Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tart a diákok tanévkezdés előtti oltása Szegeden is – országosan nagyon kevesen regisztráltak
Szegeden 2021. augusztus 31. 14:15

Tart a diákok tanévkezdés előtti oltása Szegeden is – országosan nagyon kevesen regisztráltak

Képriport
Oltják a tizenkét éven felüli diákokat. A Béke Utcai Általános Iskolában kedden reggel kezdődött meg a vakcinák beadása. Itt két iskola gyerekeit oltották és oltják a héten a Béke utcaiak mellett a Baptista-gimnázium tanulóit. Egyelőre itt sincs tolongás.

A Béke Utcai Általános Iskola négyszázötvenen járnak, egyelőre tizenkilencen regisztráltak oltásra. Ha a teljes tanulói létszámból kivonjuk a tizenkét éven aluliakat, akkor is az állapítható meg, hogy kevesen jelentkeztek most az oltásra.

Noha erre minden lehetőségük megvolt, legalábbis erről tájékoztatott Mészáros Zsolt, az iskola igazgatója, aki elmondta, hogy a szülői levelezőrendszeren és a Krétán – a köznevelés elektronikus ügyintézési rendszerén – keresztül is kapcsolatban álltak és állnak a szülőkkel, a mostani oltási kampányt is így szervezték.

Kattintson fötni képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A Baptista-gimnáziumból tizenhárom diák jelentkezett oltásra, és ez szintén azt támasztja alá, hogy csekély érdeklődés kíséri az oltást. Ugyanerről árulkodnak az országos adatok is, hiszen egyes jelentések szerint 48 ezer, mások szerit 50 ezer diák regisztrált a most megkapható Pfizer-oltásra, miközben az általános és középiskolába járó diákok száma közel 1 millió 300 ezer – körülbelül 600 ezren kaphatják meg az oltást.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a diákok alacsony regisztrációja részben azzal is összefügghet, hogy sok szülő a nyáron igyekezett megoldást találni gyerekeik beoltására. Azoknak a gyerekek, akik megkapták, érthető módon nem regisztrálták magukat a mostani akcióra.

A Béke Utcai Általános Iskolában szülőkkel és diákokkal beszélgetve kiderült, hogy kivétel nélkül oltáspártiak: a szülők úgy nyilatkoztak, hogy a védettséget egyértelműen az oltóanyag biztosítja, így nem is mérlegeltek, hogy regisztrálják tizenkét évnél idősebb gyerekeiket.

A velük folytatott beszélgetésből az is kiderült, hogy a most beoltott diákok családjaiban mindenki megkapta korábban a vakcinát, aki életkora szerint megkaphatta. Beszélgettünk olyan anyukával is, aki elmondta, hogy a közeljövőben külföldi útra készülnek, és úgy vélte, hogy ez általános iskolai korú fia kizárólag akkor utazhat, ha átesett az oltáson.

Azok a diákok, akik most kapták meg Pfizer-oltásukat, három hét múlva kell jelentkezniük az újabb oltásra.

Sokan elkésettnek tartják a diákok oltását. Falus Ferenc, korábbi tisztifőorvos az ATV hétfői híradójában úgy nyilatkozott, hogy a teljes védettség a diákoknál is a második oltást követő két hét múlva következik be. Időben ettől nagyon távolt vagyunk, mert az általános és középiskolások ezekben a napokban jutnak hozzá az iskolákban az első oltáshoz. Közben a kormány azt kommunikálja, hogy a most kezdődött oltássorozattal éppen az a célja, hogy biztonságos legyen a szeptember elsejei iskolakezdés.

Nevük elhallgatását kérő tanárok ennek kapcsán elmondták, hogy mindenféle intézkedés nélkül telt el a nyár. Egyetértenek azzal, hogy szervezett módon oltani kell a diákokat, ám szerintük ehhez sokkal hamarabb kellett volna hozzákezdeni. Többen kitértek arra, hogy az idei nyár kísértetiesen hasonlít járványkezelés szempontjából a tavalyi nyárhoz. Akkor leállt a teljes egészségügyi intézmény ahelyett, hogy készült volna a következő járványhullámra, hónapokig nem tett semmit. Ezt követően szeptemberben és októberben robbant be a koronavírus-járvány újabb hulláma.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Béke utca Béke Utcai Általános Iskola járvány koronavírus oltás pandémia vakcina védőoltás világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés