Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 13. 15:23

Online szavazóknak elindult az ellenzéki előválasztási regisztráció

Ugyanazokra az adatokra van szükség az előregisztrációhoz, mintha személyesen adná le a szavazatát valaki.

Hirdetés

Szeptember 13-ától elindult a regisztráció az ellenzéki előválasztásra. Azoknak, akik online szavaznának, az Elovalasztas.hu-n kell regisztrálni.

Az online szavazáshoz ezek kellenek:

 • érvényes magyarországi állandó bejelentett lakcím (lakcímkártya)
 • külföldről csak online lehet majd szavazni annak, akinek van magyarországi állandó lakcíme
 • érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél
 • stabil internettel rendelkező számítógép vagy okostelefon
 • videokamera az eszközön
 • emailcím

A regisztrációs oldal ide kattintva érhető el.

A regisztráció menete:

 1. El kell fogadni az Ellenzéki Értéknyilatkozatot, amiben az induló ellenzéki pártok vállalásai szerepelnek az előválasztásra vonatkozólag. A nyilatkozat elfogadásával a választópolgár büntetőjogi felelőssége tudatában azt is kijelenti, hogy saját hiteles adataival és szabad akaratából vesz részt az előválasztáson, ellenszolgáltatást nem kap érte. El kell fogadni az adatkezelési tájékoztatót is. Vannak még kipipálható rubrikák, amiket nem muszáj kitölteni, ezek a kapcsolattartásra vonatkoznak. Megadhatunk telefonszámot és email címet már itt is.
   
 2. Ezután időpontot kell foglalni az online azonosításhoz, az időpont kiválasztása után megerősítést kér a rendszer arról, milyen időpontot választottunk ki. Majd az azonosításhoz szükséges linket kimásolhatjuk vagy elküldhetjük magunknak a megadott emailcímre.
   
 3. A foglalt időpontban, ami valójában egy órás időszakasz meg kell majd adni az adatainkat: a személyi igazolvány elő- és hátoldalán szereplő adatokat, a lakcímkártya adatait és fényképet kell készíteni. Mindezt az okostelefon-, tablet-, laptop- vagy webkamera segítségével. Útlevéllel vagy jogosítvánnyal is azonosíthatjuk magunkat.
   
 4. Időpontot kell foglalni a videós azonosításra.
   
 5. A szavazás előtt egy véletlenszerűen kiválasztott bizottság azonosít majd bennünket, épp úgy, mintha a szavazókörbe lépnénk, csak most kamerán keresztül történik mindez, ezért internethozzáférés nélkül a dolog nem megy.
   
 6. A sikeres azonosítást követően szavazási linket kapunk, ez is kimásolható vagy elküldhető emailben. (Aki szeptember szeptember 17-éig nem előregisztrál, az szavazási link nélkül, azonnal szavazhat majd.)
   
 7. Szeptember 18. és 26. között a megadott szavazási linken lehet voksolni.

Azok, akik nem töltötték be a 18. életévüket, de az országgyűlési választásokig betöltik, ugyancsak részt vehetnek az alőválasztáson. Nekik szülői vagy gondviselői hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteniük, és a videós azonosításkor azt be kell mutatniuk, vagy ott kell legyen velük legalább egy szülőnek/gondviselőnek. 

Az ellenzéki előválasztás előregisztrációja szeptember 13. és 17. között tart. A választást szeptember 18. és 26. között tartják, ekkor lehet szavazni a helyi ellenzéki képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre. Amennyiben a miniszterelnök-jelöltek közül senki nem kapja meg a szavazatok felét plusz egy szavazatot, tehát az abszolút többséget, akkor második fordulót rendeznek október 4. és 10. között, amin az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt vesz részt, feltéve, hogy ott elértek legalább 15 százalékot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék előválasztás regisztráció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés