Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 12. 10:54 Forrás: Portfolio

Teljesen elszálltak az árak Magyarországon: elkészült a lista, melyik termékek drágultak meg leginkább

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban 4,9 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak. Csakhogy vannak olyan termékek, amikhez már 10 százalékkal drágábban juthatunk csak hozzá, mint tavaly.

Hirdetés

A Portfolio megszerezte a statisztikai hivatal árváltozásra vonatkozó részletes adatait, amiből kiderül, milyen áruk és szolgáltatások drágultak meg leginkább az elmúlt egy évben. Az áremelkedés a vendéglátásban volt a legmagasabb: 

  • egy hamburgerért 16,2 százalékkal,
  • egy ebédmenüért 14 százalékkal,
  • egy lángosért 11,3 százaékkal,
  • egy bolognai spagettiért pedig 10,5 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt.

De az áremelkedés azokat is rosszul érintheti, akik elkerülik a vendéglátást. A kereskedelemben 26 termék ára mutat ugyanis kétszámjegyű növekedést.

Míg 2020 augusztusában egy liter étolaj 522 forintba került, 2021-ben már 701 forintot kellett érte fizetnünk, ami 34,3 százalékos drágulást jelent. A 95-ös benzin literenkénti ára 369 forintról 455-re emelkedett, ami 23.3 százalékos növekedés. A KSH adatai alapján sokat drágultak a vérnyomásmérők, a konyhaasztalok, és a dohánytermékek is. De valószínűleg az élelmiszerárak emelkedése az, ami a legtöbbeket kedvezőtlenül érint.

A csirkemellfilé egy év alatt 15 százalékkal, a fejes káposzta 13,4 százalékkal, az uborka, a csirekszárny és a csirekcomb 12 százalékkal lett drágább.

A Portfolio arra is felhívja a figyelmet, hogy néhány termék és szolgáltatás esetben nem emelkedés, hanem csökkenés volt tapasztalható. Ilyenek voltak például a szemétszállítási díj, a Nők Lapja magazin vagy, az alma és a narancs kilogrammonkénti ára, de a porszívók árai is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelkedés drágulás élelmiszer életszínvonal infláció KSH statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés