Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 14. 10:06 Forrás: Szegedi Tükör

Van lejjebb is? – Brandt István olvasói levele

Már többször tettem fel magamban a címben foglalt kérdést, amire az a válasz, hogy sajnos, van lejjebb is.

Hirdetés

4–0-ra kapott ki a labdarúgó-válogatottunk Angliától. Gondolom, hogy ez nem nagyon érdekli a legtöbb honfitársamat. Nem nagy dolog. Az angol csapat nyáron szerzett ezüstérmet a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Mindenki tudta, hogy ez nem a „hathármas” magyar csapat. Persze, Budapesten azért kicsit kellemetlen a 4–0... De nem is ez a legkellemetlenebb. Hanem a közönségünk. (Illetve a közönség egy része.)

Anglia sokszínű társadalom, milliónyi emberrel, akik a volt angol birodalom minden részéből érkeztek egy-két-három generációval ezelőtt. Azóta ők angolok lettek. Azok, akiknek indiai, afrikai, jamaicai ősei voltak. Ők mind angolok. És most szolidárisak egymással. És szolidáris a tizenegy angol válogatott focista, amikor féltérdre ereszkedett, emlékezve az elnyomott, jogfosztott feketékre. Mindeközben a magyar közönség egy része fütyült. Szolidaritást vállalva a feketék elnyomóival. Majd amikor bekaptuk az első gólt, megdobálták az elhunyt barátjáról megemlékező, színes bőrű Raheem Sterlinget. Amikor pedig nála volt a labda, majmot kiáltott és huhogott a közönség egy része.

Pedig lehet másképp is. A Dallas Mevericks kosárlabdacsapata az Oklahoma City Thunderrel játszott. Persze, a meccs után elmentek a szurkolók kocsmázni. Együtt. És amikor a texasiak elénekelték a texasi dalokat, az oklahomaiak megvárták, és tapsoltak. Azután a Thunder-szurkolók énekeltek, amit a Mavericks-szurkolók tapsoltak meg.

A magyar kormány homofób, idegengyűlölő, a másképp gondolkodókat és érzőket kirekesztő gondolkodásának jelentkeznek az „eredményei”. „Aki nincs velünk, az ellenünk van” – mondta Rákosi. „Aki nincs ellenünk, az velünk van” – mondta Kádár. Orbán ilyeneket nem mond. Csak harcol, gyűlöli és gyűlölteti az Európai Uniót, a melegeket, a menekülteket, a budapestieket, a tíz ellenük szavazó magyar nagyváros lakóit, a civileket, azokat, akik a korrupt hatalmat le akarják váltani.

Csapdába kerültünk. A fideszesek és oligarcháik mindent megszállnak, igyekeznek megszállni. Médiát, bankokat, közüzemi ellátást, nyugdíjpénztárt, az oktatást, az egyetemeket, a művészeteket és az emberek gondolkodását. Mint a tálibok uralta Afganisztánban.

De Magyarország Európában van. És (még) európai.

Brandt István

Nyitóképünkön Raheem Sterling a nemrég koronavírusban elhunyt barátjára emlékezik az első gól után (fotó: telex/Huszti István)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anglia Brandt István fajgyűlölet foci labdarúgás magyar labdarúgó-válogatott olvasói levél Szegedi Tükör szurkoló vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés