Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. szeptember 2. 17:11

Kozma József: A muzsikálás csak szép lehet – évadnyitó a szimfonikusoknál

Képriport
Ha a koronavírus-járvány nem szól különösebben közbe, akkor egészen gazdag évadra készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Évadót nyitót tartott a zenekar. Ott jártunk.

– Egy olyan emberi léptékű és identitással rendelkező városban, mint Szeged a helyiek önazonosságához hozzátartozik a helyi szimfonikus zenekar – mondta köszöntőjében Kozma József, önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke. – Nem tudni, hogy a járványhelyzet mennyire befolyásolja a zenekar előtt álló évadot, ám az bizonyos, hogy az önkormányzat, ahogyan eddig is, ezt követően is támogatja a szegedi szimfonikusokat.

A zenekar vezetője, Gyüdi Sándor emlékeztetett, június 14-én tartották az évadzárót, és az azt követő hetekben és hónapokban sokszor és sokfelé lépett fel a zenekar:

  • Ajándékkoncertet adtak a Dóm téren,
  • közreműködtek a Szegedi Szabadtéri Játékok Szöktetés a szerájból című operájában bemutatóján,
  • felléptek Szarvason,
  • Újpesten és
  • legutóbb, éppen szerdán, Temesváron.

Erős évadot ígért az igazgató, amellyel elsősorban hallgatóságuknak tartoznak az előző évad kényszerű csonkasága miatt. A szeptembert rögtön hat koncerttel kezdik a szimfonikusok, októberben pedig elindulnak a bérletes hangversenyek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is két bérletet – Fricsay- és Vaszy-bérlet – válthatnak a zenebarátok. A leghangsúlyosabb karmester ezúttal Pál Tamás lesz, aki összesen négy koncertet vezényel a 2021/2022-es évadban – fogalmazott Gyüdi Sándor.

Mások mellett Kovács László, Hamar Zsolt, Helge Dorsch, Hámori Máté, Farkas Róbert és Gyüdi Sándor dirigálja a Szegedi Szimfonikus Zenekart az előttünk álló évadban.

Az évadnyitó jelenlévő Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója külön köszönetet mondott a zenekarnak a szabadtéri játékokon való részvételért, és az előbbi kapcsán elmondta: 3800 jegyet osztottak ki a Dóm téren megtartott ingyenes koncertre.

Nem véletlenül toldotta meg mindezt azzal, hogy a színház eltökélt célja, hogy erősítse az operatagozatát. Majd ismét Gyüdi Sándor vette át a szót, és elárulta olyan művek zenészszínházi produkcióiban vesz részt a zenekar, mint a Bohémélet, a Dido és Aeneas, a Szöktetés a szerájból valamint a Stuart Mária.

Az operák mellett két operett, a Mágnás Miska és a Marica grófnő előadásának is részese lesz a zenekar, amely az elkövetkező napokban Magyarkanizsán és Kecskeméten ad egy-egy koncertet.

A szegedi szimfonikusok fellépnek még Lengyelországban is a Katyn-rekviemen, Krakkóban, Gdanskban és Varsóban november 5–10. között.

Az évadnyitón adták át az Év zenésze-díjat, amelyet Somogyi Júlia fuvolaművész érdemelt ki – őt az évadzárón már bejelentették, az elismerést most vette át.

Somogyi Júlia

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Korzó Zeneház Kozma József Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Szimfonikus Zenekar zene

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés