Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. augusztus 1. 11:25 Forrás: Szegedi Tükör

Pitty, avagy tudástár és jóindulat – Ceglédi Zoltán jegyzete

Érdemes lenne legalább azoknak eltanulni egymástól a jó gyakorlatokat, akik nem deklarált ellenfelek. Másfelől pedig a jóindulatnak kéne úgy terjedni, miként a vírus latyakosabb időkben. Mindezt abból fogom levezetni, hogy Szegeden a villamoson bankkártyával veszek jegyet.

Hirdetés

Az elmúlt hónapok heti rutinja volt, hogy a MÁV alkalmazásával jegyet veszünk, és a mindig kiváló Lakner Zoltánnal Szegedre vonatozunk, ahol felvesszük a Jó zsaru, rossz zsaru című műsorunkat. Többször előfordult, hogy a forgatási helyszínre vagy -ről villamossal mentünk – és ekkor nem tudtam eléggé értékelni azt, hogy felpattanunk, bankkártya elő, egy egyszerű képernyőn kiválasztom a jegyet, paypass, pitty, nyomtatás, profi!

Na most Pesten ilyen nincsen. Ha jegy nélkül felszálltál a villamosra, buktad a bulit. Esetleg egyes buszjáratokon a sofőrtől tudsz jegyet venni, járványhelyzettől függően – de ez sem ugyanaz. Van egy pompás mobilalkalmazásunk is, egy hónap infarktusközeli használat után tértem vissza a papíros bérlethez, tényleg nem hiszik el, mi macera volt vele. A vacakolós azonosítás után QR-kódot leolvasni a tömegben-félhomályban egy koszos busz oldaláról, hogy aztán a sofőrnek egy integető rajzfilmfigurát mutogassak (nem viccelek), amit összehasonlít a saját ábrácskájával... ugyanez tömegben, az aluljáróban, a jegyérvényesítő automata oldalára ragasztott kóddal. És az ellenőr meg téged olvas le, ahhoz megint mást kell elővarázsolni.

Röviden: olyan Pesten nincs, hogy futtában felugrok, pittyenve jegyet veszek és kész. Hogy miért? Két szomorú tippem van. Az egyik, hogy míg Szeged „teteje” pártpolitikától mentes, addig a fővárosban a BKV környéke mindig is kifizetőhely volt, ha értik, mire gondolok. Egy ilyen beszerzés sok kézen kéne átmenjen, és nem is tűnik kellően lopáskésznek. A másik tippem az igazán szomorú... ragaszkodás a házmesteri fenyítő rosszindulathoz. Mondom is a példát: Demszky főpolgármesterségének végén a villamoson a matrica nagy betűkkel, magyarul és angolul hirdette, hogy a pótdíj a helyszínen hatezer forint. Alatta kisebb betűkkel, hogy később, nem a helyszínen befizetve tizenkétezer. Na, Tarlós idején ezt lecserélték. Nagy betűkkel azt írták ki, hogy a pótdíj tizenhatezer forint, és alatta apróbetűvel, hogy a helyszínen befizetve nyolcezer forint. Értjük ugye a különbséget? Nem egyszerűen megemelték a büntetést a jegy nélkül utazók számára. Nem. A plakátot is átszerkesztették. Kíváncsi vagyok, hány külföldi vagy vidéki utazó fizetett a helyszínen tizenhatezer forintot, akinek tíz lépésről megmutatták a posztert.

Szerintem ezért sincs a járatokon ilyen bankkártyás jegyárusító cucc. Nehogy már valaki az ellenőrt látva gyorsan még jegyet vegyen! Nehogy már az utolsó járatra felugró, hazafelé igyekvő, vagy az általában nem tömegközlekedő számára opció legyen, hogy felszáll!

Félre ne értsenek, nem a főváros és más települések ellentétét akarom élezni. Épp eleget teszi a kormányoldal és az ellenzéke. Ellenkezőleg! Azt szeretném, ha legalább a létező ellenzék vállalna és aktívan teljesítene két dolgot. Az egyik a jó gyakorlatok összegyűjtése. Annyiféle döntési-szervezési szinten jelen vannak a 2022-nek közös jelöltekkel nekivágó pártok, hogy annak tanulságai kincset érnének. Például az önmagát a Dunától évtizedek alatt hermetikusan elzárt főváros számára tanulságos lehet Szeged és a Tisza viszonya. Nagyon hasznos lenne egy tudásbázis, egy élő párbeszéd és kölcsönös oktatás-tudásátadás az ellenzéken belül, ami ilyen tapasztalatokra épül. Szociális megoldások, zöldítés, közbiztonság, ezernyi ügy van, ahol megoszthatnák, mit csinálnak jól. Ha tényleg az önkormányzati munka a referencia a 2022 után megvalósítani kívánt kormányzásra, akkor meg pláne. A másik pedig a jóindulat. Emberség. Pozitív hozzáállás egymáshoz. Ha van fontos feladata, példamutatást igénylő dolga ennek az ellenzéknek, az ez. Bemutatni, hogy ő bízik az emberekben. Nem a lenézés és kézi vezérlés az útja. Nem hisz a pár utcányi vagy ugyanabba a két-három iskolába járt kiválasztottban. Kormányt, rendszert és kultúrát akar váltani, nem csak névtáblákat.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet menetjegy Szegedi Tükör SZTK vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés