Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kezdődik a MASZK őszi programsorozata a Régi Zsinagógában: jönnek a kisfesztiválok
Művház 2021. szeptember 8. 16:51

Kezdődik a MASZK őszi programsorozata a Régi Zsinagógában: jönnek a kisfesztiválok

Csütörtökön este a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjainak díjnyertes előadásával kezdődik a MASZK őszi programsorozata a Régi Zsinagógában, amelyik két kisfesztiválnak is helyet ad. A programsorozat vendége a Szentendrei Teátrum lesz három koprodukcióval.

A MASZK Egyesület őszi előadássorozata a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 12.D osztályának többszörösen díjazott előadásával, A Kisgömböc meséjével indul szeptember 9-én, csütörtökön este fél 8-kor.

A szentesi irodalmi-drámai tagozatos diákok produkciója az idei Országos Diákszínjátszó Fesztiválon negyedik díjat nyert, az osztály pedig arany minősítést kapott a fesztiválon való sikeres szerepléséért.

Az előadás Keresztesi József Holtszezon, avagy A Kisgömböc meséje című darabjának adaptációja, és ironikusan, keserűen, de sok humorral és zenével gondolja újra Kisgömböc történetét, hogy ráismerhessünk napjainkra.

Az előadást követően a diákok az idei szakmai táboruk alatt elkészült rövid etűdökből is előadnak majd néhányat.

A szentesi diákok előadását a 31. Thealter plusz kisfesztivál követi, amin három nagyon különböző, de egyaránt figyelemre méltó koprodukcióval a Szentendrei Teátrum lesz az előadásokat szervező szegedi MASZK Egyesület vendége a Régi Zsinagógában.

Az Árvák című előadás egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről

Szeptember 18-án Denis Kelly – a korábban Szegeden is látható 23 perc című monodráma szerzője – Árvák című darabját mutatják be Lovas Rozi, Lengyel Tamás és Molnár Áron szereplésével, a magyarországi bemutató rendezője Horváth János Antal.

Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat.

Másnap este A nevetséges sötétség című koprodukciós előadás következik, amelyik a MASZK Egyesület, a Szentendrei Teátrum, a Manna Produkció és a Freeszfe Egyesület közös produkciója.

A darab története szerint egy német katona megőrül a dzsungelben. Nincs más megoldás, mint felkutatni őt és megadni a koordinátáit a műveleti központnak. Pellner főtörzsőrmester feladata, hogy felhajózzon a Hindukuson – ami egy sötét, lassan hömpölygő folyó. Csak Stefan Dorsch kíséri el, aki a járőrhajót kormányozza.

Wolfram Lotz több díjjal kitüntetett darabját Joseph Conrad A sötétség mélyén című regénye és Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmje inspirálta, a darab rendezője Dohy Balázs.

 

A nevetséges sötétség című előadás a MASZK Egyesület, a Szentendrei Teátrum, a Manna Produkció és a Freeszfe Egyesület közös produkciója

Szeptember 20-án a Forte Társulat Misima Jukio Az égő ház című új fizikai színháza zárja a háromestés kisfesztivált.

A Forte Társulat legújabb bemutatója Misima Jukio négy egyfelvonásos darabjából készült: Az elcserélt legyezők, A világítótorony, Ízletes méreg és Az égő ház.

Az 1970-ben elhunyt Misima Jukio a 20. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, Nyugaton is ismert alkotója. Drámáiban összeütköznek a nyugati és keleti értékek, középkori történetek hősei a második világháború utáni Japán utcáin találják magukat, miközben egyértelművé válik, hogy a hagyományos japán családmodell már a múlté. Misima darabjai vészjósló üzenetek és kíméletlen látleletek – mindemellett rámutatnak arra, hogy az emberi lélek mélyén kontinenstől, kultúrától és korszaktól függetlenül ugyanazok a szenvedélyek égnek.

Szeptember 23-án a Maladype Színház érkezik a Metropolisz című táncszínházi előadással, a koreográfus-rendező Fehér Ferenc. Másnap pedig bepótolják a győri RÉV Színház elmaradt fesztiválelőadását, ezt kolozsvári és marosvásárhelyi színihallgatók vizsgaelőadásai követik.

Szeptember 30-án és október 1-jén pedig jön a kétnapos Metanoia Fesztivál.

A fesztivál első napján este a Metanoia Artopédia Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadásának 39. variációját nézhetitek meg az érdeklődők, Perovics Zoltán rendezésében.

A fesztivál első napján mutatják be a Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadást, ami a gyűlöletbeszéd veszélyeire figyelmeztet

Az előadás kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.

A darab a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja fókuszba.

Ezután a társulat beindítja az Előkészületek, deszkák, pallók... című 2007-es előadásához készített mechanikus installációt, ezt kerekasztal beszélgetés követi a Metanoia Artopédiáról, majd este fél 8-kor Szőke Szabolcs Artisjus-díjas zeneszerző, előadóművész koncertje zárja az ingyenesen látogatható fesztivál programjait.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház előadás MASZK Egyesület programok régi zsinagóga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés