Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés meg jégkrém, képviselőktől a petőfitelepi Ne szójjá be! táborban
Szegeden 2021. augusztus 5. 13:43

Önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés meg jégkrém, képviselőktől a petőfitelepi Ne szójjá be! táborban

Képriport
Kifejezetten felső tagozatos kamaszoknak hirdették meg a petőfitelepi művelődési házban azt a nyári tábort, ahol az volt a cél, hogy egy kicsit kinyíljanak, ráérezzenek arra, hogyan kell saját magukért kiállni rázós helyzetekben is.

Hirdetés

Neve ellenére egyetlen beszólás sem volt a táborban. És nemcsak azért, mert egész nap fegyelmezték a gyerekeket. Fekete Marianna táborvezető és Szilágyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház művésze a diákoknak az öt napos táborban példákat mutatott

  • passzív kommunikációra,
  • agresszív kommunikációra,
  • asszertív kommunikációra,

arra, hogyan lehet, kell egy helyzetből kifordulni.

– Abban próbáljuk megerősíteni őket, hogy ne a másikat próbálják megváltoztatni, hanem önmaguk hogyan tudnak változni egy adott helyzetben, hogyan lehet megoldani azt, hogy ne sérüljenek benne, kell-e foglalkozni a külső értékekkel vagy csak a belső értékek a fontosak – sorolta Fekete Marianna.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A táborvezető azt is mondta, a beszélgetésekkel sokkal könnyebben meg lehetett nyitni a gyerekeket, de a játékos feladatok megoldásakor nagyon sokan szorongtak. De azt is mondta, hogy ez teljesen normális alap kamasz tulajdonság. Klasszikus generációs probléma a mai kamaszok esetében, amire ráerősített a koronavírus-járvány miatti bezártság. Egyszerűen nem, vagy nagyon nehezen tudnak csak beszélni, beszélgetni a felnőttekkel, nagyon nehezen értetik meg magukat velük. Fekete Marianna azt is megjegyzi, ezen nem is lehet csodálkozni: közhellyé koptattuk már, de tényleg borzasztóan felgyorsult a világ, rengeteg a gyerekekre zúduló információ.

– Vannak olyan gyerekek, akik most, a nyári szünetben hajnali kettőig sorozatokat néznek. Legalább tíz órát kellene aludniuk... Teljesen más ma már a világ ebből a szempontból. Nagyon sok múlik a szülőn is, de a pedagógusok szerepe is sokkal fontosabb, mint korábban bármikor – tette hozzá a táborvezető.

Szilágyi Annamária, aki trénerként vesz részt a táborban arról beszélt, hogy egy hét alatt nem tudnak csodát tenni, de abban bíznak, hogy azok az „elültetett magok, amiket most elvetettek, egyszer csak kihajtanak.” – Már most lehet látni ilyen jeleket a gyerekeknél. Már csak azért is, mert egyik sem olyan típus, aki fejvesztve rohangál üvöltözve fel s alá. A szünetekben végig fegyelmezetten, csendben ültek a maguk kis zárt világában. Ezekből a zárt világokból hoztuk, húztuk ki őket apró pici lépésekkel. Nincs olyan gyerek köztük, akit ne sikerült volna megnyitni. Sok barátság is született, ennek is örülünk – mondta a színművész.

Hogy ezek mennyire nagy lépések, eredmények valójában azt jól jelzi, hogy az egyik nap az volt a feladat, hogy álljanak oda a gyerekek a tükör elé, és nézzék magukat. Voltak, akiknek nem sikerült.

Dávid Vivien Zsófia hatodikos lesz szeptemberben, a Petőfi-iskolába jár. Kitűnő tanulmányi eredményéért jutalomként kapta a tábori részvételt. – A játékokat nagyon élveztem, de a beszélgetések is nagyon érdekesek voltak – mondta Vivien, aki viszont másról már nem beszélt.

A tábort délelőtt meglátogatta Szénási Róbert önkormányzati és Szabó Sándor országgyűlési képviselő is. Hetedik éve már, hogy a petőfitelepi táborokat támogatják – jégkrémmel is, meg úgy is, hogy segítenek a gyerekek táboroztatásában, átvállalva a költségek egy részét. Idén is így volt, és idén is volt jégkrém is.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kommunikáció nyári tábor Petőfi-telepi Művelődési Ház Petőfitelep Szabó Sándor Szénási Róbert Szilágyi Annamária tábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés