Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Könyvünnep kezdődik a Dugonics téren: százhúsz programmal népszerűsítik idén az olvasást
Szegeden 2021. szeptember 1. 17:09

Könyvünnep kezdődik a Dugonics téren: százhúsz programmal népszerűsítik idén az olvasást

Az idén már 92. alkalommal ünnepeltük volna a könyveket júniusban, de a járványveszély miatt a programsorozat elmaradt. Szeged, akárcsak tavaly, most pótolja: csütörtökön délután fél 5-kor a Dugonics téren Tóth Krisztina József Attila-díjas költő és író nyitja meg a szegedi Ünnepi Könyvhetet.

Csütörtöktől tizenöt helyszínen közel százhúsz programmal – könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival – várják az érdeklődőket 92. Ünnepi Könyvhéten Szegeden.

A rendezvénysorozat középpontjául a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Dugonics teret választották a szervezők, ahol a vendégsátrakban nemcsak a könyvkiadók vonultatják fel kiadványaikat, hanem olyan szervezetek is helyet kapnak, mint az Europe Direct Szeged, a Belvárosi Mozi és az ott található interaktív Filmes Élménytár, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár, valamint állatvédő szervezetek. De programokkal készülnek a városban jelentős nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek és civil közösségek is.

A 92. Ünnepi Könyvhetet Tóth Krisztina József Attila-díjas költő és író nyitja meg csütörtökön délután fél 5-kor, majd a Kövér Béla Bábszínház meglepetésműsorral szórakoztatja a megjelenteket. Idén is a könyvünnep megnyitóján adják át az önkormányzat könyvkiadási támogatásait.

Az ukrán nemzetiségi hónap keretében az egyik lvivi zeneiskola bandurásegyüttese koncertezik, a nap színpadi programját pedig a Szegedi Egyetemi Színház bemutatkozása zárja.

A Dugonics téri rendezvények vasárnap estig tartanak, a programok sora azonban ezzel nem ér véget: egészen szeptember 23-ig kávéházakban, könyvtárakban és művelődési intézményekben kínálják a könyvújdonságokat, lesznek dedikálások, beszélgetések és zenei előadások.

A Dugonics téri színpad és a Somogyi-könyvtár vendége lesz pénteken délután Grecsó Krisztián József Attila-díjas író és költő, aki fél 6-tól a téren dedikál, majd a könyvtár közösségi terében író-olvasó találkozóra várja a szegedieket.

A Dugonics téren délután fél 6-tól pedig Barnák László főigazgató osztja meg a közönséggel, hogy milyen produkciókkal készül az új évadban a Szegedi Nemzeti Színház.

Ezen a napon Szilágyi Bay Péterrel, Patócs Molnár Jánossal, Isaszegi Jánossal, valamint Marjanucz Lászlóval és Blazovich Lászlóval is találkozhatnak az érdeklődők. A zenéről a szegedi görög Eleftheria Tánccsoport, valamint a Molnár Dixieland Band gondoskodik.

Szombaton délután fél 6-tól Görög Ibolya, protokollszakértő beszél eddig megjelent köteteiről a Dugonics téren, majd Závada Péter költő és drámaíró mutatja be a közelmúltban, Gondoskodás címmel megjelent verseskötetét. A napot a szegedi Deák Big Band zenés műsora zárja.

Vasárnap délután a Fricsay Fúvószenekar könyvheti térzenéjét Veszelka Attila regényének bemutatója követi. Délután fél 6-tól Háy Jánossal hallgathat meg beszélgetést a közönség A cégvezető című regénye kapcsán. 18 órakor A székely írás emlékei című kötetet mutatják be a szerzők, Benkő Elek, Sándor Klára, valamint Vásáry István.

A Dugonics téri programokat a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes fellépése zárja.

Számos tematikus program is színesíti a kínálatot, ezek közül kiemelkednek az alapításának 440., szegedi befogadásának századik évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem rendezvényei. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén az utcára viszik a tudományt, az egyetem kutatói, oktatói és hallgatói bemutatkoznak kiadványaikkal a könyvünnepen.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett kiállításokkal is készülnek a szervezők. A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban fotókiállítás, a Somogyi-könyvtár első emeletén Deákné Palásti Ágnes nemezalkotásai várják az érdeklődőket, valamint továbbra is megtekinthető a Dante 700 kiállítás a könyvtár földszinti kiállítóterében.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér Ünnepi könyvhét Görög Ibolya Grecsó Krisztián programok Somogyi-könyvtár Tóth Krisztina Háy János Závada Péter író-olvasó találkozó kiállítás koncert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés