Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Államalapítás ünnepe Szegeden – Kovács Tamás: Magyarország helye és a jövője nyugaton, nem pedig keleten van
Szegeden 2021. augusztus 20. 12:52

Államalapítás ünnepe Szegeden – Kovács Tamás: Magyarország helye és a jövője nyugaton, nem pedig keleten van

Képriport
A Széchenyi téri ünnepségen Szeged gazdasági alpolgármestere arról is beszélt, Szent Istvánt uralkodása idején sokan árulónak tartották, amiért mindig nyugatra tekintett, ha hazánk jövőjét kereste. Sokan nem értették, miért vette fel a keresztény hitet, miért vette át az európai értékeket udvarával, és miért kényszerítette erre az egész országot.

Zászlóforgatók látványos műsorával kezdődött a szegedi Széchenyi téri díszünnepség, majd a műsoruk után jött a hagyományoknak megfelelően a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar térzenéje. Nem sokkal tizenegy óra előtt húzták fel a nemzeti lobogót a Himnuszra, majd ezután a városháza előtti szökőkút mellett felállított színpadon folytatódott az ünnepség. A Szeged Táncegyüttes műsora után Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja Reményik Sándor versét mondta el. A Mindennapi kenyér után következett az alpolgármesteri beszéd.

Kovács Tamás szerint „István király volt az, aki felismerte, hogy népének egyedül akkor van esélye megmaradni Európában, ha szoros szövetségre lépünk a Nyugattal. Ő volt az, akinek sikerült, ami előtte sok-sok barbár világhódítónak nem. Pedig közülük sokan jóval nagyobb sereggel, de kisebb bölcsességgel érkeztek. István király okos szövetségekkel, máskor kemény és kíméletlen harcok árán, de megvetette lábát Európában, hogy aztán biztonságos és gazdag otthont és jövőt teremtsen népének.”

Az alpolgármester beszédében István király álmáról is beszélt:

„Ez az álom pedig nem más, mint az európai Magyarország. Első királyunk tán maga sem gondolta volna, hogy uralkodását még ezer év múlva is ünnepelni és áldani fogjuk. És mi sem bizonyítja jobban ezer éves döntésének és uralkodásának nagyságát, hogy a magyarok ezer év múltán a legelkötelezettebbek egész Európában az uniós tagságunk iránt.”

Az alpolgármesteri beszéd után Kondé Lajos püspöki helynök áldott meg az új kenyereket, amiket a Tápéi Hagyományőrző Együttes tagjai aztán fel is szeltek, az ünnepség közönség pedig meg is kóstolhatta.

Az ünneplők ezután átvonultak Szent István és Gizella szobrához, itt helyezték el az emlékezés koszorúit. Szeged nevében Kovács Tamás alpolgármester, Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő és Kondé Lajos koszorúzott, utána Mihálik Edvin tanácsnok a Momentum nevében, Koromné Fenyvesi Rózsa a Demokratikus Koalíció nevében helyezett el koszorút a szobornál, őket a tápéi hagyományőrzők követték, akik szokás szerint egy búzakoszorút helyeztek el a szobor talapzatánál.

Nézzék meg a Szeged Televízió összeállítását az ünnepről:

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államalapítás ünnepe augusztus 20. Fekete Gizi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Kondé Lajos Koromné Fenyvesi Rózsa Kovács Tamás Mihálik Edvin Pavane Táncegyüttes Szabó Sándor Széchenyi tér Szeged Táncegyüttes Szegedi Nemzeti Színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés