Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Két, most nyíló gigantikus kiállítása a REÖK helyét is kijelöli a magyar képművészetben
Művház 2021. szeptember 4. 17:55

Két, most nyíló gigantikus kiállítása a REÖK helyét is kijelöli a magyar képművészetben

Két, jellegében nagyon eltérő kiállítás nyílt szombaton a Reök-palotában. A Találkozások szokatlan, de nem egyedi vándorkiállítás. A Horizont a hazai kortárs képzőművészet egészét reprezentáló tárlat.

Örömét fejezte ki a kettős kiállításmegnyitónak Barnák László a szegedi színház igazgatója, és utalt arra, hogy több éve nagyon szoros együttműködés alakult ki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) között.

Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok összeolvadásával az egyik legnagyobb hazai kulturális intézmény jött létre idehaza, aminek része a REÖK is. A két tárlathoz – Találkozások és Horizont – értő és műértő tárlatlátogatást kívánt az igazgató.

A MAOE részéről Sárkány Győző és D. Udvari Ildikó beszéltek a két tárlatról. A Találkozások nem előzmény nélküli vándorkiállítás keretében 1700 művész alkotásait helyezték el 12 nagy méretű dobozban. A digitális printeket kültéri megjelenítésre szánták, és ennek főpróbája a szegedi bemutatásuk.

Mint D. Udvari Ildikó fogalmazott,

a képzőművészek a művészet nyelvén reflektáltak arra a drámai eseménysorra, amit a világméretű koronavírus-járvány jelentett. A Találkozások szabadtéri tárlat, ami épít a nézők interaktivitására, rövid ideig, csupán szeptember 5-ig látható és látogatható Szegeden.

A Horizont elnevezésű kiállítás darabjait a Reök-palota termeiben helyezték el, és mint Nátyi Róbert művészettörténész a kiállításmegnyitón elmondott beszédében elmondta: hiába biztosít nagy felületet az alkotások bemutatására a kulturális intézmény, hatszáz alkotó műveit nem volt könnyű elhelyezni.

Fiatal művészek képei is a Horizonton. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Zsíros Alíz fotóit a kiállításmegnyitóról!

A MAOE hetedik alkalommal rendez hasonló jellegű tárlatot, ami közül háromban működött együtt a Reök-palotával, amely otthont adott a kiállított képeknek. A Rend és Káosz (2017) és a Dimenziók (2019) tárlata után a most megnyitott Horizont a harmadik ilyen jellegű szegedi kiállítás.

A fiatal, a közép- és az idősebb képzőművész-generációk együtt és egyszerre kapnak bemutatkozási lehetőséget a Horizont elnevezésű a tárlaton, ilyen módon, a most nyíló tárlat a kortárs hazai képzőművészet reprezentációja.

Nem véletlenül fogalmazott ennek kapcsán úgy Nátyi Róbert, hogy legyen a most nyílt szegedi kiállítás a kortárs magyar képzőművészet ünnepe. A Horizont november közepéig látható a Reök-palotában.

B. P.

(Fotók: Zsíros Alíz)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László kiállítás Nátyi Róbert Regionális Összművészeti Központ REÖK tárlat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés