Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Budapest után Spanyolországban is óriási falfestmény tiszteleg Szeged díszpolgára, Karikó Katalin munkássága előtt
Túl a városon 2021. szeptember 13. 11:24

Budapest után Spanyolországban is óriási falfestmény tiszteleg Szeged díszpolgára, Karikó Katalin munkássága előtt

Spanyolországban is óriási falfestmény készült Karikó Katalinról. Az mRNS-oltások alapját kidolgozó magyar biokémikus portréja felkerült a Valenciai Műszaki Egyetem falára is, annak a projektnek a részeként, amely női tudósok eredményeire hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

Korábban már Budapesten is készült egy öt emelet magas tűzfalfestmény a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni védőoltásának kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó magyar tudósról. Az I. kerületben található alkotással a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek Szeged díszpolgára előtt.

A Karikó Katalin előtt tisztelgő valenciai falfestmény egy művészeti projekt része, amivel oktatási központokban olyan tudós nőket mutatnak be, akik munkásságuk során képesek voltak minden akadályt legyűrni.

A Valenciai Műszaki Egyetem udvarán elhelyezett óriási falfestmény Diana Bama spanyol művész munkája.

– A falfestmény központi részét Karikó alakja foglalja el. Az alkotás gyakorlatilag monokromatikus, mert szerettem volna nagyobb nyomatékot adni a vonalnak, a rajznak, az ibolya és a lila színek pedig azért dominálnak, mert ezek feminista szimbólumok. Ezenkívül azokat az éveket is szerettem volna megörökíteni, amikor senki sem figyelt oda Karikó Katalin ötleteire. Így kerültek fel a falfestményre a laboratóriumban töltött mindennapjai: kezében egy könyvet tart, és mintát ad egy kémcsőbe. Ez egyben metaforája annak, hogy mennyire fontos a tudás átadása a következő generációknak – mondta el az alkotásáról Bama Diana.

A Karikó Katalinról készült falfestmény már a 23., amelyik a spanyol projekt részeként készült el.

A neves tudós Twitter-csatornáján csodálatosnak nevezte az alkotást.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díszpolgár falfestmény Karikó Katalin Valenciai Műszaki Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés