Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Közvélemény-kutatás: a nagyvárosokban élő diplomások költötték a legtöbbet a pandémia idején maszkvásárlásra
Túl a városon 2021. augusztus 13. 15:42

Közvélemény-kutatás: a nagyvárosokban élő diplomások költötték a legtöbbet a pandémia idején maszkvásárlásra

Meglepően keveset, legfeljebb ötezer forintot költött maszkokra a koronavírus-járvány megjelenése óta a magyarok többsége – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Ez a legegyszerűbb maszkok árával számolva fejenként havonta alig több mint három maszk megvásárlását jelenti.

A koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakaiban világszerte mindennapossá vált a maszkviselés. Akadtak időszakok, amikor opcionális viselet volt, de számos országban, így Magyarországon is hónapokra kötelezővé tették.

A járvány kirobbanása után szinte mindenütt, így nálunk is hiánycikké váltak az egészségügyi maszkok. Az óriási, hirtelen jött kereslet miatt az árak az egekbe szöktek. Közben sokan ráálltak a maszkgyártásra és a dizájnos textilmaszkok előállítására, amik egy időben szinte divatcikké váltak.

A pandémia előtt száz forint alatt vagy annál alig drágábban kapható egyszer használható maszkok ára sokszorosára emelkedett. A többször használhatókért a járvány előtti pár száz forinttal szemben akár több ezer forintot is elkértek a kereskedők.

A járvány berobbanásakor a szerencsétől is függött, hogy kinek mennyiért sikerül maszkot vennie. Akadt olyan nagyobb webáruház, ami viszonylag elfogadható áron, háromezer forint körüli összegért árult 10 darab FFP2-es maszkot tartalmazó csomagokat. Más boltokban viszont az előbb említett darabonként 300 forintért kapható FFP2-es maszkot 1-2 ezerért adták egyesével.

Egyes boltláncok ingyen adtak a vevőknek maszkot a vásárlás idejére és akadtak cégek, önkormányzatok, amik maszkadományokkal próbáltak javítani a helyzeten.

Összességében a járvány miatt óriási növekedés volt a globális és a magyarországi maszkpiacon.

A magyarok többsége ugyan a járvány megjelenése óta összesen kevesebb mint ötezer forintot költött maszkokra ami a legegyszerűbb maszkok pandémia előtti száz forint körüli árával számolva fejenként és havonta alig több mint 3 maszk megvásárlását jelenti, a maszkpiac bevételei mégis jól alakultak.

Azt feltételezve, hogy minden 15 évnél idősebb magyar állampolgár 3-5 ezer forintért vásárolt maszkot, a járvány ideje alatt a teljes maszkpiac legkevesebb 25–42 milliárd forintos bevételhez jutott, ám a valóságban ez a szám még ennél is jóval magasabb lehet.

A kutatásból az is kiderül, sokan, a megkérdezettek több mint negyede 5–10 ezer forintért, az emberek nyolcada pedig 10–20 ezerért vásárolt maszkokat. Húszezer forintnál többet csak a válaszadók 9 százaléka költött.

A nemek között nincs nagy különbség kivéve a 10–20 ezer forintos kategóriát, ahol a nők kerültek fölénybe, 30 százalékuk költött ennyi a maszkokra, miközben a férfiaknak csak a 26 százalékára volt ez igaz.

A legveszélyeztetettebb korosztályban, a 60 év felettiek körében sincs komolyabb eltérés az átlagoktól maszkvásárlás terén. Mindössze négy százalékuk költött több mint 20 ezer forintot maszkokra, 10–20 ezer forintot pedig a 34 százalékuk, ami a korosztályok között a legmagasabb érték.

A 60 évesek alacsony maszkköltésében minden bizonnyal az is szerepet játszhat, hogy sokan óvatosságból igyekeztek otthon maradni a járvány idején.

A diplomások költötték a legtöbbet a maszkokra, 18 százalékuk 10–20 ezer forintot, 12 százalékuk pedig több mint 20 ezret fordított erre. Az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők többsége viszont kevesebb mint 5 ezer forintot költött.

Ebben szerepet kaphatott az is, hogy az utóbbi csoportba tartozók jövedelme a statisztikák szerint alacsonyabb, mint a diplomásoké.

A különböző településeken élők legnagyobb része kevesebb mint ötezres maszkköltésről számolt be. A budapestiek a 10–20 ezer forintot költők táborában vannak fölényben, a kisebb vidéki városok lakói pedig a több mint 20 ezres költésnél viszik a prímet.

A Pulzus Kutató felmérése ezer fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt lakosság véleményét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk maszkviselés covid-19 egészségügy járvány kereskedelem ár

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés