Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. augusztus 19. 15:40

Orbán Viktor hatvanpusztai mélygarázsa védett műemlék lett

Az eredeti épületek egy részét lerombolták, a többit teljesen átalakították, mégis műemléknek számít majd az Orbán család uradalma.

A miniszterelnök családjának hatvanpusztai kastélyfelújítása a becslések szerint eddig közel 10 milliárd forintba kerülhetett. A területet Orbán Győző Mészáros Lőrinc segítségével szerezte meg, és az elmúlt években a tulajdonos nagyléptékű felújításokba kezdett. Elbontottak egy 200 éves juhlakot, az épületeket modern, hőszivattyús fűtéssel látták el és új úthálózat is épült. Az egyik istálló végét visszabontották egy mélygarázs megépítéséhez, a másik alatt a házon túlnyúló pinceszintet alakítottak ki, saját autólejáróval.

A korábban mezőgazdasági célokat szolgáló épületben fényűző, átriumos magánkönyvtár kapott helyet, aminek mennyezetét festett fakazetták borítják.

Az eredetileg József nádor megbízásából épült mintagazdaság tehát már alig hasonlít az eredeti formájára. De a hvg360 által megszerzett dokumentumok szerint Hatvanpuszta a teljes átalakítás ellenére is megőrizheti a műemléki státuszát.

Igaz ugyanis, hogy például a mélygarázs kialakításához el kellett bontani a műemléki épület egy részét, de azt papíron egyszerűen csak bővítésnek tüntették föl, amit a kormányhivatal elfogadott. Ennek köszönhetően az az abszurd helyzet állhat elő, hogy Orbán Viktor újonnan épített galériás könyvtára és mélygarázsa is műemléknek számít, amit egy esetleges tulajdonosváltás után sem lehet majd átalakítani, vagy elbontani.

Az 1995-ös műemlékjegyzékben szereplő ingatlanok a következők voltak: az uradalmi központ, a magtár, két cselédlakássor, két L-alakú istálló, egy kocsiszín, és egy víztorony. A listában külön kiemelték az épületek jellegzetes fatartókból álló fedélszékét is. Utóbbit a felújítás során teljesen eltérő kinézetű tetőszerkezetre cserélték, a víztoronyot lerombolták, az istállók helyén új épületeket húztak föl Az átalakítás mértékét jól mutatja, hogy eredeti formájában már csak a magtár áll.

Noha a mostani beruházó gondolkodás nélkül semmisítette meg a kétszáz éves értékeket, az ő művét majd védeni lehet az örökösök vagy új tulajdonosok változtatási szándékától – írja a hvg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hatvanpuszta kastélyfelújítás könyvtár luxus műemlék NER Orbán Győző Orbán Viktor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés