Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Demokrácia, szolidaritás, multikulturális közeg – erről beszélt Ferenc pápa magyarországi látogatása során
Túl a városon 2021. szeptember 12. 20:13

Demokrácia, szolidaritás, multikulturális közeg – erről beszélt Ferenc pápa magyarországi látogatása során

Ferenc pápát elődeihez mérten haladó szellemű egyházfőnek tartják, így talán nem meglepő az a beszéd, amit a magyar püspöki karnak tartott vasárnap. A hazai politikai konfliktusok ismeretében mégis sokatmondó, hogy a Szentatya a demokrácia, a szolidaritás és a multikulturalizmus értékeit hangsúlyozta látogatása során.

Hirdetés

Az egyházfő eredetileg zárt körben elhangzott beszédét a Vatikán hozta nyilvánosságra, így most már mindenki számára elérhető. A pápa hármas küldetéssel fordult a püspökökhöz, ezek az evangélium-hirdetése, a tanúságtétel a szeretetről és a remény építése voltak.

Ferenc pápa az első küldetéssel kapcsolatban többek között a következőket mondta a püspököknek:

„A struktúrák, az intézmények, az Egyház jelenléte a társadalomban csak arra valók, hogy felébresszék az Isten iránti szomjúságot az emberekben, és elvigyék számukra az Evangélium élő vizét. Ezért a püspökök feladata elsősorban: nem a struktúrák bürokratikus irányítása, nem előjogok és előnyök keresése, hanem lángolóan szeressék az Evangéliumot, úgy, ahogyan van.”

Második iránymutatásában többször is beszélt a multikulturalizmusról, az etnikai, politikai és vallási különbségek elfogadásáról:

„A ti országotok olyan terület, ahol régóta együtt élnek különböző népekből származó emberek. Különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították ezt az országot is multikulturális közeggé.”
(...)

„A kulturális, etnikai, politikai és vallási különbségekkel szemben kétféle magatartást tanúsíthatunk: vagy bezárkózunk mereven úgynevezett identitásunkba, vagy megnyílunk a másikkal való találkozásra és együtt gondozzuk egy testvéri társadalom álmát.” 

A szolidaritás fontosságára is felhívta a figyelmet, az egyház feladatául pedig a párbeszéd új hídjainak építését jelölte meg:

„A városotokat kettészelő hatalmas folyó fölött ível át a gyönyörű Lánchíd, amelyet egy gyenge kis fahíd helyén építettek, hogy összekösse Budát és Pestet. Ha azt akarjuk, hogy az Evangélium folyója elérje az emberek életét, és itt, Magyarországon is testvériesebb és szolidárisabb társadalom alakuljon ki, ahhoz az szükséges, hogy az Egyház a párbeszéd új hídjait építse.”

A remény építésének feladatával kapcsolatban pedig a demokrácia megerősödésének fontosságáról beszélt:

„A jólét álarca mögött, a vallásos hagyományok leple alatt sok árnyék meg tud bújni. A magyar Egyháznak a közelmúltban volt alkalma azt átélni, hogy mennyire ellentmondásos folyamat az átmenet a diktatúra időszakából az újra megtalált szabadság világába, mivel együtt jár az erkölcsi élet hanyatlásával, a bűnözés előretörésével, a kábítószer kereskedelem terjedésével, sőt a szervkereskedelem megjelenésével. Vannak társadalmi problémák is: a családok nehézségei, a szegénység, a fiatalok világának gondjai egy olyan közegben, ahol a demokráciának még meg kell erősödnie.”

Ferenc pápa teljes beszédét itt olvashatják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demokrácia egyház Ferenc pápa Magyar Katolikus Püspöki Konferencia püspök római katolikus egyház szolidaritás tolerancia vallás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés