Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. augusztus 9. 21:40 Forrás: Magyar Nemzet

Újabb világválságot vár Matolcsy, aki megint beleszállt az Orbán-kormányba és Varga Mihályba

A gazdaságfilozófus illiberális unortodox jegybankelnök öt viharos évre számít a világgazdaságban.

Matolcsy György a Magyar Nemzetben azt írta, szerinte a 2001-ben indult amerikai-kínai ellentét miatt várható „az 1970-es évtized és az 1940-es évtized gazdasági mintázatainak újraéledése. Egyre nagyobb egy új és erős pénzügyi válság valószínűsége a világgazdaságban”.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke tehát ötéves gazdasági válságra számít.

Matolcsy emlékeztet, bár 2010 és 2019 között a magyar gazdaság jól teljesített, csak az európai uniós átlagfejlettség 73 százalékát sikerült elérni.

A cikkben úgy fogalmazott: „az egyensúlyok helyreállítása és az EU átlagához történő fokozatos felzárkózás nem hozott olyan mértékű fordulatot, amely elérte volna a baltiak, a lengyelek és a románok lendületét”.

A jegybankelnök nyíltan bírálta a kormányt is: szerinte az ország döntően az állami működés hiányosságai, kiemelten a kormányzati működés gyengeségei miatt teljesített alul.

Bírálata egyértelműen a kormányzati gazdaságpolitikának szól, azt pedig Varga Mihály pénzügyminiszter irányítja. Ezzel egy újabb fejezet íródhat a Varga-Matolcsy ellentét történetében, ami akár az okozója is lehet a gyenge magyar hatékonysági mutatóknak, ha már szerinte a világgazdaságot az amerikai-kínai ellentét határozza meg.

„Nálunk az eddigi – versenytársainkkal összehasonlítva – közepes gazdasági teljesítmény egy közepes kormányzati teljesítményből eredt ebben az évtizedben. Megfordítva, azért volt csak közepes a magyar felzárkózási teljesítmény, mert az állami működés hatékonysága közepes volt”

– fejti ki cikkében a jegybankelnök.

Matolcsy szerint a kormányzati intézkedések miatt „közepes jövedelmi csapdába” kerülhet Magyarország, aminek a jele, hogy 1936 óta nem értük el az akkori relatív fejlettségi szintünket (1936-ban Magyarország a nyugati átlagfejlettség 83 százalékán állt, ezt hasonlítja a 2019-es 73 százalékhoz.)

Győrffy Dóra Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmánya szerint közepes jövedelmi csapdáról akkor kell beszélni, ha a bérek már nem elég alacsonyak az érdemi versenyelőnyhöz, ugyanakkor a tudásalapú gazdaság kialakulásához szükséges feltételek sok esetben csak hiányosan teljesültek. Győrffy tanulmányáról a G7 írt „emészthető” összefoglalót.

A jegybankelnök példákat is sorol a hibákra, ezek között azt írja, 

„2013-ban hiba volt először pénzügyminiszterre cserélni a gazdaságpolitikai központ (Nemzetgazdasági Minisztérium) vezetőjét, majd megszüntetni az NGM-et és a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát. Ez szakított a polgári oldal korábbi vezető elvével, ami szerint nem lehet az éves költségvetési érdek a gazdaságpolitika iránytűje. Ez olyan szakítás, mintha a nemzeti oldal a politika színterén feladná a nemzet, a kereszténység vagy a család eszméjét”.

Matolcsy szerint emiatt „gazdaságpolitikai vákuum” keletkezett, amit Orbán Viktor egymaga, valamint a „Gazdasági Főntanács” akart megoldani, ez viszont nem sikerült.

Gazdasági hibák sorát követte el az Orbán-kormány

Úgy véli, hatalmi harcok voltak a kormányban 2014-ben, ennek eredményeként hiba volt a fejlesztéspolitikát leválasztani a gazdaságpolitikától.

Másik hiba szerinte, hogy 2014-ben a rendbe hozott költségvetést nem választották le a gazdaságpolitikáról, és nem szervezték önálló költségvetési vagy pénzügyi tárcába.

Az is hiba volt, hogy a 2014 és 2018 között nem szervezték önálló tárcába a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés, az innováció és a védelmi ipar területeit, mert

2016 környékén már intenzív növekedési pályára kellett volna állnia az országnak, ami ezek szerint nem történt meg.

És itt újra belerúg Varga Mihály pénzügyminiszterbe a jegybankelnök. Azt írja:

„A miniszterelnök ezt felismerve kérte fel a jegybankot egy versenyképességi program elkészítésére, amit az MNB teljesített. Ez lett volna a következő belépési pont egy intenzív felzárkózási pályára, amikor a termelékenység emelkedése, az okostőke-beruházások, az innováció és a K+F veszik át a felzárkózási motor szerepét. Ez nem történt meg, mert a gazdaságpolitika központja továbbra is a pénzügyi tárca maradt, amely nem akarta, de nem is tudta megoldani ezt a feladatot”.

A teljes cikk a Magyar Nemzetben jelent meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági válság Magyar Nemzeti Bank Matolcsy György Orbán-kormány Varga Mihály

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés