Hirdetés
Hirdetés
Színes 2021. augusztus 3. 15:19

Elefántházi albérletbe születtek a pápua szarvascsőrű fiókák

Képriport
A madarak kelése elsősorban nem emiatt szenzációs.

Hirdetés

Mindössze ötven egyede el a pápua szarvascsőrű fiókáknak európai állatkertekben. És eddig csak Szegeden sikerült ezeket a madarakat tenyészteni. A nemrég kikelt fiókákat sokáig nem lehetett látni, de most már megleshetik a családot az elefántházi röpdében, csakúgy, mint a mesterséges költőodújukat, amelyben a kelésük után eddig éltek.

De mit kell tudni róluk?

A wikipédia szerint a pápua szarvascsőrű nagy méretű szarvascsőrű faj, körülbelül 90–95 centiméter hosszú madár. Új-Guinea térségében egyike a legnagyobb testű röpképes madaraknak. A kifejlett hím tollazata a testén és a szárnyán fekete, feje és nyaka vörösesbarna, arca és torokzacskója fehér, szeme körül egy csupasz kék színű bőrfelület látható. Csőre fakó szaruszínű, a tövénél fekete, rajta viszonylag kicsi, csak a csőr kétharmadát fedő szaruképlettel. Hosszú farka fehér. A tojó valamivel kisebb testű, mint a hím. Teste szintén fekete, de ellentétben a hímmel egész nyaka és melle szintén fekete. Torokzacskója fehér, szeme körül egy csupasz kék színű bőrfelület látható. Egész csőre fakó szaruszínű.

Táplálékát főként gyümölcsök, fügék és rovarok alkotják.

A faj vadászata Új-Guinea szigetén jelentős, mivel a helyiek számára egyrészt fontos húsforrás, másrészt tollait és csőrét felhasználják a rituális célra használt fejdíszek készítése során. Ezek miatt ahol nagyobb létszámú népesség él Új-Guineán ott a faj valamivel ritkább. Ameddig azonban a vadászat nem ölt kereskedelmi mértéket és az erdőirtás sem kezdődik el nagyobb mértékben, addig a fajt nem fenyegeti a kihalás veszélye.

Addig is, amíg kimennek megnézni a Szegedi Vadasparkba, nézzék meg Szabó Luca galériáját a pápua szarvascsőrűekről!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark állatok pápua szarvascsőrű
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés