Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Annyit érünk a kormánynak, mint ami az ágytálba kerül” – Irinyi Tamás Csongrád-Csanád megyei egészségügyi szakdolgozói kamaraelnök a budapesti tüntetésen
Szegeden 2021. július 31. 13:50

„Annyit érünk a kormánynak, mint ami az ágytálba kerül” – Irinyi Tamás Csongrád-Csanád megyei egészségügyi szakdolgozói kamaraelnök a budapesti tüntetésen

Legalább 30 százalékos béremelésért és jobb munkakörülményekért tüntettek az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén szombaton. Az ápolók az orvosi bértáblához illeszkedő, annak arányaival, fokozataival megegyező új, egészségügyi szakdolgozói bértábla kialakítását is követelték.

Hirdetés

A nagygyűlésen Irinyi Tamás, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke is felszólalt (a Mérce lenti videójában 1 óra 9 perctől látható).

Irinyi arra hívta föl a figyelmet, hogy a döntéshozók szerint minden rendben van az ágazatban, a bérek nagyot nőttek. Irinyi szerint azonban nincs így: 30 év alatt a 8000 forintos ápolói bér nagyjából 200 ezer forintra emelkedett, ami nagyon kevés.

Egy szakellátásban dolgozó pályakezdő asszisztens fizetése nettó 155 ezer forint, de 30 év után is csak 198 ezer forintot kapnak a tapasztalt szakdolgozók.

„Köszönöm az összes rendszerváltás utáni kormánynak az összesen 25-szörös béremelést. Azt is köszönöm a kormányoknak, hogy a kenyér ára több mint 100-szorosával emelkedett. Azt is köszönöm, hogy a szakdolgozók átlagkeresete nem romlott a magyar átlagkeresetekhez képest: pont olyan rossz, mint volt”

– mondta Irinyi Tamás.

Szerinte őket a társadalmi hierarchiában a „futottak még” kategóriába sorolják, annyit érnek a kormánynak, mint ami „az ágytálba kerül”.

Irinyi Tamás felhívta a figyelmet, hogy miközben a kormány nagy béremelésről beszél, a valóság kijózanító: idén eddig nulla százalékot kaptak. A beígért utolsó béremelés 30 százaléknak füllentették, de valójában csak 21 százalék lett. A megyei kamaraelnök ironikusan megjegyezte: a szakdolgozók lelkének az is „jót tett”, hogy az orvosok munkáját 5–6-szor többre értékelik az ápolókénál. Az egészségügyi rendszerben az ápolók diplomája ér a legkevesebbet.

Hat–hét évvel ezelőtt korszerű védőruhákat ígértek az ápolóknak, de Irinyi úgy látja, hogy meg kell várni, míg minden 1500 fő fölötti településen lesz stadion, fűthető gyeppel.

„Javaslom, hogy gyorsítsák fel a stadionépítéseket, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak a védőruhákhoz”. 

Egyébként Irinyi megnézte, egy 12 órás műszakban 22 ezer lépést tett meg a 34 fokos kórteremben. Ez már önmagában komoly terhelés, emellett még felelősségteljes munkát is végzett.

És ha már az órák: Irinyi emlékeztetett, 4 órájuk volt, hogy véleményezzék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Ezt a rövid határidő ellenére megtették, de véleményük egyetlen mondatát sem vették figyelembe. A béremelési javaslatukra sem kaptak érdemi választ.

„Önálló gondolkodásra képtelen rabszolgának tartanak bennünket”

– tette hozzá Irinyi Tamás, aki szerint vannak orvosvezetők, akik még mindig kisegítő személyzetként tekintenek az ápolókra.

Az új jogviszonyt leíró törvény miatt az ápolók nem kapták meg a jubileumi jutalmakat 25, 30, 40 év szolgálat után. Ez több ezer dolgozót érintet, ők sok százezer forintot buktak el a kormánynak köszönhetően. „Úgy tűnik, hogy ezt sem érdemeljük meg, átvágtak, átvágnak bennünket folyamatosan”

– mondta, majd meghívta az illetékeseket a saját munkahelyére, hogy bemutathassa a problémákat.

Irinyi szerint azonban sem Kásler Miklós emberminisztert, sem az országos kórház-főigazgatót vagy az egészségügyet ténylegesen irányító Pintér Sándor belügyminisztert sem tudja meghívni, mert nincsenek ott, nem foglalkoznak a demonstrációjukkal.

Szerinte az elmúlt másfél év alatt a döntéshozók nem jöttek rá, hogy nem szép szavakkal kell megköszönni a munkájukat, mert hiteltelen minden szó, ha közben vannak olyan intézményvezetők, akik mindig a szakdolgozók kárára spórolnak. „A négy nagy egyetem fogott össze, hogy minél kevesebb szakdolgozónak kelljen kiadni a tíz nap pótszabadságot” – magyarázta Irinyi, majd hozzátette:

miközben a világ már rádöbbent, hogy mennyire fontos az ápolók munkája a társadalomnak, Magyarországon még mindig cselédként tekintenek rájuk.

„Amúgy kell a cseléd az inasok mellé” – utalt Irinyi arra, hogy Orbán Viktor leinasozta a rezidens orvosokat.

Úgy látja, a szakdolgozók erőn felül teljesítettek, de tovább sanyargatják magukat. Irinyi adatokat is mondott: az ápolók 70 százaléka kiégett, felük krízisszerűen rossz állapotban van.

„Kőkorszaki állapotok uralkodnak a betegellátásban, semmilyen ápolássegítő eszközünk nincs, betegemelőtől a fürdetőrendszerig.

Mi is betegek vagyunk. Belebetegedtünk abba, ahogy bánnak velünk, hogy megfélemlítenek bennünket, amilyen körülmények között kell dolgozzunk. Lesz, aki meggyógyítja az egészségügy szolgáit, vagy hagynak meghalni bennünket?”

– tette föl a kérdést Irinyi Tamás, majd a kormányzati támadásoknak elejét véve hangsúlyozta: nem a gyíkemberek vagy a patás ördög, esetleg külföldi erők állnak mögöttük, hanem ők, maguk, a szakdolgozók.

Irinyi Tamás végül a lakossághoz szólt: ha így megy tovább, és a kormány nem kényszerül lépni, akkor nem lesz, aki ellátja őket, ha betegek lesznek.

A Mérce videójában 1 óra 9 perctől látható és hallható Irinyi Tamás beszéde

c.s.z. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés demonstráció egészségügyi szakdolgozó Irinyi Tamás Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés