Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A furfangos szolga esete az ifjú szerelmesekkel – közönségtalálkozót tartottak a Scapin furfangjai alkotói
Művház 2021. augusztus 4. 20:35

A furfangos szolga esete az ifjú szerelmesekkel – közönségtalálkozót tartottak a Scapin furfangjai alkotói

Képriport
Molière örök. Komédiái minden korban aktuálisak, mert görbe tükröt tartanak elénk. Ilyen színpadi karikatúra a leleményes szolga története is, amit vasárnap este mutatnak be az újszegedi ligetben. A Scapin furfangjait Parti Nagy Lajos nyelvi játékai és különleges látványvilága tesz izgalmassá. A Herczeg T. Tamás által színre vitt darab közönségtalálkozóját szerdán tartották a Reök-palotában.

Hirdetés

Néhány év alatt ez már a negyedik Molière-komédia, amit Herczeg T. Tamás állít a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára.

A Tartuffe, az Úrhatnám polgár és a Don Juan után idén egy idehaza kevéssé ismert, ám Franciaországban rengetegszer játszott komédiát, a Scapin furfangjait mutatják be vasárnap este a liget színpadán.

– A sorozat legújabb darabját, a Scapin furfangjait Gérard Depardieu ajánlotta a figyelmembe. 2014-ben, amikor a Dóm téren Napóleont játszotta, meghallotta a Molière Fesztiválra vonatkozó terveinket, ami nagyon megtetszett neki, és azonnal támogatta a fesztivál ötletét – mondta Herczeg T. Tamás, a darab rendezője, aki nem óhajtja átértelmezni a művet, úgy szeretné felrakni a színpadra ezt a mesét, ahogyan Molière háromszázötven évvel ezelőtt megírta, ezért nem lesz sem menedzser, sem hippi a címszereplőből.

Mindössze a furfang lényegét igyekszik megfejteni, ami szerinte az igazság eszköze a hatalmasságokkal szemben, amikor aljasságra használják a jogaikat. Ezért Scapin egy pozitív hős a szemében. Egy olyan összetett figura, akiből akárki is lehet: misszionárius, gengszter vagy éppen forradalmár.

– Nem lennék Scapin barátja – mondta a címszereplő, a furfangos szolgált megformáló Sorbán Csaba, aki sokkal kevésbé látja pozitív hősnek a figurát, mint a rendező. – Sok mindent belegyúrt Molière ebben a figurába: egyszerre gondolkodó, érző és zsigeri fickó. Létkérdés számára a machináció, a megoldás keresése. Olyan figura, akire nagy szükség van, míg rendbe nem jönnek a dolgok, utána mehet a kukába. Pedig mindig jönnek újabb és újabb problémák, amiket meg kellene oldani.

Az 1600-as évek végén – Molière halála előtt mindössze két évvel – íródott mű ízig-vérig modern vígjáték, amelynek helyzetei, karakterei ma is ugyanolyan aktuálisak, és mindannyiunk számára ismerősen csengenek, hiszen a képmutatók, a pénzsóvárok és fösvények ma is köztünk élnek.

A Scapin furfangjai is ugyanazt az élethelyzetet vizsgálja, mint annyi más Molière vígjáték: az egymásra talált szerelmesek boldogságát a gyűlölt érdekházasságok fenyegetik. Szerencsére ez esetben is akad egy csavaros eszű szolga, Scapin, aki bármikor kész a fiatalok segítségére sietni.

– Különösen örülök annak, hogy a darabot Parti Nagy Lajos fordításában adjuk elő – mondta a beszélgetést vezető Jászay Tamás kérdésére az egyik uraskodó atyát játszó Cserna Antal.

A rendező felkérésére, kifejezetten a szegedi színpadra készített fordításáról azt mondta, egyszerre nyelvi bravúr, de nagyon komoly gondolati mélységeket hordozó rétege is van. A jó ritmusú szöveget élvezetes szóvirágokkal tűzdelte teli a fordító, így szövegmondás a színészeknek is nagy élvezet.

A látványért és a jelmezekért ezúttal is Bianca Imelda Jeremiás felel, aki fantáziadús, expresszív formavilágot álmodott az újszegedi deszkákra. A 350 éves kikötővárost kortárs, modern térrel, konténerekből összerakott épületekkel állítja színpadra.

A családi ellentétet pedig a jelmezek zöld és a bordó színeinek játéka szemlélteti majd. A fantáziadús, expresszív látványvilágban parókák és egy ATM-automata is fontos szerepet kap majd.

A Scapin furfangjait új időpontban – az eredetileg meghirdetett esőnapokon – vasárnap és hétfőn este 9 órától mutatják be a Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán.

Herczeg T. Tamás kérdésre válaszolva azt is elmondta, egyelőre nem tervezik, hogy a kifejezetten ide készült produkciót később kőszínházba is bevigyék, ha azonban a közönség visszatapsolja, nem kizárt, hogy jövő nyáron ismét találkozhatunk majd vele.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Herczeg T. Tamás Moliére Scapin furfangjai Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés