Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. szeptember 14. 21:19

Rákaptunk a filmforgatás ízére – igazi szegedi munka a Tessék engem elrabolni!

Kivételes művészeti eseménynek ad helyszínt a Belvárosi Mozi szombaton délelőtt, ahol bemutatják a szegedi alkotók Szegeden készítette ifjúsági filmet, a Tessék engem elrabolni! címűt. Klucsik Edit rendezővel beszélgettünk.

Hirdetés

Kényszerű okok miatt rekord rövidségű idő alatt készült el a Márton Klára művéből forgatott Tessék engem elrabolni! című film, amelynek forgatókönyvírója Janik László volt, zenéjét pedig Varga Bálint szerezte.

Mindössze nyolc forgatási nap alatt készült el az egy óra húszperces film, és egyetlen hónap maradt a vágásra. Így hozták tető alá a Szeged Televízió és a Szegedi Pinceszínház a nemrégiben elkészült tévéfilmet, amelynek ünnepélyes bemutatóját szombaton délelőtt tartják a Belvárosi Moziban.

A tévés bemutató sem sokat várat magára – tudtuk meg Klucsik Edit rendezőtől, aki elmondta, hogy szeptember 25-én, szombaton 20 órától tűzi műsorára a filmet a Szeged Televízió.

A film elkészítésére közösen pályázott a színház és a tévé, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) 10 millió forintot nyertek. Mint a rendezőtől megtudtuk: vidéki színházak műsorán szereplő darab tévéfilmes adaptációjával lehetett pályázni. Kikötés volt az is, hogy vidéki stáb készítse a filmet.

A pályázati lehetőségre Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház vezetője figyelt fel, ekkor merült fel az ötlet, hogy a színház karöltve a Szeged Televízióval filmet készítsen a Pinceszínházban 2019-ben bemutatott darabból.

Könnyebbséget jelentett, hogy a darab tizenkilenc gyerekszereplője, köztük a főszerepet alakító Vajda Vince Misi szerepében, rendelkezésre állt. A felnőtt szereplőgárdán is csak néhány kényszerű változtatást kellett végrehajtani – kaptuk betekintés a részletekbe a rendezőtől.

Komoly nehézséget okozott ugyanakkor a világjárvány, mert a szigorú egészségügyi szabályok miatt nem tudták elkezdeni a forgatást, ami így tavaszra tolódott. Az alkotók úgy gondolkoztak, hogy a forgatási napok a lehető legkisebb mértékben zavarják a gyerekszereplők iskolai kötelezettségeit.

Így született meg a döntés, hogy pünkösdkor forgatnak. Az időjárás kegyes volt a stábhoz, mert a rendkívül kevésnek számító nyolc forgatási napból hét ideális volt. Így sikerült rögzíteni a nyersanyagot.

Szegedi szereplőkkel, szegedi stábbal, szegedi szakemberekkel készült a film – mondta el Klucsik Edit, jelezve, hogy a világosítókon kívül valamennyi stábtag a Szeged Televízió munkatársa vagy munkája kapcsolódik a helyi tévéhez. Ám ez némi megszorítással még a világosítókról is elmondható.

Sok támogató segítette a filmkészítők munkáját – tudtuk meg. Így az önkormányzattól jelképes bérleti díj mellett kapták meg forgatási helyszínnek az egyik szegedi óvodát. A Szegedi Fűvészkert szintén forgatási helyszín volt. Megint mások a forgatáshoz szükséges tisztítószereket biztosították, egy másik felajánlásnak köszönhetően PCR-tesztek végeztek a szereplőkön és a filmes stábon. Tiszaszigetről érkeztek kellékként a régi iskolapadok, a szegedi piaristáktól az iskolai köpenyek, a MÁV pedig egy régi mozdonnyal segítette a filmesek munkáját.

Klucsik Edit rendező hangsúlyozta, hogy a szegediek által készített ifjúsági film semmi esetre sem tekinthető az 1980-ban készült Tessék engem elrabolni! remake-jenek, amelynek rendezője Gaál Albert volt, és olyan színészeket vonultatott fel, mint Venczel Vera, Kovács István, Temessy Hédi és Patkós Irma.

A most készült film a Szegedi Pinceszínház előadását követi, ezért is különbözik az 1980-as tévéfilmtől – avatott be kulisszatitokokba a rendező, aki ehhez hozzátette: azért is döntöttek az ifjúsági film elkészítése mellett, mert manapság nagyon kevés ilyen készül.

Rákaptunk a filmkészítés ízére – válaszolta Klucsik Edit arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e újabb filmforgatás. Mindez pályázati lehetőségek függvénye is, ennek hiányában aligha lehet ilyen jellegű filmet készíteni ma Magyarországon.

A filmet június 30-áig kellett leadni az EMMI-nek – tudtuk meg, így most az a kérdés: hol és mikor látható a tévében. A Szeged Televízióban szeptember 25-én, ahogyan ezt korábban jeleztük. A helyi tévéknek sugárzásra felkínálják a filmet. A saját készítésű műsorok cseréje eddig is bevált gyakorlat volt a városi tévék között, ez folytatódhat a szegediek filmjével.

Mindezek mellett komoly lehetőség, hogy az M5-ön le leadják a szegediek készítette Tessék engem elrabolni!-t. A hazai helyi tévék közül többen ugyanennek a pályázatnak köszönhetőek készítettek filmet, és ezek közül a legjobbak kapnak bemutatkozási lehetőséget az országos sugárzású csatornán.

Az operatőri munkát Dani Géza és Gyémánt István végezte, a gyerek főszereplő, Vajda Vince mellett felnőtt szerepekben Kis Kata, Tóth Károly, Kálmán Zsófia, Rácz László, Büky Bea és Janik László látható.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: filmforgatás Klucsik Edit Szeged Televízió Tessék engem elrabolni! film
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés