Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 8. 14:07

Uniós oltalmat kapott a szegedi tükrös ponty

Igazságot a szegedi tükrös pontynak!

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, „Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, amely hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez – közölte az Agrárminisztérium.

A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik.

Tenyészterülete Szeged városától északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A szegedi tükrös ponty hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

A filézett szegedi tükrös ponty 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a szegedi halászléhez.

(Fotó: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oltalom Szegedi tükörponty védjegy szegedi tükrös potny védjegy

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés