Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Habony Árpád hitelezőjének magánalapítványaként indult, a koronavírus-járvány alatt kitömték százmilliárdokkal, most megjelenik Szegeden a Mathias Corvinus Collegium
Szegeden 2021. augusztus 2. 13:57

Habony Árpád hitelezőjének magánalapítványaként indult, a koronavírus-járvány alatt kitömték százmilliárdokkal, most megjelenik Szegeden a Mathias Corvinus Collegium

A Mátyás királyról elnevezett MCC magánalapítványként indult huszonöt éve: 1996-ban hozta létre Tombor András és családja. A jobboldali kötődése az első pillanattól megvolt, célja „a nemzetért tenni akaró felelős értelmiség” kinevelése.

Hirdetés

Tombor a Fidesz mögötti üzleti hálózat egyik jelentős szereplője. Korábban volt Orbán főtanácsadója, jobboldali lapok tulajdonosa és az állami hirdetések kezelője is. A sajtóban Habony Árpád hitelezőjeként híresült el.

Az MCC bő két évtizeden át magánalapítványként folytatta az úgynevezett tehetséggondozó programját, amit előszeretettel vetnek össze a 70–80-as évek szakkollégiumi mozgalmával, de attól eltérően az állami iskolarendszeren kívül, attól függetlenül működik. Magánalapítvány lévén azt sem lehet tudni, pontosan mit takar a tehetséggondozás. Önbevallásuk szerint az egész Kárpát-medencéből tíz éves kortól akár a nyugdíjig, de legalábbis a doktori képzésig támogatják az arra érdemesnek tartottakat.

Állami támogatáshoz először 1999-ben jutottak: az első Orbán-kormány az MCC-nek adta a Munkásőrség gellérthegyi épületét, továbbá 250 millió forintnyi támogatást.

Az állami dotáció a 2000-es években, a baloldali-liberális kormányok alatt szünetelt, és 2010 után is egy ideig csak alkalomszerű maradt. Az első fordulat hat éve következett be: az MCC beállt a NER holdudvarába, és a kormánymögötti agytröszt Századvéggel közösen hozta létre a Migrációkutató Intézetet. Ennek vezetője a Századvég kutatási igazgatója, Orbán Balázs lett, aki 2018-ban a Miniszterelnökség államtitkári posztjára került, 2020-ban pedig megkapta az MCC vezetését is.

2016-tól már évi rendszerességgel jutott az MCC-nek állami támogatás a magyar költségvetésből (a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetén keresztül), de az igazi aranyesőhöz a pandémia kellett.

2020-ban ugyanis a Fidesz–KDNP létre hozta a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő közalapítvány nevű különös jogi hibridet, és betársult az MCC-be a Tombor-család mellé. Ez praktikusan azt jelentette, hogy többszáz milliárd(!) forintnyi állami vagyont (részvényeket és ingatlanokat) juttattak az új alapítványnak, például a révfülöpi kikötőt, a debreceni Arany Bika szállót, az egykori tisztikaszinó épületét Pécsen vagy Szegeden a Bartók művházat, valamint 10-10 százalékot az eddig az állam tulajdonában lévő Mol- és Richter-részvénycsomagból.

A két részvénycsomag összértéke az átadáskor meghaladta a 350 milliárdot. Mindezt járványkezelés ürügyén, és úgy, hogy az állam ezért nem kapott semmit.

Az átalakítás és a feltőkésítés egyszerre történt az egyetemek modellváltásnak nevezett privatizációjával, de ellentétben azokkal, az MCC nem vállal át állami feladatot a tőkejuttatásért cserébe. Mindössze az történt, hogy körülbelül 450–500 milliárd forint elveszítette közvagyon jellegét, fölötte az állam (az aktuális kormány) már nem gyakorol semmilyen ellenőrzést.

Még a kuratórium összeállításába sem szólhat bele; a testület maga kooptálja az új tagjait, miután Orbán Balázs államtitkár lett a kuratórium elnöke.

Tombor korábban az MCC céljaként tűzte ki, hogy

  • a Nemzeti Színházhoz,
  • a Nemzeti Múzeumhoz vagy
  • a Magyar Tudományos Akadémiához(!)

mérhető kiemelt intézménnyé váljanak. Orbán Balázs már beérné azzal is, hogy ha az évszázaddal ezelőtti, a II. világháború után felszámolt Eötvös Kollégiumhoz lennének hasonlóak. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő közalapítványok – így az MCC – alkotmányba emelt struktúraváltoztatási tilalmában annak garanciáját látja, hogy a „politika” nem tud beleszólni az alapítványok működésébe. Mondja ezt úgy, hogy az MCC nem is titkolja jobboldali-nacionalista értékválasztását és úgy, hogy maga is politikus: a Fidesz-KDNP kormány államtitkára.

Ez az ellentmondás már önmagában felveti annak gyanúját, hogy – egyetemekkel ellentétben, amelyek éves állami dotációra szorulnak – az MCC estében egyszerű közvagyon-átmentés történt, illetve történik, miután 2020-ban egyszerre a világjárvány okozta gazdasági válság és az akkorra egyre biztosabbá váló ellenzékké összefogás miatt érdemben felmerült annak lehetősége, hogy a Fidesz elveszíti a hatalmat 2022-ben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Habony Árpád Mathias Corvinus Collegium Orbán Balázs MCC tehetséggondozás Tombor András
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés