Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • 9/11 – az amerikai terrortámadás 20. évfordulóján az Európai Unió támogatásáról biztosította Washingtont a terrorizmus elleni harcban
Túl a városon 2021. szeptember 11. 21:55

9/11 – az amerikai terrortámadás 20. évfordulóján az Európai Unió támogatásáról biztosította Washingtont a terrorizmus elleni harcban

Az Európai Unió intézményeinek vezetői a szabadságért vívott harcában is kiálltak az Amerikai Egyesült Államok mellett.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt lezuhant a pennsylvaniai Shanksville-nél. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról a Szabad Európa készített remek összefoglalót.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közzétett üzenetében a terrortámadásban elhunytakra emlékezett és tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik életüket kockáztatták mások megmentéséért.

„Még a legsötétebb, a megpróbáltatásokkal teli legnehezebb időkben is képes megmutatkozni az emberi természet legjobb oldala” – fogalmazott. Hozzátette: az Európai Unió kiáll az Egyesült Államok mellett a gyűlölet elleni küzdelmében, valamint a szabadság védelmében vívott harcában.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt hangoztatta, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok és Joe Biden amerikai elnök mellett ál a terrorizmus és a szélsőségesség minden formája elleni küzdelmében.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy 2001. szeptember 11. megváltoztatta a világ történetét, a nap nyitott seb marad az emberiség szívén. Húsz évvel később a terrorizmus elleni küzdelemnek nincs vége, mindig ébernek kell maradni – figyelmeztetett az EP elnöke.

Stoltenberg: a terrorizmus elleni küzdelem folytatódik

A terrorizmus elleni fellépés folytatódik, a NATO pedig továbbra is ki fogja venni a részét ebből a küzdelemből – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára szombaton, a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások 20. évfordulója alkalmából a szövetség brüsszeli székházában tartott megemlékezésen.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, le kell vonni az afganisztáni kivonulás tanulságait, mert bár a nemzetközi koalíció húsz éves jelenléte alatt egyetlen terrortámadást sem intéztek az ország területétől a szövetséges országok ellen, az elmúlt hetek fejleményei drámai fordulatot hoztak az afgán emberek számára. Az új afgán vezetéstől számon kell kérni kötelezettségvállalásait a terrorizmus elleni fellépésre, az emberi jogok biztosítására, és arra vonatkozóan, hogy a magukat veszélyben érzők elhagyhassák az országot.

„Húsz évvel ezelőtt a szövetségesek összefogtak a szolidaritás jegyében. Jelenleg, amikor még veszélyesebb világgal kell szembenézniük, Észak-Amerikának és Európának továbbra is egyesítenie kell erejét a NATO keretein belül a közös biztonság szavatolására.”

A terrorizmus elleni, a globális koalíció keretében végzett közös fellépésnek folytatódnia kell Irak és Szíria területén, valamint segítséget kell nyújtani minden szövetséges országnak a biztonságukat szavatoló erőfeszítéseikhez - tette hozzá a főtitkár.

Koszorúztak New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén

Douglas D. Jones, az Egyesült Államok NATO mellé rendelt illetékes ügyvivője, miután koszorút helyezett el a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak a helyszínen elhelyezett maradványainál, beszédében hangsúlyozta: az emlékhely az elhunytakra való emlékezés mellett a katonai szövetség erejét és ellenállóképességét szimbolizálja.

A húsz évvel ezelőtti terrortámadást követően az európai szövetségesek Amerika mellé álltak, ahogy Amerika is segítője volt Európának az elmúlt száz év során. A terrortámadást követően a világ azonban a korábbinál bonyolultabbá vált, s ebben a helyzetben az összefogásnak még fontosabb szerepe lett .

A globális koalíció afganisztáni jelenlétével kapcsolatban Douglas D. Jones azt mondta, a szövetségesek célja az volt, hogy az ország ne lehessen többé a terroristák biztos menedéke. Az Egyesült Államok a NATO-val közösen folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet, ahogy nem hagy fel azon törekvésével sem, hogy Afganisztán kiegyensúlyozott országgá váljon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok terrorizmus terrortámadás 9/11 Pentagon terrorista Világkereskedelmi Központ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés