Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Karikó Katalin a legjobb japán magánegyetem kitüntetését is megkapta a mRNS felfedezéséért és módosításáért
Szegeden 2021. szeptember 15. 06:52

Karikó Katalin a legjobb japán magánegyetem kitüntetését is megkapta a mRNS felfedezéséért és módosításáért

A Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki Szeged díszpolgárát. Nyolc korábban kitüntetett kutató a Nobel-díjat is megkapta.

Hirdetés

„Az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért” ítélték oda a Keio Orvosi Díjat Karikó Katalinnak. Szeged díszpolgára munkássága elismeréseként érmet és 10 millió jen – körülbelül 27 millió forint – jutalmat kap.

A Keio Orvosi Tudományos Díj odaítéléséről kilencven japán tudós dönt, miután a világ minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. Az eddigi negyvenhét Keio-kitüntetett kutató közül nyolc később Nobel-díjat kapott.

A díjjal az élettudományok kutatóinak kreatív és kiemelkedő teljesítményét ismeri el a Keio Egyetem. A nemzetközi kitüntetést 2021-ben „az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért” kapta Karikó Katalin. A másik díjazott Osamu Nureki, akinek témája „az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiája”.

A Keio Orvosi Tudományos Díjról döntők indoklása annak ismertetésére is kitér, hogy a szervezetbe juttatott szintetizált mRNS erős gyulladást okozott. De Karikó Katalin rájött, hogy ha egy módosított nukleozidot, az úgynevezett pszeudouridint építi be az mRNS-be, akkor nem alakul ki gyulladás és minden korábbinál több fehérje képződik az mRNS-ről. Karikó Katalinnak ez a kutatási eredménye tette lehetővé a Covid-19 oltóanyagok fejlesztését. Az így igazolt mRNS vakcina-technológia új utat nyitott az orvostudományban: reményt ad súlyos fertőző betegségek, a rák és a szívelégtelenség leküzdésére.

„A toll hatalmasabb a kardnál” – ez a mottója a Keio Egyetemnek. A tokiói intézmény a QS World University Rankings idei listáján a 201., Japán magánegyetemei között az első. Az universitás rangját növelve 1995-ben alapították meg a nemzetközi Keio Orvosi Tudományos Díjat. Az elismeréssel a két díjazott 10-10 millió jent kap 2021-ben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díszpolgár Japán járvány Karikó Katalin koronavírus mRNS-technológia pandémia világjárvány Keio Egyetem Keio Orvosi Tudományos Díj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés