, akkor egy hónapig „illegálisan” voltam a pártban, mert ugyan kitöltöttem az adatlapomat, de hivatalosan senki nem adta le. Ötvenen voltunk, körülbelül, szép idők voltak. Azóta ismerjük egymást – emlékezett vissza a kezdet kezdetére Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki Mihálik Edvint az előválasztáson országgyűlésiképviselő-jelölti indulását támogatandó jött Szegedre. Ekkor beszélgettem a két politikussal a még nyitva lévő Laposon, például arról, miért olyan az Európai Unió, a döntéshozatali mechanizmus, amilyen, miért engedhet meg mindent magának Orbán Viktor, és miért tűnik úgy, hogy ezt Brüsszel tehetetlenül nézi végig.

(fotók: Iványi Aurél)

– Tény, hogy meg kell reformálni az Európai Uniót. Ráadásul ez egy elég régi gondolat már... A mi feladatunk ezt véghezvinni, de nem kell megijedni ettől. Tény, lassú, bürokratikus és sokszor ezer sebből vérző ez az intézmény: kevés tagállammal működtek korábban a dolgok, de huszonhét tagállammal már nem. Azért is tűnhet ennyire rosszul működőnek az Unió, mert sokan nem tudják, mi tartozik nemzeti és mi tartozik uniós hatáskörbe. Orbán Viktor mindig akkor nyeri meg a harcot Brüsszellel szemben, amikor nemzeti hatáskörbe tartozó dolgokról van szó, és az EU semmi másra nem képes, csak arra, hogy véleményt nyilvánítson. Ezért is kell a döntéshozatalon változtatni. Annó nem készültek fel az elődeink arra, hogy számon kell kérni

  • jogállamisági kritériumokat,
  • emberi jogi normákat,
  • működési, politikai irányokat

akkor is, amikor valaki már benn van a klubban, amikor valaki belülről próbál bomlasztani. Most ez történik Magyarország és Lengyelország esetében is. Kapott egy hatalmas pofont az Európai Unió, de rádöbbentek arra, hogy illiberális, autokrata vezetők játszadoznak azzal, hogy most még bármi megvétózható a Tanácsban, mert egységes döntésre van szükség. De ez nem tart örökké. Azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. Az is igaz, hogy elsősorban akkor változnak a dolgok, amikor az illető érdekeltté válik abban, hogy végbemenjen a változás. Nehéz arra válaszolni, miért nézte végig Brüsszel az utóbbi tíz évet tétlenül, de a lényeg inkább az, hogy most már nem nézik el Orbánék viselt dolgait. Amióta mi, momentumosok ott vagyunk, meg is teszünk mindent azért, hogy ne nézze az EU tétlenül ezeket a dolgokat. Azoknak, akik kételkednek ebben, gondoljanak arra, hogy mi minden történt az utóbbi két évben, ami korábban képtelenségnek tűnt:

  • a jogállamisági mechanizmus átment a Tanácson,
  • lehetetlennek tűnt korábban a közös hitelfelvétel is,

az más kérdés, persze, hogy Orbán az egyik olyan vezető, aki azt mondta, neki nem kell a kedvező kamatozású hitel. Nekem az is a célom, hogy az Európai Unió ne csak az alapszabálya szerint legyen értékközösség, hanem ez mutatkozzon meg a mindennapokban is.

Például amikor Magyarország elfogad egy homofóbtörvényt, akkor ne csak elítélje ezt Brüsszel, hanem tényleg lépjen fel ellene. Nekünk erre kell eszközöket gyártani, hogy az EU megvédhesse magát, hogy erős legyen

– sorolta Donáth Anna.

Mihálik Edvin ennek kapcsán azt jegyezte meg, hogy „az elmúlt tizenegy évben mindenki ez Európai Uniótól várta a megoldást Orbán Viktorral szemben. Az EU azonban nem tudott fellépni ellene. Nem volt ellenszerük. Most az ellenzéki előválasztáson ez is a cél: a legjobb jelölteket kiválasztva igenis szembe tudunk szállni Orbán Viktor rendszerével. Akkor tudunk bármilyen változást elérni, ha ez az összefogás erős marad. Akkor tudunk egy olyan kormányt alakítani, amelyik az Európai Unióval együtt képzeli el a jövőt, és nem megy folyamatosan szembe Brüsszellel. Óriási szüksége lenne a Helyreállítási Alap forrásaira az országnak, amikről Orbán Viktor lemondott.”

Hogyan tud egy EP-képviselő együtt dolgozni a helyben politizálókkal, és egy helyi képviselő szava mennyire hallatszik Brüsszelben?

– Szeged maga az Európai Unió. Nem jó nézőpont az, hogy akit elküldtünk Brüsszelbe, az ott van a messzi távolban, és kész. Minket nem kiküldtek oda. Szeged, a lakosai az Uniót jelentik éppúgy, mint bármelyik más település. Mi, Cseh Katalinnal a szegediek hangja is vagyunk, és az EU hangjai vagyunk itthon, Magyarországon.

Azért dolgozunk, hogy a szegediek a lehető legtöbb előnyt, pozitívumot „vegyék ki” az Unióból.

Épp ezért nagyon fontos nekem, hogy tudjam, mi történik helyben. Edvin például abban is segít nekünk, hogy feltár visszaéléseket, és ezeket a konkrét példákat el tudjuk vinni egészen a plenáris ülésig. Nagyon fontos lenne az országgyűlési szint is, de az most Magyarországon nem működik. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében megszűnt a Parlament, nem tudunk beleszólni a döntésekbe, a kétharmad árnyékában Orbán Viktor úgy gondolja, mindent eldönthet egy személyben. Ezen kell változtatnunk itthon, ennek első lépése az előválasztás. Európa segít, de nekünk, magyaroknak kell megharcolnunk itthon a demokráciánkért – mondta Donáth Anna.

– Azt mi tudjuk itt, helyben, hogy mire van szükségünk, mit kellene fejleszteni Szegeden, de ezt a kormány nem kérdezte meg tőlünk. Az Európai Unió viszont kíváncsi rá. Kíváncsi a civilek véleményére is. Szükségünk van továbbra is az uniós forrásokra, és mindent megteszünk azért, hogy ahogy a korábbi uniós ciklusban, így ebben is a legtöbb forrás Szegedre érkezzen a magyar nagyvárosok közül. Ezek a támogatások elengedhetetlenek a város fejlődéséhez – hangsúlyozta Mihálik Edvin.

Donáth Anna ennek kapcsán azt is megjegyezte, ezért is fontos, hogy összefogtak az ellenzéki pártok, hogy egy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak, akit előválasztáson választhatnak meg a szavazók, és ugyanez igaz nagyon sok választókerületben a képviselőjelöltekre is.

„Történt egy mentalitásbeli változás, a közös indulás ezt is jelenti. Szerintünk, ellenzékiek szerint a demokrácia attól tud működni, hogy védjük a kisebbségek jogait. Közben Orbán Viktor azt mondta, ő győzött, a többség. Azt most hagyjuk, hogyan torzította a választási rendszert, nagyon messzire jutnánk el.

A következő kormánynak azt mindenképpen be kell tartania, hogy továbbvigye ezt a most még ellenzéki demokrácia-felfogást. Nekünk ez a demokráciaképünk.

Edvin is ezt képviseli, ezért is lenne jó, ha bejutna a Parlamentbe 2022-ben. Hiszünk abban, hogy tudunk változtatni ezen az egészen. Nem lehet hangsúlyozni elégszer azt sem, hogy amikor Brüsszel visszadobta Magyarország tervezetét a helyreállítási alap forrásfelhasználásaira, akkor az nem azért volt, mert utálnak minket.

A terveket kritizálták, mert az országspecifikus ajánlásoknak meg kell felelni, de ezzel sem törődött Orbán Viktor. Azt kérték, hogy a közpénz átláthatóan legyen elosztva Magyarországon. Lehetne még sorolni, mi mindennel nem foglalkozott a Fidesz-kormány, amikor beadták ezeket a dokumentumokat. Az EU viszont komolyan vette magát, komolyan vette az előzetesen megfogalmazott elvárásokat, ezért nem fogadta el Magyarország beadványát.”

Mihálik Edvin ehhez úgy csatlakozott, hogy egészen konkrét példát mondott:

„Ezért is lesz fontos a 2022-es kormányváltás után, hogy visszaadjuk az egyetemeket, a Szegedi Tudományegyetemet is az egyetemi közösségeknek. Hogy a visszaállított intézmény tudjon pályázni, tudjon EU-s forrásokhoz jutni. A szegediek közül sokan emlékeznek arra, hogy Rovó László rektor a modellváltást azzal próbálta eladni, sokkal több forrás lesz, ehhez képest kiderült, nem is kapnak uniós támogatást, pont az alapítványi kiszervezés miatt. Nemhogy sokkal több forrás lesz az egyetemen, ahogy mondta a rektor, hanem egyáltalán nem kapnak uniós támogatást pontosan azért, mert már nem átlátható a gazdálkodásuk.”

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donáth Anna ellenzéki előválasztás Lapos Mihálik Edvin Momentum választás 2022 Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés