Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Harmincszázalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követeltek az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén
Túl a városon 2021. július 31. 12:04

Harmincszázalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követeltek az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén

A hivatalosan nagygyűlésként bejelentett demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezte. Felhívásukban azt írták: várják az egészségügy mindennapi hőseit a Hősök terére.

Hirdetés

A tüntetésen részt vevők azt akarják, hogy 

  • kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal az szakdolgozók 30 százalékos béremeléséről, amit már idén szeptembertől kérnek,

  • a közalkalmazotti jogviszony visszaállításáról,
     
  • valamint 2022. január 1-jei hatálybalépéssel az orvosi bértáblához illeszkedő, annak arányaival, fokozataival megegyező új, egészségügyi szakdolgozói bértábla kialakításáról.

Az egészségügyi szakdolgozók azt is el akarják érni, hogy az Egészséges Magyarország 2021–2027. című ágazati stratégiai anyagba kerüljön be a szakdolgozók bérfelzárkóztatása, és a betegellátás minőségét javító, a szakdolgozókra vonatkozó tényezők. Továbbá javítsák az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeit. 

A tüntetők arra is felhívták a figyelmet, hogy véget kell vetni, a gyakran előforduló, előnytelen munkáltatói intézkedéseknek, mert azok a betegellátást veszélyeztetik.

Irinyi Tamás: Ágytálbavalónak néznek bennünket

A nagygyűlésen Irinyi Tamás, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke is felszólalt (1 óra 9 perctől). Irinyi arra hívta föl a figyelmet, hogy a döntéshozók szerint minden rendben van az ágazatban, a bérek pedig nagyot emelkedtek. Irinyi szerint azonban nincs így: 30 év alatt a 8000 forintos ápolói bér nagyjából 200 ezer forintra emelkedett, ami nagyon kevés. Egy szakellátásban dolgozó pályakezdő asszisztens fizetése nettó 155 ezer forint, de 30 év után is csak 198 ezer forintot kapnak a tapasztalt szakdolgozók.

„Köszönöm az összes rendszerváltás utáni kormánynak az összesen 25-szörös béremelést. Azt is köszönöm a kormányoknak, hogy a kenyér ára több mint 100-szorosával emelkedett. Azt is köszönöm, hogy a szakdolgozók átlagkeresete nem romlott a magyar átlagkeresetekhez képest: pont olyan rossz, mint volt” – mondta Irinyi Tamás.

Szerinte őket a társadalmi hierarchiában a „futottak” kategóriába sorolják, annyit érnek a kormány szerint, mint ami „az ágytálba kerül”.

Irinyi Tamás felhívta a figyelmet, hogy miközben a kormány nagy béremelésről beszél, a valóság kijózanító: 2021-ben nulla százalék. A beígért utolsó béremelés 30 százaléknak füllentették, de valójában csak 21 százalék.

A megyei kamaraelnök úgy látja, a szakdolgozók lelkének az is „jót tett”, hogy az orvosok munkáját 5-6-szor többre értékelik az ápolókénál. Az egészségügyi rendszerben az ápolók diplomája ér a legkevesebbet.

Irinyi Tamás beszéde a Mérce videójában látható 1 óra 9 perctől:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés egészségügyi dolgozó egészségügyi szakdolgozó Hősök tere Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés