Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 14. 11:12

Húsevő növényekkel ismerkedhetünk hétvégén az újszegedi füvészkertben

Egész napos programsorozatot szentelnek az újszegedi füvészkertben a különleges, rovarfogó növények bemutatásának vasárnap. Az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be, de az arborétum trópusilepke-kertje is várja még a látogatókat.

Hirdetés

A rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái.

Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg úgy, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyagszükségletüket.

A botanikus kert rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható:

  • az Ázsia trópusi részén előforduló kancsókák,
  • az észak-amerikai kürtvirágok,
  • a Vénusz légycsapója, valamint
  • a valamennyi kontinensen elterjedt harmatfüvek, amelynek csaknem száz faja közül a kereklevelű és a hosszúlevelű harmatfű Magyarországon is őshonos.

A tematikus napon a legkisebbeket ügyességi játékokkal és kézművesfoglalkozásokkal is várják. Az érdeklődők mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják, hol élnek és milyen életmódot folytatnak az egyes fajok.

Akik otthonukban szeretnének rovarfogó növényt nevelni, a helyszínen vásárolhatnak ilyet, és tartásukról szakemberektől kaphatnak segítséget. A vállalkozó szelleműek akár be is rendezhetik saját, a növény számára optimális viszonyokat biztosító floráriumukat, üvegbe zárt minikertjüket.

A vendégeknek érdemes ellátogatniuk az arborétum trópusilepke-kertjébe is, amely szeptember 30-áig tart nyitva.

A hónap elején érkezett Újszegedre Costa Ricából az idei utolsó, 280 bábból álló szállítmány, amelyből folyamatosan kelnek ki a pillangók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató újszegedi füvészkert húsevő vövények lepkeház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés