Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Sosem volt gond jó szakembert találni Szegeden – mondja Puskás László, a gyógyszerkutatással foglalkozó szegedi Avidin Kft. tulajdonosa
Szegeden 2021. július 31. 15:22

Sosem volt gond jó szakembert találni Szegeden – mondja Puskás László, a gyógyszerkutatással foglalkozó szegedi Avidin Kft. tulajdonosa

Az Avidin iskolapéldája annak, milyen lehet egy jó szegedi cég. Tudásintenzív, innovatív, magas hozzáadott értékkel dolgozó, a helyi egyetemmel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal együttműködő, adott esetben velük közösen pályázó.

Hirdetés

Az alapvetően gyógyszerkutatásokat végző céget Puskás László hozta létre. A vállalkozás 2002-ben alakult, és a kezdetben főként kereskedelmi tevékenységet végzett, majd Puskás László formálta át gyógyszerkutatásokat végző egységgé. Mára sokat nőtt és fejlődött az Avidin, de hogy mindennek hol a határa, talán senki nem tudja.

Határozott célokkal vágott neki az életnek a Debrecenben született és ott nevelkedett Puskás László, aki már általános iskolás gyerekként tudta, hogy kutató szeretne lenni. Egyetlen kérdés maradt nyitva a gyermekorvos apa és a gyógyszerész anya fiának: biológiai vagy kémiai vonalon induljon el.

A vele folytatott beszélgetésben elmondta:

egyértelmű volt, hogy a szegedi egyetemre adja be jelentkezését. Egyszerűen azért, mert a legjobb biológiai oktatás itt folyt. Ebben egyszerre játszott szerepet az egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK).

A nyughatatlan szellem szárnybontogatása

Kiváló diák, nyughatatlan szellem volt, aki céljai eléréséhez, vagyis ahhoz, hogy kutatóbiológus legyen, eszköznek tekintette az egyetemet, a PhD-t, a nagydoktori megszerzését és a habilitációt. Amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy fiatalon mivel kellett foglalkoznia a biológiai kutatóintézetben, rögtön kijavított: „nem kellett”.

„Deviáns diák voltam, aki az egyetemen valamennyi hallgatótársam megrökönyödésére szerves kémiával kezdtem foglalkozni, abból írtam a szakdolgozatomat” – mondta. A szerves kémiát nagyon kevés hallgató kedvelte – tudtuk meg Puskás Lászlótól. Velük ellentétben ő imádta. Tudta, hogy a molekuláris biológia és kémia elengedhetetlenül egybefonódik a szerves kémiával. Neki pedig éppen erre volt szüksége.

Puskás László: „ahol szabadon járhat az agyam, nem szólnak bele kutatásaimba, nincs közbeszerzés, nincs hierarchia, és ha valamit kitalálok éjszaka, ahhoz másnap rendelhetem a vegyszert, ráállíthatok három embert, és nekikezdhetünk.” (fotók: Szabó Luca)

A gyógyszerfejlesztés alapja mindig a kémia. Életében ezzel összefüggésben az is nagyon hamar világossá vált, hogy gyógyszerfejlesztéssel, gyógyszerkutatással szeretne foglalkozni. Ez magyarázza a szerves kémiával kialakított szoros kapcsolatot. Munkaterveivel és ötleteivel főnökeit kereste meg a fiatal kutató, az iránt érdeklődve, hogy az általa elképzelt kutatásokat hogyan végezhetné el.

A cégalapítás

Így vezetett útja az egyetemről az SZBK-ra, ahol a mai napig főállásban dolgozik. Cégét, a már országos hírnevet szerzett Avidint 2002-ben alapították, aminek kezdetben a felesége volt a vezetője. A kutatóközpont főigazgatójának külön engedélyével vállalhatott munkát az akadémiai kereteken kívül egy évvel később.

Nemrégiben hosszú cikk jelent meg róla és cégéről a Forbes magazinban, aminek úgy nyilatkozott: 

az SZBK-ban eltöltött évek arról győzték meg, hogy kizárólag kutatóként nem tud eredményeket elérni. „Létre kell hozni a szabadság szigetét” – indokolta az önálló cég alapításának szükségességét.

Gondolkodását alighanem a szabad kutatói szellem jellemezte, amikor úgy fogalmazott, hogy olyan lehetőséget kell teremteni, „ahol szabadon járhat az agyam, nem szólnak bele kutatásaimba, nincs közbeszerzés, nincs hierarchia, és ha valamit kitalálok éjszaka, ahhoz másnap rendelhetem a vegyszert, ráállíthatok három embert, és nekikezdhetünk.”

A PhD megszerzése után két évet Japánban töltött kutatóként, onnan már azzal az elhatározással tért haza, hogy a magángazdaságban szeretné kipróbálni magát. Az Avidin kereskedőcégként indult. Erre azért volt szükség, hogy pénzhez jussanak, amivel finanszírozni tudják a cégben folyó kutatásaikat.

Minden pénzt vissza a kutatásba

Folyamatosan indultak pályázatokon, amik szintén azt a célt szolgálták, hogy a munkájukhoz fontos pénzt biztosítani tudják maguknak. A pályázati finanszírozáson „felkapaszkodva” tudtak létszámot növelni a cégnél, és indítottak újabb és újabb projekteket. Az alapelv az volt, hogy minden pénzt visszaforgattak a cégbe. Ez a szemlélet és gyakorlat azóta sem változott.

Az Avidin Kft. öt év alatt jutott el oda, hogy nagyon amatőr szintről kezdő profivá vált – fogalmazott a többségi tulajdonos. Ekkor 2009-et írtak. Ekkor vettek fel több vegyészt, építették ki a vegyészlaboratóriumot, és kezdtek komolyan megteremtődni a gyógyszerkutatás alapjai.

Kevert üzleti modellben dolgozott az Avidin. Egyszerre végzett szolgáltatásokat belföldre és külföldre, többségében biotechnológiai cégeknek. Mellette végezte a legfontosabbnak tekintett feladatát, a gyógyszerkutatást. Pénzügyileg évekig nagyjából annyi bevétellel rendelkezett a cég, mint kiadással. Ez az állapot már a múlté, mert a világjárvány alatt, szoros összefüggésben a coviddal, a cég szolgáltatásinak köszönhetően megközelítőleg megtízszerezte éves árbevételét.

Álmok a Tisza-partján

Egy óriási álmot hajtunk, az Alzheimer-kór elleni gyógyszer kifejlesztését, amit eddig senki nem tudott még megtenni a világon

– fogalmazott az általa vezetett cég legfontosabb célkitűzéséről Puskás László. Éveket, évtizedeket beleölnek ebbe a projektbe, és a végén lehet, hogy mindennek nem lesz eredménye – kaptunk ízelítőt a gyógyszerkutatás egészen egyedülálló bizonytalanságáról és kockázatáról.

Ha azonban ez a gyógyszerkutatás sikeres lenne, az olyan anyagi biztonságot jelentene a cégnek, amellyel egyszerre több nagy költségigényű gyógyszerkutatást lehetne elindítani.

Természetes módon a gyógyszerkutató cég vezetőjének is megvannak a maga kedves kutatásai területei. Ilyen egy memóriajavító projekt, valamint az öregedés folyamatának vizsgálata. Utóbbihoz nem minden humor nélkül tette hozzá, hogy reméli, erről nem marad le. A rákkutatásba komoly energiákat fektetett az Avidin, de kutatásaikat eddig nem kísérték sikerek és eredmények – ismerte el beszélgetőpartnerünk. A szerencse nem mindig szegődik a kutatóhoz sem.

A koronavírus mint kitörési pont

A koronavírus-járványnak több tanulsága is levonható a szegedi biotechnológiai cég szempontjából. Az olyan tudásintenzív cégek, mint az Avidin gyorsan tudnak alkalmazkodni az új helyzetekhez. Kezdetben a törekvéseik arra korlátozódtak, hogy a járvány alatt valamennyi munkatárs bejárhasson a munkahelyére, ezért tesztelték őket. Saját tesztet hoztak létre. Erre azért voltak képesek, mert korábban egy uniós pályázatban egy sertésdiagnosztikai rendszer molekuláris alapjait az Avidin alkotta meg, ami tudományos háttere volt a covid-teszteknek.

Mellette rendelkezésre álltak a rendszer működtetéséhez szükséges szakemberek. 

Öt olyan szakértelemmel rendelkező munkavállaló található a cég munkatársai között, akik laborvezetők lehetnének. Nem véletlen, hogy Budapesten a járvány ideje alatt négy labor felépítésében segédkezett a szegedi cég.

Ennek kapcsán Puskás László úgy fogalmazott, hogy ezt úgy kell elképzelni, mintha a laboroknak a teljes a technológiai know-how-ját az Avidin adta volna át.

A cég laborjaiban a járvány ideje alatt 700 ezer ember covid-tesztjét elemezték, és ezzel párhuzamosan belefogtak egy franchise laborhálózat kiépítésébe WhiteLab név alatt, miközben a PCR-diagnosztikában idehaza a legnagyobb szereplő lett a helyi cég. Míg az Avidinnél 40-45-en dolgoznak, a Whitelabnál a foglalkoztatottak száma a 100-at is meghaladja.

Pénz, pénz, pénz

A gyógyszerkutatás és a gyógyszerfejlesztés hihetetlenül pénzigényes feladat.

Az Alzheimer-kór elleni gyógyszer kutatása azért áll évek óta, mert 3 milliárd forint kellene hozzá. Minden erővel keresik azt a pénzügyi partnert, partnereket, amelyek rendelkezésre bocsátanák ezt az összeget.

A covid-járvány miatti szolgáltatásokból befolyt jelentős összegeket fogják a jövőben a kutatások finanszírozására fordítani, miközben a diagnosztikai szolgáltatásokat sem fogja elengedni az Avidin. Noha nem a cég főtevékenysége a diagnosztikai szolgáltatás, az ebből származó nagy összegű bevétel jelentősen csökkenti a cég pénzügyi kitettségét, amit nagy eredménynek tart a többségi tulajdonos.

Cége sikerét alapvetően abban látja, hogy mertek kockáztatni. Szakmai és piaci siker e nélkül aligha képzelhető el. Szintén döntő fontosságú tényezőnek látja Puskás László, hogy mindig minden nyereséget visszaforgattak a cégbe. A covid jelentette piaci siker váratlan és kalkulálhatatlan volt – ismerte el, azzal kiegészítve, hogy a járvány nyújtotta piaci lehetőségek nélkül is rövid időn beül sikeres céggé vált volna az Adivin.

Kutatóbiológusból hogyan lesz üzletember?

Erős, ütőképes csapatot alkotnak az Avidinnél dolgozók. Sosem volt gond jó szakembert találni – hökkentett meg némileg a cégtulajdonos, de gyorsan kiderült, nincs ebben semmi meglepő.

A város egyeteme és a biológiai kutatóintézet ontja magából a végzett biológusokat és kémikusokat. E mellett nincs gyógyszergyár a környéken, így konkurenciával egyelőre legalábbis nem kell számolniuk

– kapjuk a választ. A cég pénzügyi lehetőségei miatt egyelőre a dolgozók bérezése kevés kivételtől eltekintve nem kiemelkedő.

Izgalmas kérdés, hogyan tanítja meg magát egy kutatóbiológus arra, hogy üzletemberré váljon. A Biotechnológiai Szövetség külföldi roadshow-ira rendre eljárt Puskás László. A kis magyar cégeket kivitték Japánba, Szingapúrba, Hongkongba, Kanadába és az Egyesült Államokba. Az Avidin nagy nemzetközi konferenciákon vett részt az Egyesült Államokban, amelyen rendre több mint 10 ezer cég volt jelen. Itt folyamatosak voltak az előre lekötött tárgyalások a cégek között, amelyek éjjel-nappal folynak. Intenzív és nagyon sok tapasztalatot hozóak ezek a rendezvények, amelyek máshonnan pótolhatatlan tudással segítették a szegedi cég fejlődését – árulta el a cégvezető.

Hogy egy magyar céget miként kell menedzselni? Ebbe egyszerűen beletanul az ember – beszélt hókuszpókuszok nélkül a vállalatirányításról Puskás László.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Avidin Kft. koronavírus kutató laboratóriumi vizsgálat Puskás László gyógyszer
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés