Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. augusztus 11. 16:22 Forrás: mti

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, százzal többet, mint egy héttel korábban, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 365 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki, így a járvány halálos áldozatainak száma 8275 maradt. Kórházban 196 beteget ápolnak, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 667 896-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,1, a felnőtt lakosság 49,4 százaléka -, közülük 1 529 492-en már a második adagot is.

A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le.

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 248 új fertőzöttet szűrtek ki, kétszeresét a múlt hetinek, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 260 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 63-an vannak kórházban, heten közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 943 650-en kaptak védőoltást, közülük 836 178-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az általános és középiskolákban is kössék védettségi igazoláshoz a jelenléti oktatást szeptembertől. Az iskolák igazgatói és a szakszervezetek azonban tiltakoznak ez ellen. Úgy vélték: az intézkedés észszerűtlen és kivitelezhetetlen. Arra is kíváncsiak, hogy ki szervezné meg a tanárok és tanulók tesztelését, ha elfogadják a rendeletet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás Horvátország járvány koronavírus megbetegedés oltás Szlovénia

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés